Administrație

Studii pentru amenajarea Parcului Bună Ziua. Spații de relaxare și joacă, alei velo-pietonale, spațiu polivalent pentru manifestări - FOTO

Primăria Cluj-Napoca anunță demararea lucrărilor de întocmire a studiilor geotehnice pentru realizarea parcului Bună Ziua, de-a lungul pârâului Becaș.

Studii pentru amenajarea Parcului Bună Ziua. FOTO: Propunere amenajare Studii pentru amenajarea Parcului Bună Ziua. FOTO: Propunere amenajare

 

 


Primii pași pentru realizarea Parcului Bună Ziua, de-a lungul pârâului Becaș. Primăria Cluj-Napoca, în calitate de Autoritate Contractantă, anunță demararea lucrărilor tehnice pentru întocmirea studiilor geotehnice pentru realizarea proiectului „Amenajarea Parcului Bună Ziua”.

 


Acest proiect face parte din strategia municipiului privind „Clujul Verde”, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Viitorul parc din cartierul Bună Ziua reprezintă piesa lipsă din rețaua verde a orașului.

În ceea ce privește functionalitățile parcului, acestea se vor concretiza în crearea de noi locuri de relaxare și joacă pentru copii, alei velo-pietonale, spațiu polivalent pentru manifestări și activități culturale și civice, astfel încât să îndeplinească cerințele cetățenilor care locuiesc în cartierul Bună Ziua și nu numai.


Viitorul parc  reprezintă piesa lipsă din rețaua verde a orașului. FOTO: Propunere amenajare

Primăria, apel către cetățeni

Conform procedurilor specifice, echipele tehnice se vor deplasa în perioada martie-aprilie în zonele studiate pentru a efectua lucrările necesare acestei faze. Primăria face apel la clujeni să permită accesul echipelor în teren, în cazul imobilelor situate în zona studiată.

„Solicităm cetățenilor ce dețin cu orice titlu imobile situate de-a lungul coridorului și în cadrul zonelor studiate, să permită accesul echipelor tehnice și utilajelor acestora pentru efectuarea în bune condiții a măsurătorilor topografice, a studiilor geotehnice, a studiilor arheologice și a oricăror operațiuni necesare studiului de fezabilitate – în conformitate cu prevederile Legii 255/2010. Activitățile menționate mai sus vor fi realizate în perioada martie-aprilie 2023”, a transmis municipalitatea.


Concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului

Cea mai bună soluție pentru amenajarea noului parc din cartierul Bună Ziua a fost selectată în urma unui concurs de soluții realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Prin proiect se dorește amenajarea unui nou spațiu verde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, de-a lungul pârâului Becaș. Proiectul câștigător aparține echipei Punct Birou de Arhitectură SRL. Contractul de proiectare are valoarea estimată la nivelul sumei de 2.375.000 lei, fără TVA. 

Spațiu verde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, de-a lungul pârâului Becaș. FOTO: Propunere amenajare

Pentru a ilustra cât mai bine cum ar trebui să arate viitorul parc din Bună Ziua, OAR a dat mai multe exemple de parcuri din țări pecum Franța (cum este cel prezentat în colajul foto, localizat în Lyon), Germania sau Regatul Unit. De asemenea, se mai arată că, din punct de vedere geografic și economic, cel mai apropiat exemplu de la nivelul municipiului este Parcul Feroviarilor.


Parcul Bună Ziua este promis de municipalitate de ani buni, însă până în prezent, proiectul nu a făcut pași prea mari spre realizare. Cartierul Bună Ziua a crescut exponențial în ultimii ani, estimările arătând că circa 6.500 de clujeni locuiesc aici. În prezent, ei nu beneficiază de niciun parc în zonă, pentru plimbări și relaxare.

Din punct de vedere geografic și economic, viitorul parc se asemănă cu Parcul Feroviarilor. FOTO: Propunere amenajare

Cum arată terenul în prezent?

Terenul propus pentru amenajarea viitorului parc din cartierul Bună Ziua are o suprafață generoasă de peste 10 hectare și are vedere spre Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

În prezent, terenul este lăsat în paragină, cu buruieni înalte și fără alei sau căi de acces, cu vegetație joasă predominantă. 

Amenajarea trebuie să țină cont de caracteristicile naturale ale terenului (floră, faună, prezența pârâului Becaș). Astfel, proiectanții au avut în vedere următoarele cerințele ecologice: punerea în valoare a pârâului Becaș, reabilitarea acestuia, dar și a zonelor de vegetație, realizarea de plantări pentru asigurarea biodiversității, a unui microclimat favorabil și aer curat. 

Pârâul Becaș se va transforma într-o „zonă-legătură”, în locul barierei pe care o reprezintă în prezent, prin amenajarea atractivă a unei zone de loisir, fără a periclita rolul de coridor de biodiversitate a văii și aportul pentru spațiile verzi aflate în aval, după cum se arată în caietul de sarcini al licitației. Viitorul Parc Bună Ziua se dorește a fi unul la standarde europene, cu amenajări minime și păstrarea biodiversității.

Terenul ales pentru amenajarea Parcului Bună Ziua are peste 10 hectare și vedere spre aeroport. FOTO: George Trif/ Facebook

Amenajarea parcului a fost aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca încă din luna iulie a anului 2019, alături de Parcul Est, Parcul Zorilor și zona verde a Canalului Morii - tronson Parcul Rozelor. Proiectul a bătut însă pasul pe loc în ultimii ani, fiind în cel mai „înapoiat” stadiu dintre cele patru. Pentru Parcul Bună Ziua a fost aprobat atunci studiul de oportunitate prin care s-au identificat terenurile pe care se vor amenaja aceste parcuri. La acel moment, primarul Emil Boc declara că estimarea pentru costul realizării parcului este de 29.564.000 lei și cuprinde costurile de achiziție și amenajare. Între timp, este foarte posibil ca estimarea să fi crescut.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lucrările de reamenajare a Parcului Feroviarilor avansează substanțial. Proiectul de 9 milioane de euro se încheie în acest an

abonare newsletter