Administrație

Proiect. Poliţia Locală ar putea da amenzi conducătorilor de trotinete electrice

Mai mulţi parlamentari liberali au depus la Parlament un proiect legislativ potrivit căruia poliţia locală va putea da amenzi conducătorilor de trotinete electrice care nu respectă normele rutiere.

foto Facebook Municipiul Cluj-Napoca foto Facebook Municipiul Cluj-Napoca

 

Propunerea legislativă modifică în acest sens Legea poliţiei locale nr.155/2010 şi a fost semnată de 31 deputaţi PNL.


Potrivit proiectului, poliţia locală va constata contravenţiile şi aplica sancţiunile pentru încălcarea normelor rutiere şi de către conducătorii de trotinete electrice, nu numai de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală.

Iniţiatorii arată că prevederea este necesară pentru că în anul 2022 a fost modificat Codul Rutier, introducându-se reguli pe care utilizatorii de trotinete electrice trebuie să le respecte.


În acest sens, potrivit art. 101 din OUG 195/2002 (Codul rutier), conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare, pe timp de noapte, ori fără îndeplinirea condiţiilor tehnice minime stabilite prin regulament constituie contravenţie sancţionată cu amendă din clasa a III-a de sancţiuni.

De asemenea, aceleaşi sancţiuni se aplică şi în cazul conducerii unei biciclete sau trotinete electrice pe autostradă, nerespectarea interdicţiei de trecere la culoarea roşie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială semnalizată corespunzător ori a semnalelor şi indicaţiilor, a dispoziţiilor poliţistului rutier, nerespectarea interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, a interdicţiei privind interacţiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers sau cu persoane aflate în acesta ori a interdicţiei privind circulaţia în interiorul sau în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent reflectorizante, stabilite prin regulament, sau nerespectarea obligaţiei de a circula cu viteză redusă.


Iniţiatorii arată că este nevoie de acordarea poliţiei locale a atribuţiilor de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale în domeniul trotinetelor electrice, „având în vedere pericolul la care sunt expuşi în special pietonii, dar şi ceilalţi participanţi la trafic, precum şi numărul mare al accidentelor rutiere produse din cauza utilizării acestor vehicule prin nerespectarea normelor legale”.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor este for decizional.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 500 de trotinete parcate ilegal, ridicate în 2023, la Cluj. Șef Poliția Locală: „Nu avem normă de amenzi, dar trebuie să luăm măsuri”

Peste 3.000 de trotinete electrice pe străzile din Cluj-Napoca. Ce reguli trebuie să respecte cei care folosesc mjloace de transport alternativ

Prezență redusă la urne în Paris pe tema interzicerii trotinetelor electrice. Decizia finală, pe masa primăriei

abonare newsletter