Administrație

Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în 2040. Strategia pentru reducerea emisiilor și creșterea eficienței energetice a clădirilor

Lupta împotriva schimbărilor climatice și necesitatea reducerii treptate a emisiilor face ca centralele de apartament pe gaze să fie eliminate în Uniunea Europeană, până în 2040.

Revizie centrală de apartament/Foto: Depositphotos.com Revizie centrală de apartament/Foto: Depositphotos.com

 

 


Pentru atingerea acestui obiectiv, pe parcursul anilor următori centralele de apartament vor dispărea, potrivit directivei UE care stabilește termenul limită pentru 2040. 

 


Strategia europeană împotriva schimbărilor climatice și reducerea consumului de energie din clădiri

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune.

Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie.


De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”, potrivit unei informări a Comisiei Europene.

CITEȘTE ȘI: 
Interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi de la Cluj, votată în Consiliul Local

Implementarea acestei schimbări va necesita aplicarea unui set de măsuri clare și care urmează să aibă o valabilitate tranzitorie, menite să sprijine statele membre în eliminarea centralelor de apartament și identificarea unor surse de încălzire alternative. 


„Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, mai transmite Comisia Europeană.


Potrivit directivei UE, toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.

Fiecare stat membru va adopta propriul calendar pentru reducerea consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale. Statele membre trebuie să se asigure că noile clădiri vor fi proiectate pentru tehnologia solară, pentru amplasarea instalaţiilor fotovoltaice sau termice solare. 

Centralele de apartament, interzise în blocurile noi din Cluj-Napoca 

În iulie 2023, decizia privind interzicerea centralelor de apartament, în cazul blocurilor noi, a fost amânată de Guvern. În Cluj, montarea de centrale termice individuale de apartament, în imobilele noi, a fost interzisă din ianuarie 2022.

CITEȘTE ȘI: 
Măsura interzicerii centralelor de apartament, în cazul construcțiilor noi, amânată de Guvern

În ianuarie anul trecut, Consiliul Local Cluj-Napoca adopta proiectul care interzice centralele individuale în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente.

„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arată în proiectul de hotărâre care a fost votat de consilierii clujeni. 

Măsura are în vedere protejarea mediului înconjurător și asigurarea unei calități a aerului mai bună.

Încă din primăvara lui 2021, edilul Clujului Emil Boc anunța „noua viziune” privind reducerea poluării care va fi aplicată în Capitala Ardealului. 

„Orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Noi vom impune la toate construcțiile de blocuri să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, declara atunci primarul Emil Boc.

Măsura vizează doar noile imobile din oraș, context în care aceasta nu se aplică construcțiilor vechi. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Măsura interzicerii centralelor de apartament, în cazul construcțiilor noi, amânată de Guvern

Interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi de la Cluj, votată în Consiliul Local

Ultimele Stiri
abonare newsletter