Administrație

Liceul Lucian Blaga și spațiile adiacente vor fi modernizate. Noi piațete, străzi shared-space și parcări mutate în subteran.

Liceul Lucian Blaga și străzile adiacente vor fi reamenajate. Clujenii interesați de proiect pot aduce propuneri în cadrul unei dezbateri publice.

Liceul Lucian Blaga și spațiile adiacente vor fi modernizate. Sursa: Randări proiect Liceul Lucian Blaga și spațiile adiacente vor fi modernizate. Sursa: Randări proiect

 

 


Un proiect de reabilitare și modernizare va schimba radical fața Liceului Teoretic „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente: aleea Băișoara, aleea Aleea Băița, aleea Bizușa, aleea Scărișoara. Clujenii sunt invitați, joi, 4 aprilie 2024, de la ora 17, la o dezbatere publică pe marginea proiectului, în cadrul căreia po aduce propuneri. Dezbaterea publică la clădirea liceului, pe Aleea Băișoara nr. 2.


Potrivit planului urbanistic zonal publicat pe site-ul primăriei, prin proiect se dorește modernizarea și reabilitarea clădirilor existente, dar și construirea de noi clădiri, pentru creșterea numărului de elevi care pot frecventa liceul. În anul școlar 2021 - 2022, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a avut un număr de 980 de elevi organizați în 2 clase zero cu aferschool, 11 clase primare, 8 clase gimnaziale și 12 clase liceale, filiera teoretică.


„Strategia la nivel de municipiu este de a maximiza capacitatea infrastructurii școlare existente, datorită presiunii pe fondul existent care este reală și în continuă creștere. Întrucât construcțiile nu mai corespund în totalitate standardelor și nevoilor actuale ale instituției, se va reorganiza spațial și se vor extinde spațiile scolii cu funcțiunile lipsă”, se arată în documentul citat.

Liceul Lucian Blaga și spațiile adiacente vor fi modernizate. Sursa: Randări proiect

Instituția își desfășoară activitatea în două clădiri ce se află pe două parcele independente, separate de o parcelă pe care funcționează o unitate de învățământ privat. Parcela nord are un front la Aleea Băișoara către vest, din care se realizează accesul pietonal și un mic front la nord-est la Aleea Detunata, din care se realizează accesul auto. Pe parcelă se găsește o clădire a școlii, cu regim de înălțime Sp + P + 2E, cu o suprafață construită de 780 mp. Parcela sud are de asemenea un front la Aleea Băișoara către vest din care se realizează accesul auto și pietonal. Pe această parcelă se găsește o altă clădire, cu regim de înălțime Sp + P + 3E, cu o suprafață construită de 922 mp.


Străzi „shared space”, piațete și piață volantă

În zona liceului vor fi amenajate două piațete, în proximitatea intrărilor principale în clădiri, menite să ofere instituției o nouă identitate la nivel de cartier. Prin modificările aduse, colțurile și intersecțiile devin locuri pentru șezut și activități, iar barierele fizice sunt eliminate, astfel încât circulația pietonală și velo să fie prioritizată în detrimentul traficului auto. Astfel, străzile adiacente  vor deveni spații comune de tip shared space.

„Spațiile urbane adiacente celor două clădiri ale liceului sunt reproiectate oferind două piațete publice care includ principii de calmare a traficului auto, oferind un mediu sigur și primitor pentru elevi și părinți. Noile piațete publice oferă suficient spațiu pentru perioada orelor de vârf și pot fi folosite de către rezidenți înainte și după programul școlar. Aceste spații exterioare sunt conectate cu spațiile interioare primitoare, care facilitează accesul către zonele clădirilor, în diferite scenarii în funcție de perioada din zi și tipul de activități care se desfășoară”, se arată în PUZ.


Parcările, relocate în subteran

În partea de sud a parcelei nordice, un nou spațiu public este obținut prin relocarea parcării existente în subteran, se arată în PUZ. Prin spațiul nou creat, se îmbunătățește accesul către parcul din vecinătate, care poate fi conectat cu curtea școlii după programul orelor de curs. Acest loc va putea servi, de asemenea, ca spațiu pentru piață volantă sau pentru diverse activități pentru locuitorii cartierului.

Totodată, proiectul urmărește crearea unor spații centrate pe elev și apropierea între spațiul școlii și elevi. Se dorește amenajarea spațiilor în așa fel încât acestea să fie flexibile și adaptabile unor eventuale schimbări și adaptări de program al elevilor de diferite vârste.


Liceul Lucian Blaga și spațiile adiacente vor fi modernizate. Sursa: Randări proiect

Clădiri eficiente din punct de vedere energetic

Proiectul propune eficientizarea energetică a clădirilor școlii. Astfel, vor fi amplasate panouri fotovoltaice, va fi realizat un sistem de ventilație eficient și clădirile vor avea acoperiș verde. 

„Prin proiect se urmărește un răspuns sustenabil în ceea ce privește consumul de energie, cu soluții viabile privind reducerea consumului de energie pe termen mediu și lung. Se propun panouri fotovoltaice pentru captarea razelor solare și transformarea lor în energie electrică, sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru o răcire și încălzire eficientă, acoperiș verde pentru minimizarea impactului clădirii asupra mediului, ferestre cu sistem de jaluzele pentru umbrire, pentru a evita încălzirea excesivă pe zonele mai însorite, bazin de retenție apă pentru folosința non-potabilă și o termoizolație optimă pentru evitarea pierderii de căldură”, potrivit documentului citat.

Spații verzi pentru ore în curtea școlii

Proiectanții arată că intervențiile asupra vegetației vor fi minime și urmăresc crearea unui spațiu adecvat pentru desfășurarea orelor în aer liber, a unui spațiu în care copiii experimentează schimbările sezoniere.

„Cele două parcele sunt izolate față de căile majore de circulație și față de aglomerația urbană. Cu toate că peisajul urban prezintă vegetație abundentă care este un factor important în proximitatea școlii, atmosfera duce lipsă de accente.

Liceul Lucian Blaga și spațiile adiacente vor fi modernizate. Sursa: Randări proiect

Intervențiile asupra vegetației existente vor fi minimale. Se vor elimina doar câteva elemente ale vegetației, în locurile în care acestea blochează perspectivele sau sugerează un caracter de nesiguranță. Se vor planta noi elemente de vegetație, care au în vedere modul în care copiii experimentează spațiul public și schimbările sezoniere. (…) Spațiile verzi vor fi plantate cu diferite specii de arbori și arbuști și vor fi create zone în care se pot desfășura ore în aer liber”, se mai arată în PUZ.

Vor fi amenajate, de asemenea terenuri de sport multifuncționale, zone cu dotări sportive precum piste de alergare, zonă cu mese de ping-pong sau groapă de nisip pentru săriturile în lungime, diferite locuri de joacă adaptate în funcție de vârstă, zone de recreere cu spații verzi și alei. 

Amintim că municipalitatea a prevăzut în bugetul pe anul 2024 fonduri pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”. Firma de arhitectură din Cluj care a dezvoltat conceptul de modernizare a Liceului „Lucian Blaga” a fost aleasă anul trecut, prin concurs internațional de soluții. Biroul de arhitectură Arhi Box  a obținut premiul I, în valoare de 3,5 milioane de lei, pentru realizarea serviciilor de proiectare a Liceului „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Proiectul de regenerare urbană a platformei Carbochim, la un pas de intrarea în consiliul local. Proiectul a fost pus în consultare publică.

abonare newsletter