Administrație

Palatul de Justiție Cluj, clădire veche de 120 de ani, va fi restaurat cu 523 mil. lei! Se vor monta și panouri solare

Palatul de Justiție din Cluj-Napoca va fi reabilitat cu bani de la bugetul de stat și va fi dotat cu panouri solare. Clădirea este veche de aproximativ 120 de ani.

Palatul de Justiție Cluj va fi reabilitat / Foto: Google Maps Palatul de Justiție Cluj va fi reabilitat / Foto: Google Maps

 

 


Pe masa Guvernului s-a aflat luni un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Reparații capitale și modernizare Palatul de Justiție Cluj, situat în municipiul Cluj-Napoca, P-ța Ștefan cel Mare, nr.1, jud. Cluj”.

 


Finanțarea obiectivului de investiții se face din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Justiției, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din alte surse legal constituite.

Valoarea totală a investiției se ridică la 523 milioane de lei (523.330.000 lei). 


Clădirea Palatului de Justiție Cluj, în care funcționează acum Curtea de Apel Cluj, se află într-o stare precară de conservare, fiind evidente multiple zone și tipuri de degradări. Cauzele sunt atât antropice, cât și naturale, așa cum reiese din studiile și expertizele de specialitate.

„În afara de cauzele naturale ale degradărilor, ca urmare a multiplelor intervenții realizate de-a lungul timpului, cu diverse scopuri - reparații, extindere, supraetajare, mansardare, dezvoltare, modificări funcționale și de destinație, ansamblul Palatului Justiției a suferit diverse transformări, neunitare și, de cele mai multe ori, deficitare, cu mari prejudicii aduse integrității structurale, imaginii de ansamblu și a valorilor arhitecturale-urbanistice și simbolice ale clădirii. Din punct de vedere funcțional și sanitar, construcția nu corespunde cerințelor de calitate prevăzute de legislația în vigoare. De asemenea, este necesară realizarea tuturor măsurilor de siguranță la incendiu, pentru întreg ansamblul.


Din punct de vedere energetic și al sustenabilității, se impune realizarea unui audit energetic, în urma căruia să fie luate măsuri de reducere a consumului de energie.

Totodată este necesară restaurarea și conservarea componentelor artistice și readucerea clădirii la formă și volumetria inițiale, recuperarea imaginii originale, având în vedere faptul că ansamblul a fost construit între anii 1900-1902 și reprezintă o etapă deosebit de importantă a patrimoniului arhitectural istoric al orașului. Se vor implementa toate măsurile necesare conformării clădirii la cerințele de calitate impuse de legislația în vigoare, se vor urmări criteriile de performanță se conformitate și se vor analiza strategiile de reducere a costurilor și totodată se vor asigurarea condițiile optime înfăptuirii justiției ca serviciu public care implică în mod esențial o infrastructură adecvată care să faciliteze accesul la justiție”, se arată în nota de fundamentare.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Palatul Reduta, istorie și eleganță în inima orașului. A fost construit peste un vechi han

Palat emblematic din Cluj-Napoca în care funcționa „Banca Agrară”. A aparținut nepotului lui George Enescu

Ultimele Stiri
abonare newsletter