Administrație
Moartea costă scump. Se majorează tarifele pentru înhumarea persoanelor decedate
Tarifele practicate pentru înhumarea persoanelor decedate cresc substantial, astfel încât activitățile specifice unei îmormântări vor costa clujenii cu câteva sute de lei mai mult.
Se majorează tarifele pentru înhumarea persoanelor decedate/Foto: primariaclujnapoca.ro
Consilierii locali urmează să aprobe un proiect de hotărâre în ședința din aprilie 2023 privind actualizarea tarifelor pentru activitățile desfășurate de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca.
Mai exact, este vorba despre actualizarea cu rata inflației a unor tarife pentru o serie de activități precum săparea de gropi pentru înhumare și îngroparea persoanelor decedate fără aparținători.
Activitatea de săpat de gropi în vederea înhumării decedaților a fost încredințată RADP Cluj-Napoca.
Serviciul Administrare Cimitire Domeniul Public include desfășurarea activităților specifice în cinci cimitire din oraș – Central, Mănăștur, Crișan, Pomet și Someșeni.
La mijlocul lunii martie, RADP Cluj-Napoca a înregistrat o solicitare către Primărie pentru actualizarea tarifelor percepute în acest domeniu de activitate, după cum urmează:
Săpat de gropi la 2 m adâncime – modificare de la 739,68 lei la 872,16 lei, fără TVA
Săpat de gropi la 2,5 m adâncime – modificare de la 824,26 lei la 971,88 lei, fără TVA.
Îngropat decedați fără aparținători – modificare de la 828,17 lei la 976,50 lei, fără TVA.
Motivarea necesității actualizării tarifelor se bazează pe creșterea indicelui prețurilor de consum, potrivit INS, în procent de 117,91%, pentru perioada decembrie 2021-februarie 2023.
Comisia de prețuri din cadrul Primăriei a avizat favorabil noile tarife.
Tarifele pentru activitatea de săpat de gropi desfășurată de RADP Cluj-Napoca în cimitirele administrate de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în vederea înhumării persoanelor decedate, intră în vigoare începând cu 1 mai 2023, potrivit documentului citat.
De asemenea și tarifele pentru activitatea Centrului de gestionare a câinilor fără stăpân, din cadrul aceleeași structuri, urmează să fie actualizate.
De altfel, un alt proiect ce va fi aprobat în Consiliul local vizează actualizarea tarifelor practicate de RADP Cluj-Napoca pentru o serie de activități ce vizează domeniul public, precum întreținerea, repararea, mentenanța, dezvoltarea și modernizarea dispozitivului de semnalizare rutieră din municipiu.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: