Administrație

Termoficare Napoca face parc fotovoltaic în Cluj-Napoca. Investiție de peste 2 milioane de lei

Societatea Termoficare Napoca va realiza un parc fotovoltaic pe platforma CTZ din municipiul Cluj-Napoca. Contractul de peste 2 milioane de lei a fost atribuit recent unei firme din Cluj.

Termoficare Napoca face parc fotovoltaic în Cluj-Napoca. FOTO: Pixabay Termoficare Napoca face parc fotovoltaic în Cluj-Napoca. FOTO: Pixabay

 

 


Termoficare Napoca SA a contractat o firmă care urmează să furnizeze și să amplaseze panouri fotovoltaice pe platforma CTZ din Cluj-Napoca pentru producerea energiei electrice. Este vorba despre Centrala Termică de Zonă Someș Nord (CTZ) de pe str. Plevnei nr. 68-70.

 


Contractul de achiziție de echipamente și servicii de proiectare și instalare pentru realizarea parcului fotovoltaic a fost atribuit recent firmei Servelect SRL. Valoarea contractului se ridică la 2.060.000 de lei.

Termoficarea va produce energie verde

Potrivit contractului, se propune realizarea unui parc fotovoltaic cu capacitatea de cca. 420 kW la Centrala Termică de Zonă Someș Nord (CTZ), str. Plevnei nr. 68-70 din municipiul Cluj-Napoca, cu producerea energiei electrice în regim de prosumator. Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) va asigura parțial necesarul de consum electroenergetic al echipamentelor și sistemelor proprii ale CTZ, pe durata zilei, restul consumului de energie electrică va fi asigurat din rețeaua existentă. Energia produsă de sistemul fotovoltaic va fi utilizată în principal pentru autoconsum, cu posibilitate de debitare în Sistemul Energetic Național (SEN) a surplusului.


În mai 2022, consiliul local a votat un proiect de hotărâre prin care actul constitutiv al Napoca Termoficare SA s-a modificat, mai exact s-a adăugat următorul cod CAEN la obiectul de activitate pentru a putea produce energie electrică prin panouri fotovoltaice: CAEN 3511 – Producția de energie electrică, diviziunea 35: Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Regia Autonomă de Termoficare (RAT) a fost astfel reorganizată prin transformarea sa în societate comercială pe acțiuni, cu denumirea de Termoficare Napoca SA.

„Pentru Termoficare este vorba despre adaptarea statutului astfel încât să poată depune proiecte cu fonduri europene pentru panouri fotovoltaice (…), deci este doar o modificare tehnică în vederea posibilității depunerii de proiecte pentru panouri fotovoltaice”, a spus primarul Emil Boc în timpul ședinței.


Parc fotovoltaic pe Plevnei

Locația parcului fotovoltaic este pe strada Plevnei, pe platforma CTZ, pe o suprafață de 5.000 mp.

 Acționar unic al noii societăți este municipalitatea clujeană. Termoficare Napoca este supervizată de un consiliul de administrație format din șapte membri.


Intenția Napoca Termoficare SA de producere de energie electrică prin panouri fotovoltaice nu este nouă. În anul 2013, societatea (la vremea aceea Regia Autonomă de Termoficare) a lansat o licitație pentru un studiu de fezabilitate pentru amenajarea parcului fotovoltaic pentru care a atribuit acum contractul.

CITEȘTE ȘI:

Panouri fotovoltaice, montate pe mai multe clădiri care aparțin Primăriei. Investiția este de aproape 1.800.000 de lei. FOTO

abonare newsletter