Administrație
13 clădiri publice din Cluj-Napoca, între care și Casa de Cultură a Studenților, vor avea panouri fotovoltaice
Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru furnizarea și amplasarea de panouri fotovoltaice pe 13 clădiri publice din municipiu. Printre ele se numără mai multe școli, creșe și grădinițe, dar și Casa de Cultură a Studenților.
13 clădiri publice din Cluj-Napoca vor avea panouri fotovoltaice. FOTO: monitorulcj.ro
Maio multe unități de învățământ preuniversitar, dar și Casa de Cultură a Studenților vor avea panouri fotovoltaice. Municiplitatea a lansat o licitație publică pentru elaborarea Proiectului Tehnic, furnizarea și amplasarea de panouri fotovoltaice pentru cele 13 locații aferente proiectului „Creșterea eficientei energetice a clădirilor publice prin realizarea de capacități de producere energie regenerabilă, etapa I”.
Valoarea contractului de amplasare a panourilor fotovoltaice pe clădirile publice este estimată la 4.243.572 lei, bani proveniți din fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare - POIM.
Data limită pentru depunerea oferteor este ziua de 08.05.2023.
Ce clădiri vor avea panouri fotovoltaice?
Proiectul prevede implementarea unei centrale fotovoltaice montate pe acoperiș la 13 locații din Municipiul Cluj- Napoca, cu scopul acoperirii parțiale a consumului de energie electrică pe perioada zilei. Sunt vizate următoarele obiective:
- Școala „Ion Agarbiceanu”;
- Colegiul Național „George Coșbuc”;
- Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”;
- Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”;
- Liceul „Avram Iancu”;
- Liceul Teologic „Maranatha”;
- Gradinița „Albă ca Zăpada” ;
- Gradinița Cu Program Prelungit „Floare De Iris”;
- Gradinița Cu Program Prelungit „Mămăruța”;
- Creșa „Căsuța Iepurașilor”;
- Creșa „Patrocle”;
- Creșa „Martinel”;
- Casa de Cultură a Studenților.
Care sunt obiectivele urmărite de Primărie?
Obiectivul urmărit de Primărie prin această investiție este reducerea nivelului emisiilor de CO2 cu minim 55% până în anul 2030 (Green Deal) si asigurarea unei ponderi a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie în 2030 de cel puțin 32 % (Directiva CE 2001/2018), la nivelul anului 2030 se va inregistra o crestere a capacitatilor fotovoltaice pana la 3.140 MW.
Potrivit caietului de sarcini, prin realizare obiectivului de investiții, se urmăresc următoarele aspecte:
- economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării surselor, mai ecologică şi mai competitivă, conducând la dezvoltarea durabilă, care se bazează, printre altele, pe un nivel înalt de protecţie şi pe îmbunătăţirea calităţii mediului, ca parte a Strategiei Europa 2020;
- atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind producția de energie din surse regenerabile prevăzute în Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile;
- creşterea producţiei de energie din surse regenerabile;
- creşterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară, ca rezultat al investiţiilor de creştere a puterii instalate de producere a energiei electrice şi termice din surse regenerabile;
- reducerea emisiilor de carbon în atmosferă prin înlocuirea unei părţi din cantitatea de combustibili fosili consumaţi în fiecare an - cărbune, gaz natural.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: