Administrație
Pot începe exproprierile pentru Parcul Est. Boc: „Anul viitor mergem cu proiectul mai departe”.
Pot începe exproprierile pentru cel mai mare parc din Cluj. Proiectul Parcului Est a fost etapizat, astfel încât lucrările să poată continua anul viitor.
Parcul Est, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro
Amenajarea Parcului Est, pe o suprafață generoasă de 45,5 ha, va fi realizată în urma unui concurs internațional de soluții desfășurat de administrația locală în urmă cu doi ani de zile.
Potrivit primarului Emil Boc, perioada necesară etapei de expropriere a fost extinsă până la finalul anului, iar proiectul a fost etapizat.
În vara acestui an, Primăria a obținut o finanțare de 10 milionae de euro pentru cel mai mare parc din Cluj.
CITEȘTE ȘI:
Exproprierile pentru Parcul Est, gata în noiembrie. Lucrările la cel mai mare parc al Clujul încep abia în 2024
Studiul de Fezabilitate pentru proiectul Parcului Est a fost actualizat, potrivit grilei notariale valabile în anul 2023. În aceste condiții, valoarea finală a proiectului a fost substanțial majorată, pentru a putea acoperi cheltuielile legate de exproprieri.
Parcul Est - un nou plămân verde al orașului
Consilierii locali au aprobat, luni, majorarea sumei necesare pentru realizarea Parcului Est.
„Aici nu e vorba de nicio întârziere, iar lucrurile își urmează cursul lor firesc. În consecință, proiectul este făcut ținând cont de valoarea exproprierilor stabilite prin lege.
În aceste condiții, legea permite realizarea exproprierilor în cazul proiectului Parcului Est, în limita resurselor financiare pe care le avem în credit, care să se încheie până la 31 decembrie”, a explicat primarul Emil Boc.
Astfel, suma inițială (37.533.200 lei) prevăzută pentru obținerea terenurilor a fost majorată la 305.190.725,15 lei pentru procedura de expropriere, fiind vorba de o creștere de 267.657.525,15 lei.
Potrivit documentației aprobate de consilierii locali, proiectul Parcului Est a fost împărțit în două etape.
Faza 1 – în suprafață de 379.844 mp, coridor de expropriere corespunzător Fazei I, pentru care valoarea terenurilor expropriate este estimată la nivelul anului 2023 la suma de 94.690.406,31 lei.
Faza 2 – în suprafață de 160.606 mp, coridor de expropriere aferent Fazei II, reprezentând diferența până la suprafața totală a coridorului de 540.450 mp, cu o valoare estimată a despăgubirilor la nivelul anului 2023 de 210.500.318,84 lei.
Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est a fost stabilită la suma de – 743.437.082,11 lei, inclusiv TVA.
Durata estimată de execuție a lucrărilor estte de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).
Anterior, potrivit unei hotărâri aprobate de Consiliul Local anul trecut, suma integrală pentru realizarea Parcului Est a fost de – 475.779.557,19 lei.
„Am avut câteva zile în care am fost în imposibilitatea de a găsi o soluție legală, la impasul în care eram pentru acest proiect: să utilizăm și banii din credit, pentru a face exproprierile, dar nici să pierdem cele 10 milioane de euro.
Proiectul Parcului Est a trebuit refazat, pe de o parte să putem realiza exproprierile, iar pe de altă parte să putem continua lucrările, prin includerea celor 10 milioane de euro obținute de la ministerul Mediului.
În urma votului din Consiliu Local putem efectua exproprierile pentru banii pe care îi avem la dispoziție, iar noi contribuim din partea Primăriei cu 1 milion de lei pe lângă suma disponibilă prin credit.
După această etapă, anul viitor putem merge cu proiectul mai departe”, a explicat Emil Boc în ședința de Consiliu Local de luni.
Proiectul a fost votat cu 23 de voturi „pentru” și 1 abținere.
Cel mai mare parc din istoria Clujului
Suprafața Parcului Est cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care constituie un biotop unic în mediul urban.
Potrivit proiectului asumat de Primăria Cluj-Napoca, Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările - grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie etc. - dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori (copii și adulți) - peste 3.000 mp).
Pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. De asemenea, sunt prevăzute alte suprafețe pentru patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp).
În viitorul parc vor se estimează că vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: