Administrație

Două școli din cartierele Clujului vor fi reabilitate și modernizate. Costurile au crescut de la 40 la 100 de milioane de lei

Două școli din cartierele clujene vor fi extinse și modernizate, în urma unei investiții de peste 20 de milioane de euro.

Costuri mai mari pentru modernizarea școlilor din Cluj-Napoca/Foto: Proiect modernizare Școala Ion Creangă primariaclujnapoca.ro Costuri mai mari pentru modernizarea școlilor din Cluj-Napoca/Foto: Proiect modernizare Școala Ion Creangă primariaclujnapoca.ro

 

 


Mai exact este vorba de două instituții de învățământ preuniversitar din cartierele Gheorgheni și Mănăștur. 

Modernizarea celor două școli gimnnaziale a mai trecut o dată prin Consiliul Local, însă creșterea prețurilor la materialele de construcție a făcut necesară actualizarea sumelor alocate inițial. 


Astfel, dacă în decembrie 2019 proiectul de modernizare a școlii „Ion Creangă” (Mănăștur) și a școlii „Nicolae Titulescu (Ghoergheni) presupunea costuri de aproape 40 de milioane de lei, în prezent consilierii locali trebuie să aprobe dublarea sumei la 100 de milioane de lei. 

Supraetajare clădire școală, sală de sport și reabilitare termică – Școala Gimnazială Nicolae Titulescu – Aleea Herculane nr 7. (Cartier Gheorgheni)


În decembrie 2019, Consiliul Local aproba valoarea investiției pentru modernizarea școlii gimnaziale din Gheorgheni la 26.611.081,13 lei fără TVA.

Ca urmare a pandemiei de Covid-19, precum și a conflictului din Ucraina care a dus la creșterea costurilor cu materialele de construcție, Consiliul Local va actualiza, în ședința din această săptămână, suma alocată acestui proiect, care ajunge la 49.036.279.26 lei fără TVA. 


Practic, valoarea proiectul a fost aproape dublată. 

Valoarea totală a investiției – 58.232.560,92 lei cu TVA


Durata de realizare – 24 de luni. 

Finanțarea va fi realizată din fonduri de la bugetul local. 

Imobilul este în propietatea municipiului Cluj-Napoca, cu suprafață construită propusă de 1.507 mp, și dispune de Corp C1 – clădire școală cu regim de înălțime P+3, corp C2 – clădire școală cu regim de înălțime P+1E și copr C3 – sală de sport cu regim de înălțime P+1E. 

Obiectivele investiției urmăresc etajarea clădirii școlii Corpul C1, suprafața desfășurată se mărește de la 3.236,66 mp la 4.080,33 mp, context în care spațiile dedicate activiăților educaționae se modifică astfel:

  • Se amenajează noi săli de clasă
  • Laboratoare (laborator informatică, laborator biologie)
  • Spații administrative

Prin etajarea corpului C2, suprafața desfășurată se va majora de la 155 mp la 522,56 mp. 

Aici va fi amenajată o sală multifuncțională care va permite accesul pentru un număr de 68 de persoane. De asemenea, la etaj vor fi amenajate două laboratoare – unul de fizică și altul de chimie. 

Prin etajarea sălii de sport, suprafața acesteia se dublează la circa 664 mp, iar spațiul reconfigurat va adăposti o sală de gimnastică, un spațiu tehnic și grupuri sanitare și un vestiar. 

Corpurile C1 și C2 vor fi conectate printr-un coluar închis, context în care va facilita ccesul elevilor, iar spațiul va funcționa ca o singură clădire. 

Printre investițiile ce vor fi realizate la școala gimnazială din Gherogheni se numără și montarea de panouri fotovoltaice, iluminatul public din perimetrul unității de învățământ va fi dotat cu sisteme LED, montarea panourilor solare termice pentru producerea apei calde menajere, precum și realizarea unui lift în corpul principal al clădirii pentru persoanele cu dizabilități. 

Spațiul verde va fi reamenajat prin amplasarea gazonului, iar spațiile dedicate activităților sportive vor beneficia de o pardoseală elastică specială, urmând să fie dotate cu echipamente pentru fitness corespunzătoare. 

O școală gimnazială din Mănăștur, modernizată cu 10 milioane de euro

Și școala Ion Creangă din cartierul Mănăștur urmează să fie reabilitată și modernizată în urma unei investiții de peste 50 de milioane de lei. 

Inițial, potrivit proiectului din decembrie 2019 aprobat de consilierii locali, valoarea investiției era de 12.951.946,85 lei fără TVA. Termenul inițial pentru realizarea investiției era de 12 luni. 

În urma creșterii prețurilor materialelor de construcție, valoarea investiției se ridică la 42.904.000,64 lei fără TVA.

Supraetajare clădire școală și reabilitare termică – Școala Gimnazială Ion Creangă – Aleea Peana 2-4 (Cartier Mănăștur).

Valoarea totală a investiției – 50.955.259,53 lei cu TVA

Durata de realizare – 2 ani. 

Finanțare acoperită din fonduri de la bugetul local și alte surse constituite conform legii. 

În cazul lucrărilor de modernizare a școlii din Mănăștur, obiectivele de investiție vizează majorarea suprafeței desfășurate la 6.367,08 mp, amenajarea de noi săși de clasă, a unui cabinet psihologic și a unui cabinet de sprijin pedagogic. 

De asemenea, vor fi realizate birouri de consiliere și un cabinet de limbă și comunicare. 

Biblioteca, situată la parterul imobilului, va fi relocată într-un spațiu independent separat. 

În perimetrul școlii, spațiile verzi vor fi remanejate, iar locurile de joacă și terenurile de sport vor fi modernizate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

39,5 mil. lei pentru două școli din Cluj. Școlile „Ion Creangă” și Nicolae Titulescu” vor fi modernizate

abonare newsletter