Administrație

Centrul Cultural Transilvania costă 8 milioane de euro. Lucrările au început deja

Peste 38 de milioane de lei pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania. Lucrările la viitorul sediu al Filarmonicii au început deja, iar Primăria intenționează să obțină fonduri europene pentru realizarea proiectului.

Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr 106/Foto: Google Maps Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr 106/Foto: Google Maps

 

 


Consilierii locali vor vota, marți, un proiect de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania, situat pe B-dul 21 Decembrie 1989.

 


Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul „Restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a monumentului istoric în vederea realizării unui centru cultural, identificat prin codul CJ-II-m-B-07268-pavilion B, situat în B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 din municipiul Cluj-Napoca” .

Proiect de hotărâre pentru restaurarea Centrului Cultural Transilvania, Bdul 21 Decembrie 1989/Foto: primariaclujnapoca.ro

Proiectul ar urma să fie finanțat prin intermediul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. 


Valoarea totală aprobată a proiectului este de 38,8 milioane de lei, inclusiv TVA.

Contribuția municipiului Cluj-Napoca, pentru cheltuielile neeligibile ale proiectului este de 4,3 milioane de lei (inclusiv TVA, plus 690.164.71 lei reprezentând contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului. 


De asemenea, municipiul Cluj-Napoca se angajează să finanțeze toate sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului. 

În plus, sumele reprezentând cheltuielile de mentenanță și întreținere, pe întreaga perioadă de durabilitate a proiectului vor fi de asemenea asigurate din fonduri publice. 


La începutul acestui an, administrația locală a semnat contractul de execuție pentru lucrări cu Asocierea SC Euras SRL și SC Addconcept SRL, având ca obiect execuția lucrărilor pentru proiectul „Restaurare, revitalizare și valorificarea monumentului istoric de pe B-dul 21 Decembrie 1989  nr. 106 din Cluj-Napoca – pavilionul B, în vederea realizării unui centru cultural”. 

Potrivit proiectului supus votului consilierilor locali, lucrările la proiect au început în 9 iunie 2023. 

În 23 august, Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest a lansat apelul de proiecte pentru Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și îmbunătățirea accesului către acestea (URBAN). 

Lucrările la viitorul centru cultural au început deja/Foto: primariaclujnapoca.ro

Motivarea proiectului

În motivarea proiectului se arată că municipiul Cluj-Napoca este un oraș dinamic din punct de vedere cultural, context în care a obținut prima poziție în ceea ce privește infrastructura culturală publică (2019), în cadrul clasamentului realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.  

„Datorită culturii sale vibrante, Cluj-Napoca este un oraș proeminent atât în România, cât și la nivel european, cu un profil cultural complex, cu multiple fațete: moștenirea istorică și diversitatea culturală, un patrimoniu material și imaterial valoros, tradiția universitară, instituții culturale cu o activitate de peste 100 de ani, un sector cultural independent dinamic, un calendar cultural intens, cu peste 3.000 de evenimente în fiecare an, un protofoliu bogat în festivaluri și evenimente în spațiu public, un număr mare de spații culturale active, o participare culturală ridicată, o scenă artistică angajată social, un nivel ridicat de colaborare la nivel local în interiorul sectorului și intersectorial și o industrie culturală și creativă prolifică”, se arată în motivarea aprobării proiectului privind cheltuielile aferente proiectului de revitalizare a Centrului Cultural Transilvania. 

CITEȘTE ȘI: 
27,9 mil. lei pentru restaurarea cazărmii de pe B-dul 21 Decembrie și amenajarea Centrului de Cultură Transilvania

Însă, în condițiile unei vieți culturale active, municipiul Cluj-Napoca nu dispune de spații suficiente, care să răspundă standardeelor necesare derulării unor programe culturale de anvergură. 

„Starea clădirilor în care își desfășoară activitatea instituțiile culturale, o mare parte dintre acestea fiind clădiri de patrimoniu, este însă destul de degradată. Este necesar un plan de reabilitare a acestor clădiri și de îmbunătățire a dotărilor la nivel de mobilier, echipament scenic și muzeal”, potrivit documentației citate. 

În aceste condiții, prin intemrediul proiectului aprobat de consilierii locali, viitorul centru cultural din Cluj-Napoca ar putea fi finanțat prin intermediul Programului Regional Nord Vest 2021-2027.

Ce prevede proiectul de restaurare și revitalizare a centrului cultural?

Amplasamentul vizat de investiție este situat în județul Cluj, în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, pe Bdul 21 Decembrie 1989 nr. 106, fiind în proprietatea municipiului, cu acces pe latura nordică de pe Bdul 21 Decembrie 1989. Frontul la stradă este de 127 m. 

Clădirea C2 – cea care este obiectul proiectului de reabilitare, este clasată ca monument istoric: CJ-II-m-B-07268 – Cazarma, Pavilion B, fapt pentru care, conform aviz CZMI nr.197/17.06.2010 nu se va demola.

Clădirea studiată are o formă dreptunghiulară, cu o structură pe pereți portanți, iar regimul de înălțime este de Sp+P, și un pod mansardabil. „Clădirea este în stare avansată de degradare”, se arată în proiectul de hotărâre

Este propusă reabilitarea, restaurarea și extinderea (mansardarea), precum și dotarea imobilului în scopul amenajării unui centru cultural. 

Astfel, sunt propuse consolidări culturale, reabilitarea și restaurarea spațiilor interioare și a fațadelor, amenajarea subsolului, a parterului și a mansardei pentru expoziții, evenimente culturale și spații conexe.  

Un deceniu de amânări

De mai bine de 10 ani de zile, pe terenul din spatele fostei cazărmi este promisă amenajarea sediului Filarmonicii. Dacă pentru Academia de Muzică Gheorghe Dima, Guvernul construiește un sediu în clădirea-ruină de la Bucium, Filarmonica Transilvania ar urma să beneficieze de imobilul de pe Bdul 21 Decembrie 1989. 

Pentru a obține banii necesari investiției, Primăria a dorit să concesioneze un teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A.  În 2016, primarul Emil Boc anunța că municipalitatea trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv, intenţia de realizare a proiectului fiind în parteneriat public-privat.

„Finalizarea Centrului Cultural Transilvania presupune două etape: în primul rând, acolo este prevăzută posibilitatea ca un investitor privat, în schimbul unui teren pe care îl primeşte în concesiune, să realizeze fie un hotel, fie o clădire şi să construiască un parking pe care se va construi Centrul Cultural Transilvania, parkingul urmând a fi exploatat de către cel care va câştiga licitaţia”, afirma Boc, în urmă cu cinci ani.

Licitațiile au fost însă anulate pe bandă rulantă, întrucât niciun investitor nu s-a arătat interesat de proiect.

După ce la începutul lui 2023, Primăria Cluj-Napoca atribuia contractul pentru lucrări de restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a fostei cazărmi militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, clădire monument istoric, în vederea realizării unui centru cultural, lucrările la acest proiect au început în vara acestui an, potrivit proiectului de hotărâre ce va fi votat în Consiliul Local.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

27,9 mil. lei pentru restaurarea cazărmii de pe B-dul 21 Decembrie și amenajarea Centrului de Cultură Transilvania

Centrul Cultural Transilvania se lasă așteptat de peste 10 ani. După cinci licitații, Filarmonica din Cluj încă nu are sediu

abonare newsletter