Administrație

Valoarea exproprierilor pentru realizarea Parcului Est, mai mică cu 11,6 milioane de lei. Fondurile obținute, redirecționate pentru alte proiecte ale Clujului.

Costuri mai mici cu peste 11 milioane de lei pentru exproprierile necesare amenajării Parcului Est din Cluj-Napoca. Astfel, suma de 2,3 milioane de euro va fi redirecționată pentru finanțarea altor proiecte ale Clujului.

Parcul Est, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro Parcul Est, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


La începutul lunii decembrie, proiectul Parcului Est a fost etapizat astfel încât lucrările să poată continua anul viitor. Pentru realizarea celui mai mare parc din Cluj, Primăria a obținut o finanțare de 10 milioane de euro. Potrivit variantei finale a grilei notarilor, valoarea stabilită pentru exproprieri este mai mică cu 2,3 milioane de euro. 

 


Consilierii locali au aprobat, luni, un proiect de rectificare bugetară prin care 11,6 milioane de lei vor fi redirecționate pentru realizarea unor alte proiecte, precum reabilitarea Parcului Feroviarilor și modernizarea Văii Chintăului. 

„În urma evaluării finale de către experți a exproprierilor la Parcul Est, bazate pe grila în formă finală a notarilor publici, avem un cost mai mic cu 11,6 milioane de lei al proiectului”, a declarat primarul Emil Boc în ședința de Consiliu Local de luni. 


Pentru aprobarea noilor costuri a fost nevoie de o rectificare bugetară prin care valoarea creditului să fie modificată, iar diferența de peste 11 milioane de lei să fie redirecționată pentru realizarea unor alte proiecte din Cluj-Napoca, precum este cel al Parcului Feroviarilor, în vederea utilizării integrale a creditului, a explicat edilul Clujului Emil Boc. 

„Dacă nu utilizăm creditul în totalitate, conform prevederilor legale, atunci pot apărea alte probleme de natură financiară. 


Pentru aceasta avem proiectele ce stabilesc forma finală a valorii exproprierilor, potrivit grilei notarilor publici, pentru proiectul Parcului Est și rectificarea de buget aferentă pentru încadrarea în aceste prevederi”, a susținut Emil Boc.

Parcul Est, un proiect realizat contracronometru 

După cum a explicat edilul Emil Boc, urgența adoptării acestor măsuri este explicată prin necesitatea parcurgerii tuturor etapelor specifice a proiectului, astfel încât acesta să fie realizat în termeni optimi. 


„Lucrăm contracronometru, pentru că proiectul trebuie să treacă prin comisia de specialitate de împrumuturi de la București, iar după să urmeze celelalte proceduri legale, astfel încât am fost nevoiți să adoptăm aceste măsuri chiar de la începutul săptămânii. De câteva luni bune lucrăm contracronometru, pentru ca toate aceste proiecte să poată merge mai departe”, a explicat primarul Emil Boc. 

Recent, administrația locală a extins perioada necesară etapei de expropriere până la finalul anului.

Proiectul Parcului Est a fost împărțit în două etape. Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est a fost stabilită la suma de 743.437.082,11 lei, inclusiv TVA. Durata estimată de execuție a lucrărilor estte de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).

Cel mai mare parc din istoria Clujului

Suprafața Parcului Est cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care constituie un biotop unic în mediul urban.

Potrivit proiectului asumat de Primăria Cluj-Napoca, Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările - grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie etc. - dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori (copii și adulți) - peste 3.000 mp).

Pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. De asemenea, sunt prevăzute alte suprafețe pentru patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp).

În viitorul parc vor se estimează că vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pot începe exproprierile pentru Parcul Est. Boc: „Anul viitor mergem cu proiectul mai departe”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter