Administrație
Centrul Cultural Transilvania, gata după alegerile din 2024. Boc: „Va fi de o importanță majoră pentru Cluj!”
Viitorul centru cultural al Clujului, ce urmează să fie realizat pe Bdul 21 Decembrie 1989, va fi finalizat în integralitate până în iunie 2025. Proiectul cultural a fost aprobat în Consiliul Local
Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr 106/Foto: Google Maps
Primăria intenționează să obțină fonduri europene pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania, un proiect de peste 38 de milioane de lei.
Proiectul ar urma să fie finanțat prin intermediul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.
Contribuția municipiului Cluj-Napoca, pentru cheltuielile neeligibile ale proiectului este de 4,3 milioane de lei (inclusiv TVA, plus 690.164.71 lei reprezentând contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.
CITEȘTE ȘI:
Centrul Cultural Transilvania costă 8 milioane de euro. Lucrările au început deja
Consiliul Local a aprobat, marți, realizarea acestui proiect.
„Din data de 23 august s-a deschis apelul pentru depunerea de proiecte pe ceea ce înseamnă reabilitare clădiri-monument, cu destinație culturală sau patrimoniu UNESCO.
Avem pregătit un proiect de 8 milioane de euro, la care adăugăm 1 milion de euro din partea Primăriei, pentru reabilitarea vechii cazarme militare de pe Bdul 21 Decembrie 1989. Acea cazarmă a fost transferată municipiului Cluj-Napoca încă în perioada când eram la București, la Guvern.
Colegii mei, ținând cont de interesele și strategia orașului, au propus transformarea acesteia într-un centru cultural, care să poată fi dedicat activităților artistice, evenimentelor cu caracter cultural, un centru cultural pe măsura potențialului extraordinar pe care Clujul îl are.
Termenul de finalizare în integralitate a acestui proiect este iunie 2025.
Va fi de o importanță majoră pentru municipiul nostru!”, a declarat edilul Emil Boc în ședința de Consiliu Local de marți.
Proiectul de hotărâre a trecut cu unanimitate de (22) voturi.
Ce prevede proiectul de restaurare și revitalizare a centrului cultural?
Amplasamentul vizat de investiție este situat în județul Cluj, în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, pe Bdul 21 Decembrie 1989 nr. 106, fiind în proprietatea municipiului, cu acces pe latura nordică de pe Bdul 21 Decembrie 1989. Frontul la stradă este de 127 m.
Clădirea C2 – cea care este obiectul proiectului de reabilitare, este clasată ca monument istoric: CJ-II-m-B-07268 – Cazarma, Pavilion B, fapt pentru care, conform aviz CZMI nr.197/17.06.2010 nu se va demola.
Clădirea studiată are o formă dreptunghiulară, cu o structură pe pereți portanți, iar regimul de înălțime este de Sp+P, și un pod mansardabil. „Clădirea este în stare avansată de degradare”, se arată în proiectul de hotărâre.
Este propusă reabilitarea, restaurarea și extinderea (mansardarea), precum și dotarea imobilului în scopul amenajării unui centru cultural.
Astfel, sunt propuse consolidări culturale, reabilitarea și restaurarea spațiilor interioare și a fațadelor, amenajarea subsolului, a parterului și a mansardei pentru expoziții, evenimente culturale și spații conexe.
La începutul lui 2023, Primăria Cluj-Napoca atribuia contractul pentru lucrări de restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a fostei cazărmi militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 Asocierii SC Euras SRL și SC Addconcept SRL.
Lucrările la acest proiect au început în iunie 2023, potrivit proiectului de hotărâre aprobat în Consiliul Local.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: