Administrație
Peste 90 km de piste de biciclete la Cluj, în Munții Apuseni. A fost lansată licitația pentru proiectare
Consiliul Județean Cluj a lansat licitația pentru proiectarea a peste 90 de kilometri de trasee cicloturistice prin Munții Apuseni. Investiția face parte dintr-un proiect mai larg denumit Velo Apuseni.
Licitație pentru proiectarea unui traseu velo în județul Cluj, în Munții Apuseni. Foto sugestiv: Facebook/ Claudiu Salanță
Consiliul Județean Cluj a lansat licitația pentru servicii de proiectare și asistență tehnică pentru amenajarea a 92,4 kilometri de trasee cicloturistice în Munții Apuseni. Investiția face parte din proiectul finanțat prin PNRR, Velo Apuseni, care include trasee și în județele Bihor și Alba.
Porțiunea de 92,4 kilometri de piste de biciclete de pe teritoriul județului Cluj reprezintă peste 40% din lungimea totală a traseului cicloturistic de 227 de kilometri.
„Prin atribuirea prezentului contract se intenționează contractarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru realizarea documentațiilor necesare realizării obiectivului PNRR/2022/C11/I.4 «VELO APUSENI -Amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, pe zona Județelor Bihor, Alba, Cluj» – LOT JUDETUL CLUJ constând în amenajarea a minim 92,4 km de trasee cicloturistice pe raza unităţii teritoriale a JUDETULUI CLUJ și conectarea acestora cu traseele realizate pe raza JUDEȚELOR BIHOR și ALBA”, se arată în anunțul publicat vineri în SEAP.
CJ Cluj poate opta pentru achiziționarea ulterioară de noi servicii similare de la ofertantul a cărui ofertă va fi declarată câștigătoare în cadrul prezentei proceduri de achiziție publică în cuantum de 4,45 milioane de lei fără TVA, pentru aproximativ 242,6 km de trasee cicloturistice.
Astfel, valoarea contractului poate varia între 1,69 milioane de lei și 6,15 milioane de lei. Durata acestuia va fi de 40 de luni. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență - PNRR. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 9 octombrie 2023, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – pret.
Amintim că județele Cluj, Alba și Bihor vor fi conectate prin piste de biciclete, printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cele trei județe vor fi unite în zona Munților Apuseni prin piste de biciclete, pe o distanță de 227 de kilometri. Traseul cicloturistic se va numi „Velo Apuseni” și este distribuit pe teritoriul celor trei județe astfel: 99,3 km vor fi pe teritoriul judeţului Bihor, 92,4 km în judeţul Cluj, iar restul de 35,3 km, pe teritoriul judeţului Alba. Estimările sunt că, în iunie 2026, traseul va fi deschis integral circulației. Proiectul este realizat în cadrul unei asocieri formată din cele trei județe legate de pistă și condusă de Consiliul Județean Bihor.
Inițial, traseul trebuia să fie de aproape patru ori mai lung. Cererea de finanţare depusă iniţial avea în vedere amenajarea unui traseu cicloturistic de 823 km în cele trei judeţe. În urma evaluării de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a tuturor proiectelor depuse la nivel naţional, a fost admisă o limită de 227 km de trasee în judeţele Bihor, Alba şi Cluj, reprezentând 27,6% din propunerea iniţială.
18,7 milioane de euro din PNRR
Valoarea nerambursabilă a proiectului „Velo Apuseni – Amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, pe zona județelor Bihor, Cluj și Alba”, este în cuantum de 92.665.542,75 lei/18.727.500,00 euro + TVA, din care:
- pentru județul Bihor suma de 40.536.072,225 lei /8.192.250,00 euro + TVA;
- pentru județul Cluj suma de 37.719.366,30 lei/ 7.623.000,00 euro + TVA;
- pentru județul Alba suma de 14.410.104,225 lei/ 2.912.250,00 euro + TVA.
Sumele alocate pentru proiect au un cost unitar pe kilometru de 82.500 euro. Proiectul va fi finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din Investiţia I.4 „Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel naţional”, Componenta 11 - Turism şi Cultură.
Dacă în urma realizării studiului de fezabilitate vor rezulta cheltuieli neeligibile, acestea vor fi suportate de către consiliile județene.
Contractul de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a proiectului inter-județean „Velo Apuseni” a fost semnat în martie 2023.
Implementarea acestui proiect va permite dezvoltarea turistică a întregii zone, precum și beneficii economice și sociale.
„Este un obiectiv important prin intermediul căruia dezvoltăm, cu fonduri europene nerambursabile, infrastructura de trasee cicloturistice din zona Munților Apuseni. Pașii următori constau în realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, respectiv demararea licitației pentru execuția lucrărilor. Cu siguranță, întreaga zonă va avea enorm de câștigat, atât din punct de vedere turistic cât și al dezvoltării economico-sociale a întregului areal”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Reamintim că, în paralel, în 2021 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliile Judeţene Bihor, Alba şi Cluj pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a zonei carstice a Munţilor Apuseni, prin care cele trei părţi au convenit să realizeze mai multe obiective de interes comun.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: