Administrație
Consiliul Județean, nevoit să plătească chirie de 8.000 de euro/lună pentru spațiile Muzeului de Artă. „Ne vom exercita dreptul de preempțiune”.
Autoritățile locale caută soluții pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Printre opțiuni: exercitarea dreptului de preempțiune sau exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
Palatul Bánffy/Muzeul de Artă din Cluj-Napoca/ Foto: Muzeul de Artă
La mijlocul lunii septembrie, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a fost somat să predea moștenitorilor două treimi din Palatul Bánffy din centrul Clujului, în urma unei decizii a instanței de judecată. Astfel, o bună parte din muzeu nu va mai putea fi valorificată, iar operele de artă nu vor mai putea fi expuse.
Recent, Fundația Doina Cornea a lansat o petiție prin care solicită autorăților centrale și locale să intervină prin mecanisme legale pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.
„Activitatea muzeului nu va fi afectată”
În ședința de joi a Consiliului Județean, Alin Tișe a declarat că administrația județului ia în calcul mai multe opțiuni pentru a evita perturbarea activității muzeului.
Deocamdată, potrivit deciziei definitive a instanței, Consiliul Județean va fi nevoit să achite o chirie de circa 8.000 de euro pentru spațiile revendicate de proprietari.
Sunt luate în calcul câteva soluții, printre care și exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
„Legat de problemele de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, este o problemă veche, dar acum urmează punerea in executare a sentințelor. Am creat o comisie care se va ocupa de această chestiune. Împreună cu reprezentanții revendicatorilor vom găsi o formulă optimă.
Trebuie să încheiem un contract de închiriere, costurile sunt în jur de 8.000 de euro pe lună, pentru aceste spații, în baza legii. Sentința este veche, însă acum se pune în executare, fiind hotărâre definitivă. Ei nu vor putea schimba destinația muzeului.
CITEȘTE ȘI:
Autoritățile, somate să intervină de urgență pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. „Statul român are posibilitatea să decidă o expropriere în interes public”.
După încheierea contractului de închiriere, vom deschide o procedură juridică de partaj sistare de indiviziune între noi și proprietarii respectivi, cu plată de sultă. Fie să încercăm să cumpărăm partea revendicatorilor la prețul de piață. E o propunere pe care am mai făcut-o, dar proprietarii au refuzat. Fie opțiunea unui partaj și plată de sultă. Ne vom exercita dreptul de preempțiune. Analizăm și posibilitatea exproprierii pentru cauză de utilitate publică. Activitatea muzeului nu va fi afectată.
Sper, chiar dacă va trebui să plătim un preț, să facem acest pas, pentru a reîntregi muzeul”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Potrivit unei sentințe definitive, Muzeul de Artă trebuie să restituie moștenitorilor „cota de 3/4 parte din încăperile situate la parterul imobilului; cota de 2/3 parte din fostul apartament nr. 1, în prezent demolat parțial; cota de 3/4 parte încăperile situate la etajul imobilului; cota de 2380/3287 parte din teren”.
Din anul 1956 Muzeul de Artă a funcţionat neîntrerupt în palatul Bánffy, fostă reşedinţă a Guvernatorului Transilvaniei.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: