Administrație

Lucrările la Școala „Nicolae Iorga” din Iris, 96% grad de realizare. Elevii vor începe anul școlar într-o clădire modernizată

La aproape doi ani de la semnarea contractului de modernizare, Școala „Nicolae Iorga” din cartierul Iris este aproape gata.

Lucrările de modernizare a Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Cluj-Napoca, realizate în proporție de peste 90%/Foto: Emil Boc Facebook.com Lucrările de modernizare a Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Cluj-Napoca, realizate în proporție de peste 90%/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Verificări în teren privind stadiul lucrărilor de modernizare a Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga”. Potrivit edilului Emil Boc, investiția este aproape de final, context în care stadiul lucrărilor a ajuns la un grad de realizare de 96%. 

 


 „Școală nouă pentru început de an școlar în cartierul Iris.

Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” se modernizează, se extinde cu încă un corp nou de clădire și va avea o sală de sport modernă”, a notat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.


Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Cluj-Napoca/foto: Emil Boc Facebook.com

„Astăzi am verificat investiția realizată prin proiectul de modernizare și creștere a eficienței energetice la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, situată pe str. Războieni nr. 67. (…). Lucrările sunt finalizate în proporție de 96%, au rămas de realizat lucrări precum turnare covor PVC și instalarea dotărilor”, a explicat Boc. 

Vizită în teren pentru verificarea stadiului lucrărilor de modernizare la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”/Foto: Emil boc Facebook.com

Contactul pentru realizarea acestei investiții a fost semnat în septembrie 2021, când România se afla în stare de alertă în contextul pandemiei de Covid-19.  


Valoarea inițială a lucrărilor de modernizare, aprobată prin Consiliu local, a fost de de 21.194.409,14 lei, TVA inclus. Finanțarea este susținută prin fonduri europene.

În august 2022, stadiul lucrărilor de modernizare era de 80%.


Ulterior, din cauza inflației și a creșterii prețurilor la materialele de construcție, valoarea contractului a fost majorată la 30.258.186,29 lei TVA inclus.

Durata de execuție a lucrărilor era prevăzută la 18 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului era de 34 de luni. 

Noi facilități pentru elevi în urma modernizării 

Proiectul de modernizare a făcut posibil majorarea numărului pentru elevi, prin creșterea numărului de săli de curs dar și a laboratoarelor necesare în defășurarea activității didactice. 

Pe o suprafață de peste 7000 mp școala are acum 18 săli de clasă și 3 laboratoare - creștere de la 6 săli de clasă, o nouă sală de sport de 1142 mp - dotată pentru organizarea competițiilor sportive naționale, o nouă sală multifuncțională generoasă pentru conferințe sau evenimente, sală de mese, grupuri sanitare, vestiare și spații pentru jocuri sportive. Accesibilizarea școlii a fost realizată prin facilități speciale pentru persoanele cu dizabilități - lift nou instalat, rampe, grup sanitar dedicat.

Evoluția Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” obținută prin proiectul cu fonduri europene: 
Săli de clasă: inițial - 6 săli; după finalizarea proiectului - 18 săli de clasă 
Laboratoare: inițial - 0 laboratoare; după finalizare - 3 laboratoare
Capacitate elevi: inițial - 240 elevi; după finalizare - 630 elevi

Plus sală nouă de sport, sală multifuncțională, lift, dotări moderne pentru săli. 

Școala a fost dotată prin proiect cu diverse echipamente precum table interactive de ultimă generație, pe lângă mobilier nou pentru sălile de clasă și mobilier special pentru laboratoare. 

„Având în vedere nivelul ridicat de radon identificat la nivelul parterului s-a impus o protecție ridicată la radon prin montarea unei membrane anti-radon în statigrafia podelelor și instalarea unor sisteme de depresurizare activă a solului”, a mai adăugat edilul Emil Boc.  

Au fost realizate investiții și pentru creșterea eficienței energetice, fiind instalate surse de energie regenerabilă - 44 panouri fotovoltaice și 16 panouri solare vor produce energie electrică și vor încălzi apa. De asemenea, a fost instalat un sistem de iluminat cu tehnologie LED pentru reducerea consumului de energie.

Investiția este de peste 6 milioane euro din fonduri europene

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Școala Nicolae Iorga din Iris va avea 390 de locuri în plus pentru elevi. Stadiul lucrărilor, de 80%

Elevii de la Coșbuc nu mai au sală de sport din 2018. Boc: „Niște tehnicieni proști!”/ Părinte: „Dacă pățiți cu metroul ce am pățit noi... Doamne ferește!”

abonare newsletter