Administrație

Clujul investește 95 de milioane de euro, prin PNRR, în renovarea și reabilitarea școlilor. Boc: „Nu exagerez. Este un moment istoric pentru educație”

Clujul se transformă în „citadelă educațională” în urma unei investiții de aproape 100 de milioane de euro în renovarea energetică a școlilor din oraș. Primarul avertizează însă că demersul va aduce presiune pe bugetul local în următorii ani.

Investiție de aproape 100 de milioane de euro în infrastructura școlară a Clujului. Presiune pe bugetul local pentru următorii ani/Foto: Emil Boc Facebook.com Investiție de aproape 100 de milioane de euro în infrastructura școlară a Clujului. Presiune pe bugetul local pentru următorii ani/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Monitorulcj.ro semnala recent că zeci de grădinițe, școli și licee din municipiu vor fi renovate energetic, cu bani din PNRR, dar și din bugetul local. 

 


Consilierii locali aprobă, luni, suplimentarea investiției și includerea de noi unități de învățământ preuniversitar din Cluj-Napoca pe lista proiectelor finanțate cu bani europeni. 

Astfel, în urma acestei decizii administrative, un număr de 32 de școli, grădinițe și creșe din oraș vor fi reabilitate și renovate energetic. Proiectul prevede un termen restrâns de acțiune, cu dată limită pentru vara anului 2026. 


Aproape 100 de milioane de euro vor fi investiți în școlile din Cluj, iar jumătate din sumă va fi acoperită de fonduri din bugetul local. 

Investiția în educație: 45 de milioane de euro din bugetul local

Potrivit edilului Emil Boc, care a anunțat demersul drept un moment „istoric”, investiția în infrastructura școlară prioritizează sectorul educațional din Cluj-Napoca. 


Dar pune și o presiune suplimentară pe bugetul local, context în care alte viitoare proiecte ar putea avea de suferit, lasă să se înțeleagă edilul Emil Boc. 

„Clujul va face din nou istorie în materie de educație. Vom avea cea mai mare investiție în educație, cel puțin de după 1989, în următorii ani și până în iulie 2026.


Este vorba de o investiție de peste 95 de milioane de euro în 32 de unități școlare, investiție unde contribuția bugetului local este de 45 de milioane de euro

Să reținem acest lucru pentru a înțelege de ce prioritizăm educația la Cluj, dar și constrângerile pe care le vom avea în același timp pentru bugetul local în anii următori.

Adică, avem o șansă uriașă prin PNRR să obținem finanțare pentru cel puțin 55% din costuri”, a declarat edilul Emil Boc în deschiderea ședinței de Consiliu Local de luni. 

Costul standard aprobat de Guvern cu Comisia Europeană pentru renovarea și reabilitarea școlilor este de 480 de euro/metru pătrat. Diferența de cost, ce poate urca până la 1000 de euro/metri pătrat în funcție de particularitățile instituțiilor de învățământ preuniversitar, trebuie să fie suporată de Consiliul Local și Primărie. 

„Astfel, se pune întrebarea: ce facem? Renunțăm la jumătate din bani pe care îi putem avea gratis de la Uniunea Europeană și să nu modernizăm școlile clujene? Sau facem un efort financiar de excepție, de intensitate maximă pe câțiva ani, dar punem la punct sistemul educațional din Cluj aproape la cheie?

Această decizie administrativă reprezintă un moment istoric, de a investi 45 de milioane de euro, în total 95 de milioane de euro cu fondurile europene, pentru peste treizeci de școli, până în 2026. (...).

Nu exagerez. Este un moment istoric pentru educația din Cluj. Dar aceasta înseamnă că va trebui să fim foarte atenți în perioada următoare la prioritizarea tuturor investițiilor din oraș. Dacă am decis că educația este fundamentală, trebuie să ducem aceste proiecte până la capăt. E o investiție cu bătaie pe termen lung, care nu-și va arăta rezultatele în primul an, dar cu siguranță în anii care vor urma va consolida statutul Clujului de citadelă educațională”, a explicat Emil Boc. 

Astfel, pe lângă cele zece școli și grădinițe din Cluj-Napoca ce vor fi renovate energetic, Consiliul Local a aprobat o nouă listă de unități de învățământ preuniversitar ce vor beneficia de această investiție: 

Colegiul de Muzică Sigismund Toduță

Școala Iuliu Hațieganu

Grădinița cu Program Prelungit Mica Sirenă, Creșa Clopoțica

Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Corp C2

Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Corp C3

Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”

Liceul Tehnologic Alexandru Borza

Liceul Onisifor Ghibu – clădirea C1

Creșa Martinel, Grădinița Poienița str. Alverma nr. 59

Colegiul Național Pedagogic Gheorghe Lazăr, str. Alexandru Vaida Voevod nr. 55

Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț – Aleea Herculane nr. 13

Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu Corp C 1 Str. Mehedinți nr. 80A

Liceul Eugen Pora

Grădinița Lizuca, Creșa Prâslea cel Voinic, str. Cojocnei nr. 93-99

Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, corp C3, sala de sport, str. Alexandru Vlahuță nr. 44-48.

Termenul de realizare pentru cele mai multe dintre aceste obiective este fie de trei (36 de luni), fie de doi ani (24 de luni) de zile.

Finanțarea este asigurată prin intermediul alocărilor de sume din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C5 – Valul renovării și din fonduri de la bugetul local.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zece grădinițe și școli din Cluj-Napoca vor fi renovate energetic, cu bani din PNRR. Finanțare de peste 22 de milioane de euro

abonare newsletter