Administrație

Despăgubiri-record pentru realizarea centurii metropolitane! 1 miliard de lei pentru exproprierea a 1.600 de imobile.

1.600 de imobile din Cluj-Napoca și din zona metropolitană vor fi expropriate pentru a face loc centurii metropolitane - Etapa I. Ministerul Transporturilor a publicat, recent, hotărârea de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor.

Despăgubiri-record pentru realizarea centurii metropolitane. FOTO: Facebook/ Emil Boc Despăgubiri-record pentru realizarea centurii metropolitane. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Despăgubiri-record de 1 miliard de lei (aproximativ 200 milioane de euro) pentru exproprierile aferente realizării Centurii Metropolitane a Clujului - Etapa I. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunţat recent deschiderea procedurii de transparenţă decizională.

 


Potrivit hotărârii de Guvern, coridorul de expropiere este constituit din 1.598 de imobile de pe raza municipiului Cluj-Napoca și a localităților Apahida, Baciu, Florești şi Feleacu, reprezentând teren în suprafață de 3.026.125 mp. Despăgubirile acordate proprietarilor se ridică la o valoare totală de 1.053.732.000 lei, adică circa 200 milioane euro. Fondurile necesare exproprierilor vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar procedurile de expropriere vor fi efectuate de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Raportul de evaluare a fost întocmit în luna iunie 2023.

„Drumul Transregio Feleac TR 35, asigură tranzitul pe axa principală Vest – Est în Municipiul Cluj – Napoca conectând arii de interes urban și periurban (Gilau, Florești, Cluj – Napoca, Apahida), dar și autostrada A3, cât și aeroportul Avram Iancu. Prin implementarea acestui obiectiv vor fii descongestionate sectoare cu frecvente aglomerării actuale și va fi asigurată legătura directă a drumurilor naționale DN 1, DN 1C, DN 1F și DN 16 cu autostrada A3 și implicit va fi asigurată accesibilitatea și conectarea la rețeaua majoră TEN-T CORE. Pentru prezentul act normativ este necesară aprobarea sumei cu titlu de despăgubire, în valoare de 1.053.732 mii lei, aferentă celor 1.598 de imobile, în suprafață totală de 3.026.125 mp teren”, se arată în proiectul de act normativ.


Harta culoarului de expropriere pentru centura metropolitană. Sursa: proiect de hotărâre de Guvern

Ce prevede hotărârea de Guvern?

Prin proiectul de act normativ se propune:

1)  aprobarea amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes național „Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură”, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, conform studiului de fezabilitate;


2) aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor  proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură”, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj, situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1;

3) aprobarea listei cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii, proprietarii sau deținătorii acestora, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj, așa cum rezultă din evidențele unităților administrativ – teritoriale, precum şi a sumelor individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor în valoare de 1.053.732 mii lei, pentru un număr de 1.598 de imobile în suprafață totală de 3.026.125 mp teren, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre;


4) aprobarea listei cuprinzând imobilele  proprietate publică a statului care fac parte din coridorul de expropriere  al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură”, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj, prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre;

5) aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură”, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj, prevăzută în anexa nr. 4 la prezenta hotărâre.

Până acum, doar etapa I a centurii metropolitane a fost scoasă la licitație: modernizarea DN 1 la Florești, unde contractul este deja semnat cu Viarom, respectiv cei 42 de kilometri ai lotului 2, unde a depus ofertă de către Asocierierea Con-A Operations, Dimex 2000, Hydrostroy AD, Concelex si Automagistral-Pivden. Dacă în cazul primului tronson al centurii ocolitoare, licitația a fost adjudecată, iar primele lucrări ar putea începe spre finalul anului viitor, în cazul celui de-al doilea segment (de la intrarea în Cluj până la conectarea B-dului Muncii) trebuie concretizate o serie de proceduri birocratice. 

Etapele realizării centurii metropolitane a Clujului

Proiectul centurii metropolitane Cluj a fost licitat în două etape, prima etapă fiind împărțită în două tronsoane. Contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane, în valoare de 22,4 milioane de euro, a fost semnat la începutul lunii august

Este vorba despre tronsonul care presupune modernizarea DN 1 la Florești și asigurarea conectivității pentru Spitalul Regional de Urgență. Practic se va extinde la 6 benzi de circulație zona DN1 Cluj-Florești până la Spitalul Regional de Urgență - câte o bandă pe sens va fi dedicată transportului în comun, salvărilor, poliției, pompierilor.  De asemenea, se vor amenaja piste de biciclete pentru încurajarea utilizării mijloacelor de comun alternative la mașină - fiind create astfel culoare de mobilitate alternativă, parte integrantă a viziunii pe termen lung pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană. Licitația pentru realizarea lotului 1 a fost adjudecată la finalul lunii iunie în favoarea asocierii de firme SC Viarom Construct SRL și SC Electrogrup SA, contract în valoare de 94 milioane de lei. 

În iulie 2023, Primăria deschidea licitația pentru realizarea celui de-al doilea tronson al centurii metropolitane. Termenul inițial pentru depunerea ofertelor, stabilit pentru 25 septembrie 2023, a fost prelungit în câteva rânduri, până în 31 octombrie, ulterior până în 7 noiembrie, iar ultima dată termenul a fost extins până în 20 noiembrie. Tergiversările în cazul acestui proiect au fost motivate de solicitările ofertanților pentru detalii suplimentare. Anterior licitării tronsonului doi al centurii ocolitoare Cluj, proiectul a fost restructurat, astfel încât cele două segmente (tronsoanele 2 și 3 ale centurii) au fost comasate într-un singur tronson 2, iar valoarea proiectului a fost majorată. 

Dacă inițial costurile erau estimate la 998.547.953,25 euro, după alocarea suplimentară de fonduri, contractul a fost majorat cu 147 milioane de euro.  Centura metropolitană a Clujului are o importanță majoră pentru decongestionarea traficului și pentru dezvoltarea economică a Clujului.

Drumul Transregio Feleac TR 35, asigură tranzitul pe axa principală Vest – Est în Municipiul Cluj – Napoca conectând arii de interes urban și periurban (Gilau, Florești, Cluj – Napoca, Apahida), dar și autostrada A3, cât și aeroportul Avram Iancu. Prin implementarea acestui obiectiv vor fii descongestionate sectoare cu frecvente aglomerării actuale și va fi asigurată legătura directă a drumurilor naționale DN 1, DN 1C, DN 1F și DN 16 cu autostrada A3 și implicit va fi asigurată accesibilitatea și conectarea la rețeaua majoră TEN-T CORE.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dan Tarcea, despre centura metropolitană: „Am reușit să finalizăm o etapă importantă din procedura de licitație”

Ultimele Stiri
abonare newsletter