Administrație
Zonele montane din Cluj, mai accesibile pentru turiști. Peste 40 km de drumuri județene, modernizate cu bani europeni.
Două drumuri turistice din Cluj au fost reabilitate în întregime, iar accesul în zonele montane devine mai facil.
La inaugurarea drumurilor județene a fost prezent și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj/ Foto: Oleg Ghilas - monitorulcj.ro
Drumurile județene DJ 107P (DN1) Gilău–Mărișel–(DN1R) și DJ 108C Mănăstireni–Călata–Mărgău au fost redate circulației în urma lucrărilor de reabilitare.
Acces modern în zonele turistice din județul Cluj
Astfel, sectorul de drum în lungime de circa 23 de kilometri dintre Mănăstireni și Mărgău a fost modernizat integral, în urma lucrărilor de reabilitare și modernizare desfășurate de Consiliul Județean Cluj a drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău.
Un alt drum turistic care leagă Gilău de Mărișel a fost de asemenea modernizat, în acest caz fiind vorba de un traseu cu o distanță de peste 44 de kilometri.
„Am predat astăzi două drumuri moderne cetățenilor din zona de munte a județului. Vorbim, în acest caz, despre două proiecte extrem de importante pentru infrastructura rutieră din zona montană a județului. Alături de proiectul nu demult lansat, de alimentare cu apă a zonei de munte a Clujului, încheierea cu succes a lucrărilor de modernizare și reabilitare a acestor drumuri județene este o mare reușită din perspectiva arealului vast pe care îl deservesc, cu efecte directe și imediate atât în ceea ce îi privește pe localnici, cât și pe turiștii care vizitează zona montană a Clujului”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 107P (DN 1) – Gilău – Mărișel – DN 1R, în lungime de 44,26 kilometri, au fost executate în cadrul proiectului cu finanțare europeană având ca obiect „Modernizarea și reabilitarea Traseului județean 4 format din sectoare de drum ale drumurilor județene DJ 107P și DJ 107N, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord” .
Operațiunile, în totalitatea lor, au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum, realizarea a 352 de accese la proprietăți, 79 de podețe, 5,824 de kilometri de rigole de acostament, 9,543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile, precum și montarea de parapete metalici pe o lungime însumată de 15,236 kilometri. De asemenea, au fost realizate lucrări de marcaje și semnalizare rutiere. Lucrările de reabilitare au vizat totodată și nu mai puțin de 14 poduri.
Lucrările au fost executate de Asocierea Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL și au o valoare totală de 104.960.152,90 lei (fără TVA).
Practic, prin modernizarea cu fonduri europene a drumurilor județene din zona montană a Clujului, pe o distanță cumulată de peste 67 de kilometri, zonele rurale vor beneficia de un acces modern, măsură cu impact asupra activității economice din zonă, dar și din perspectivă turistică.
Un alt proiect european al Consiliului Județean Cluj, care a fost finalizat și recepționat, este cel care vizează lucrările de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău.
De o mare complexitate, lucrările s-au executat în baza proiectului având ca obiect „Servicii de actualizare expertiză tehnică, proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, între km 36+050 și km 59+000, L=22,950 km”.
Astfel, în urma finalizării lucrărilor, sectorul de drum în lungime de aproape 23 de kilometri a fost, inclusiv, asfaltat integral.
Operațiunile au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum, consolidarea a trei porțiuni instabile de drum, dar și lucrări de reabilitare a suprastructurii și infrastructurii a nu mai puțin de șapte poduri. De asemenea, au fost executate lucrări de asigurare a scurgerii apelor și a esteticii rutiere, precum și de semnalizare și marcaje rutiere.
Investiția, în valoare de 38.149.514,11 lei (fără TVA), a fost executată de SC Diferit AG SRL și a fost finanțată atât de la bugetul județului, cât și din fonduri europene.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: