Administrație
24 de proiecte importante ale Clujului încep în 2024. Se va lucra la marile proiecte de infrastructură rutieră, HUB-ul din Borhanci se concretizează.
Anul 2024 vine cu o listă lungă de proiecte la Cluj-Napoca. 24 de proiecte mari de infrastructură, educație și investiții verzi vor începe în descursul acestui an.
Proiecte mari ale Clujului / Foto 1 - Piața 14 Iulie, Foto 2 - Metrou, Foto 3 - Piața K. Liebknecht / Sursă foto: Dan Ștefan Tarcea - Facebook
Viceprimarul Dan Ștefan Tarcea a anunțat care sunt proiectele Primăriei Cluj-Napoca, de mare importanță, care încep în anul 2024. Lista numără 24 de inițiative: „În acest an vor fi demarate lucrările la 24 de proiecte a căror valoare depășește 240 milioane de euro”, transmite viceprimarul Dan Tarcea.
Pe listă se află atât proiecte importante de infrastructură, cât și inițiative privind HUB-ul educațional din Borhanci, proiecte de regenerare urbană sau care se axează pe tranziția verde. Astfel, în 2024 se va „intra la sapă” la centura metropolitană, metrou, conectarea Clujului la autostradă și, desigur, Spitalul Regional de Urgență, care este un proiect grandios și foarte important pentru infrastructura spitalicească din Cluj.
De asemenea, printre proiectele care vor avea un impact în acest an sunt mai multe inițiative privind managementul deșeurilor, dar și realizarea pistei de biciclete pe Calea Turzii - Observatorului și construirea parcărilor pentru biciclete.
LISTA proiectelor
Cele 24 de proiecte de impact care vor fi începute în 2024 în Cluj-Napoca sunt:
1. Centura metropolitană
2. Metrou
3. Spital Regional de Urgență
4. Conectarea Clujului la autostradă
5. Bazin de înot în Borhanci
6. Școală gimnazială în Borhanci
7. Liceu și sală de sport în Borhanci
8. Grădiniță în Borhanci
9. Creșă în Borhanci (CNI)
10. Utilități și infrastructură rutieră pentru HUB Educațional Borhanci
11. Cămin de bătrâni
12. Amenajare pistă de biciclete pe Calea Turzii – str. Observatorului
13. Regenerare urbană zona Pieței 14 iulie - inclusiv străzile S.Toduță, T. Grozăvescu, G. Enescu și alte străzi/amplasamente adiacente
14. Amenajare legături pietonale între Piața K. Liebknecht - Parc Iris și străzile adiacente
15. Parcul Primăverii
16. 18 autobuze electrice articulate
17. Centru de colectare prin aport voluntar („CAV mic”)
18. Centru integrat de colectare prin aport voluntar („CAV mare”)
19. Reabilitare energetică blocuri de locuințe (16 proiecte/blocuri prin PNRR)
20. Stații de încărcare autovehicule electrice (4 locații)
21. Rampă temporară dezafectată
22.Reabilitări energetice clădiri din unităţi de învățământ (31 clădiri) - proiecte prin PNRR
23. 550 de parcări pentru biciclete în 11 containere securizate
24. Automate stradale pentru transportul în comun.
Recent, la mijlocul lunii ianuarie, și primarul Emil Boc a spus câte ceva despre proiectele care se vor desfășura în decursul acestui an și despre banii de la bugetul municipiului Cluj-Napoca. În cadrul unei emisiuni radio, pe 12 ianuarie, edilul a declarat:
„În principiu, bugetul este puțin mai mare decât cel de anul trecut, iar 2024 va fi anul în care marile proiecte intră la nivel de sapă, de lucru. Adică - centură metroplitană, spital regional de urgență, metrou, intră în fază finală legătura Clujului la autostradă, băgăm sapa la Școala din Borhanci, la bazinul de înot din Borhanci, continuă proiectele începute cum sunt cele de lângă Canalul Morii, Parcul Caragiale, pregătim alte proiecte pe care să le depunem pe fonduri europene”, a declarat Emil Boc, în cadrul unei emisiuni radio.
Detalii despre proiecte
Pentru cele mai așteptate proiecte de infrastructură rutieră, Primăria alocă sume uriașe în anul 2024. Centura metropolitană va primi o alocare de peste 30 de milioane de euro de la bugetul local, în timp ce pentru metrou se alocă peste 60 de milioane de euro.
HUB-ul educațional din Borhanci, care și acesta este mult așteptat de clujeni, va avea o grădiniță, o școală gimnazială, liceu și sală de sport, bazin de înot, creșă. Pentru toate acestea, plus utilități și infrastructură rutieră în zonă, municipalitatea alocă 45,5 milioane de euro.
Iar pentru un cămin de bătrâni și centru rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru vârstnici, care se află la faza de proiectare momentan, Primăria alocă 1,4 milioane de euro. Pista de biciclete din Observatorului va fi realizată, în schimb, cu mai bine de 2 milioane de euro, proiect aflat în faza de achiziție publică.
Tot în acest an se intră la sală la încă un spațiu verde de care clujenii se vor putea bucura din plin, anume Parcul Primăverii. Conform datelor postate pe Facebook de viceprimarul Dan Tarcea, în toamnă vor începe lucrările, iar în prezent proiectul (cu o alocare de 2,3 milioane de euro în 2024) se află în faza de exproprieri.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: