Administrație

Premieră la Cluj: Consiliul Județean lansează prima emisiune de obligațiuni a județului, în valoare de 75 milioane €

Consiliul Județean Cluj lansează o primă emisiune de obligațiuni a județului, în valoare de 75.680.000 euro. Este o premieră în județul Cluj, iar la nivel național este prima oară în ultimii 12 ani.

Consiliul Județean Cluj lansează o primă emisiune de obligațiuni a județului. FOTO: CJ Cluj Consiliul Județean Cluj lansează o primă emisiune de obligațiuni a județului. FOTO: CJ Cluj

 

 


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea unei emisiuni de obligațiuni a județului, în valoare de 75.680.000 euro, fondurile  ce urmează a fi folosite pentru finanțarea investițiilor proprii.

 


Consiliul Județean Cluj recurge, în premieră, la această modalitate de creditare, fiind totodată al treilea județ care implementează un sistem de acest fel, după ce, în urmă cu mai mult de un deceniu, CJ Alșba și CJ Hunedoara au procedat la fel.

Investiție cu riscuri minime: Fitch Ratings a oferit Clujului rating A

Obligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756,800 obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB outlook stabil, standalone „A”.  Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali și unui număr de maximum 149 de investitori de retail.


Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții derulate de Consiliul Județean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 km de drumuri județene componente a rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, reabilitarea și punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligațiuni va fi folosită pentru  refinanțarea datoriei publice existente.

„Am apelat la această modernă modalitate de împrumut pentru a dezvolta în viitor acest județ, pentru a continua proiectele de dezvoltare pe care le avem începute și acelea pe care le avem în perspectivă. Prin această emisiune de obligațiuni, pe de o parte, vrem să stingem toate creditele pe care Consiliul Județean le are în prezent, un credit de la CEC Bank și un credit de la Banca Comercială Română. Valoarea acestei operațiuni va fi de 75 de milioane de euro, o parte va fi folosită pentru a stinge creditele pe care le avem și pentru a ajunge, din punct de vedere al datoriilor, la zero, iar diferența până în 75 de milioane va fi folosită pentru cofinanțările proiectelor europene. Avantajele acestei modalități de a împrumuta consiliului prin această operațiune este că vom continua proiectele de dezvoltare pe care județul le are, dobânda pe care județul o va plăti în viitor va ajunge tot în buzunarul cetățenilor, mai mult, acestea sunt neimpozabile. De asemenea, prin această modalitate, nu plătim capitalul împrumutat timp de șase ani, apoi se va face o refinanțare, încercăm ca pe măsura derulării proiectelor, să se și plătească, practic, dobânda către cetățenii care doresc să cumpere aceste obligațiuni. Această modalitate de creditare este una modernă, pe care o folosesc multe țări în lume, Statele Unite, Noua Zeelandă, Canada.


Proiectele pe care le avem în vedere sunt din domeniile sănătate, educație, cultură și drumuri. Vă dau câteva exemple: construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, extinderea și modernizarea ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie Pediatrică - un spital nou, construit de la zero și care este aproape finalizat, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului istoric Castelul Banffy de la Răscruci. De asemenea, cofinanțări pentru drumuri: Drumul Bistriței, tronsonul Gădălin –Bonțida și până la drumul național, drumul Băișoara – Buru – Luna de Sus, Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurcii, Gilu – Someșul Rece – Mărișel”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, în cadrul conferinței de presă. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Construcția Centrului de Transplant Cluj poate începe în 2 luni. Tișe: „Analizez vânzarea de active din patrimoniu pentru finanțare”

abonare newsletter