Administrație

Fond de rezervă pentru achiziția Hotelului Continental. Emil Boc: „Dacă avem posibilitatea să cumpărăm hotelul din centrul Clujului, trebuie să punem banii jos”.

Primăria Cluj-Napoca strânge bani pentru achiziția Hotelului Continental.

Hotelul Continental ar putea fi cumpărat de Primăria Cluj-Napoca. Foto: Facebook/ Visit Cluj. Hotelul Continental ar putea fi cumpărat de Primăria Cluj-Napoca. Foto: Facebook/ Visit Cluj.

 

 


În acest an, bugetul general al municipiului este de 721 milioane de euro, cu o secțiune de dezvoltare de 406 milioane de euro, o creștere de 25% față de anul trecut, determinată în bună măsură de proiectele finanțate din fonduri europene. 

 


Anul trecut a fost încheiat însă, cu un excedent bugetar de circa 480 de milioane de lei din bugetul de dezvoltare. Potrivit primarului Emil Boc, fondurile nefolosite reprezintă un „fond de rulment” care asigură continuitate pentru dezvoltarea proiectelor din oraș. Mai mult, Primăria trebuie să dispună de resurse financiare pentru a putea achiziționa Hotelul Continental, situat în punctul zero al orașului. 

„Dacă vom avea posibilitatea să cumpărăm Hotelul Continental, trebuie să punem banii jos. Ce facem, pierdem Continentalul pentru că nu avem bani? Trebuie să avem și o rezervă strategică, în cazul în care apare un obiectiv important, pe care l-am asumat în Consiliul Local, că îl cumpărăm și, după cum știți, nu e vorba de bani puțini”, a declarat primarul Emil Boc în ședința de Consiliu Local de luni.


O bună parte dintre orașele României se plâng de faptul că nu au susținere financiară pentru a derula sau finaliza proiectele. Clujul are însă un avantaj prin faptul că dispune de o rezervă bugetară, susține edilul Emil Boc.

„Avem un grad important de rezervă bugetară. În proiecte trebuie mai întâi să pui bani, pentru ca ulterior să-i recuperezi. Dacă nu ai acești bani, trebuie să reziliezi contracte cu firmele, să aștepți alte deconturi pentru a avansa celelalte proiecte. Acest fond de rulment pe care-l avem noi, în permanență, ne dă șansa de a avea continutitatea proiectelor. Ne oferă siguranța financiară ca să nu avem dificultăți. Șansa de a avea un fond de rulment este de a ne asigura că nu vom intra într-o situație de incapacitate de plată. Dacă vom avea posibilitatea să cumpărăm Hotelul Continental, trebuie să punem banii jos”, a explicat Boc. 


Hotelul Continental, un proiect „strategic” al Clujului

Dacă în cazul fostului Hotel Melody, situat în Piața Unirii, autoritățile nu și-au manifestat dreptul de preempțiune, în cazul Hotelului Continental, situat pe strada Universității, situația este diferită. Reprezentanții administrației locale au anunțat, în repetate rânduri, că Primăria va achiziționa imobilul în cazul în care va fi scos la vânzare. 

CITEȘTE ȘI: 
Primăria ar putea cumpăra Hotelul Continental. Boc: „Doresc să ne exercităm dreptul de preemțiune”

În primăvara anului trecut, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că Primăria nu poate cumpăra toate imobilele din centrul orașului (cazul Hotelului Melody, achiziționat și reabilitat de Fundația Sapientia), însă își va manifesta dreptul de preempțiune pentru achiziția Hotelului Continental. 


„Primăria nu poate cumpăra toate clădirile din zona centrală. Am spus foarte clar că ne interesează Hotelul Continental, pentru că bugetul este limitat, iar atunci când hotelul Continental va fi scos la vânzare, care cred că este simbolul zero al acestui oraș, atunci ne vom exercita dreptul de preempțiune întrucât este un obiectiv strategic pentru Cluj”, declara viceprimarul Dan Tarcea în luna mai 2023. 

La sfârșitul anului 2022, Primăria a achiziționat clădirea BCR din zona străzii George Barițiu, un efort financiar de 5,8 milioane de euro, spațiu unde vor fi transferate anumite departamente ale administrației locale. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

De ce nu a cumpărat Primăria Hotelul Melody? Strânge bani pentru un alt „proiect strategic” al Clujului

Ultimele Stiri
abonare newsletter