Administrație

Județul Cluj are o nouă strategie de dezvoltare teritorială, până în 2030. Tișe: „Dacă aveam o asemenea strategie națională, eram mult mai departe astăzi”

Clujul beneficiază de o nouă strategie de dezvoltare a teritoriului, cu țintă până în 2030, care implică realizarea proiectelor de interes pentru clujeni, de la conectarea Clujului la coridoarele majore de transport la eficientizarea funcționării administrației publice.

Clujul își propune să devină cea mai atractivă destinație pentru talente, prin noua Strategie de dezvoltare teritorială/Foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com Clujul își propune să devină cea mai atractivă destinație pentru talente, prin noua Strategie de dezvoltare teritorială/Foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com

 

 


Consiliul Județean Cluj a aprobat, luni, noua Strategie de dezvoltare teritorială a Județului Cluj pentru perioada 2023-2030.

 


Strategia de dezvoltare teritorială reprezintă un document programatic cu o valabilitate de șapte ani și se bazează pe obiectivele majore trasate în cadrul Agendei Teritoriale 2030 ale Uniunii Europene fiind, totodată, parte integrantă a Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ), elaborat cu ajutorul specialiștilor Băncii Mondiale. 

Noua strategie de dezvoltare teritorială a Clujului este una solidă, care respectă toate direcțiile de acțiune trasate de cele mai importante planuri strategice europene și naționale. Ne propunem ca, până în 2050, județul nostru să aibă cel mai ridicat nivel al calității vieții din România, cu o infrastructură funcțională și conectată la cerințele comunitare din regiune”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, în ședința de luni. 


Strategia de dezvoltare teritorială a Județului Cluj până în 2030 curpinde șase obiective strategice majore care contribuie la realizarea unor obiective de investiții publice necesare dezvoltării sustenabile și competitive a teritoriului:

  • Asigurarea unei creșteri economice inteligente, bazate pe inovație și antrenprenoriat, pentru atingere unui PIB/locuitor comparabil cu media UE;
  • Reducerea poluării astfel încât să nu se mai înregistreze depășiri ale pragurilor maxime admise;
  • Conectarea Clujului la coridoarele majore de transport și piețele globale, în vederea asigurării accesului direct, în maxim 3 ore, la orice stat din U.E.;
  • Creșterea accesului populației la infrastructură și servicii în vederea scăderii ponderii populației din zonele marginalizate până la maxim 1%;
  • Consolidarea rolului Zonei Metropolitane Cluj-Napoca și a celorlalte două zone urbane funcționale din jurul municipiilor Dej-Gherla și Turda-Câmpia Turzii, în vederea atingerii unui grad de urbanizare de 80%;
  • Eficientizarea activității administrației publice locale, astfel încât aceasta să atragă finanțări europene de minim 3 miliarde de euro în perioada 2021-2030.

Județul Cluj este primul din țară care beneficiază de sprijinul acordat de Banca Mondială, în cadrul unui proiect de asistență tehnică, pentru elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj.


Potrivit președintelul Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, dacă România ar fi beneficiat de o asemenea strategie de dezvoltare, care să fi fost implementată de toate partidele politice, țara noastră ar fi ajuns la un alt nivel de calitate a vieții. 

„Este o direcție pe termen lung pentru acest județ și cred că dacă această țară ar fi avut o asemenea strategie bine definită, pe care să o respecte toate guvernele, probabil că eram mult mai departe astăzi.


România nu are un astfel de document și ar fi trebuit să-l aibă de 30 de ani”, a explicat Alin Tișe. 

Clujul, un magnet pentru talente

Potrivit documentației aprobate luni de Consiliul Județean Cluj, adoptarea Strategiei de dezvoltare teritorială a județului va conduce la asigurarea cadrului legal la nivelul județului Cluj pentru dezvoltarea ulterioară a altor ‎programe şi proiecte care să contribuie la dezvoltarea socio-economică a județului.

Experiența internatională a ‎dovedit că astfel de strategii pot revitaliza regiuni întregi sau pot contribui semnificativ la ‎dezvoltarea unor zone fară potențial economic, atât în mod direct, prin câstigurile încasate, cât și ‎indirect, prin infrastructura edilitară și de circulație care va deservi și populatia din zonă.‎

Conform viziunii Strategiei de dezvoltare teritorială a județului, Clujul „va fi în anul 2050 regiunea din România cu cel mai ridicat nivel al calității vieții, precum și cea mai atractivă destinație pentru talente, antreprenori și investitori din teritoriul delimitat de principalele capitale central și sud-est-europene: Budapesta, Belgrad, Sofia, București și Kiev. Cu o economie inteligentă, bazată pe un ecosistem care excelează prin învățare, colaborare și deschidere, spiritul său cosmopolit și grija pentru bunăstarea fiecărui clujean, județul va crește în armonie cu mediul înconjurător și încurajând spiritul civic”, se arată în documentația aprobată luni de consilierii județeni. 

Prin implementarea strategiei se propune astfel dezvoltarea socio-economică și implicit creșterea calității vieții locuitorilor, care să asigure coeziunea socială prin îndeplinirea obiectivelor intermediare viziunii de dezvoltare pe termen lung, precum scăderea sub 1% a populației rezidentă în comunități urbane/rurale marginalizate și creșterea gradului de urbanizare a județului până la 80%.

Noua strategie de dezvoltare teritorială a Clujului până în 2030 are la bază Agenda Teritorială a Uniunii europene, un document politic, strategic la nivel european, care va orienta politicile naționale din domeniul dezvoltării teritoriale, pentru dezvoltarea integrată, rezilientă și sustenabilă a orașelor și regiunilor europene.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean Cluj elimină hârtiile de la ședințe. Vrea să fie prima instituție publică din România fără hârtii!

Ultimele Stiri
abonare newsletter