Administrație

„Drumul Apusenilor” – 25 km de drum spectaculos, prin inima Munților Apuseni

În urmă cu un an, Consiliul Județean Cluj dădea în folosință Drumul Apusenilor, un traseu în lungime de peste 25 de kilometri, reabilitat cu fonduri europene.

De „Drumul Apusenilor” beneficiază locuitorii din localitățile Poieni și Săcuieu, proprietarii de hoteluri și pensiuni din zonă și turiștii care vizitează Valea Drăganului sau doar tranzitează zona | Foto: CJ Cluj De „Drumul Apusenilor” beneficiază locuitorii din localitățile Poieni și Săcuieu, proprietarii de hoteluri și pensiuni din zonă și turiștii care vizitează Valea Drăganului sau doar tranzitează zona | Foto: CJ Cluj

 

 


La jumătatea lunii mai 2023, Consiliul Județean Cluj anunța oficial finalizarea proiectului din fonduri europene ce a vizat modernizarea drumurilor județene DJ 764B și DJ 108K, traseu cunoscut sub numele „Drumul Apusenilor”.

Lucrările de modernizare a „Drumului Apusenilor” sunt parte a proiectului european ce urmărește conectarea localităților din județele Cluj şi Bihor la Rețeaua de transport TEN-T.


De la Valea Drăganului… până în județul Bihor

Traseul județean de importanță turistică „Drumului Apusenilor”, în lungime totală de peste 25 de km, începe de la intrarea în localitatea Valea Drăganului (intersecția cu DN1), continuă până în proximitatea Barajului Drăgan-Floroiu și ajunge până la limita administrativă cu județul Bihor. 

În cadrul proiectului au fost modernizate peste 80 de podețe și 7 poduri, din care cel amplasat pe râul Crișul Repede a fost construit de la zero. Au mai fost construite 9,5 km de trotuare, 7 stații de autobuz, 5 zone de parking auto și au fost amenajate peste 50 de intersecții cu drumurile laterale. De asemenea, au fost montați 10,6 km de parapete metalice, construiți 7,2 km de ziduri de sprijin și a fost realizat întreg sistemul de semnalizare și marcaj auto. Nu în ultimul rând, pe circa 6 km de drum au fost plantați puieți de tei și platan.


Un impuls pentru economia locală și turism

Economia locală ar urma să crească în urma implementării proiectului, zona fiind deja „luată în vizor” de antreprenorii din domeniul turismului și oferind peisaje superbe la tot pasul. Acum, o dată cu modernizarea și aducerea drumului la standarde europene, nimic nu mai stă în calea turiștilor, dar și a investitorilor pentru a transforma zona Barajului Drăgan în cea mai nouă atracție turistică montană a județului.

Scopul proiectului l-a reprezentat creșterea gradului de accesibilitate a zonei rurale montane, facilitarea accesului în regiune și asigurarea condițiilor optime de siguranță în circulația auto și pietonală. Astfel, de drum beneficiază nu doar locuitorii din localitățile Poieni și Săcuieu, ci și cei care tranzitează zona, proprietarii de hoteluri și pensiuni din zonă și turiștii care vizitează Valea Drăganului. În zonă există mai multe obiective care pot fi vizitate, cum este Muzeul Memorial Octavian Goga de la Ciucea sau Cetatea Bologa, însă frumusețea cadrului natural, liniștea care domină și aerul curat sunt motive la fel de bune pentru a vizita zona.


„Avem un traseu complet modernizat, foarte spectaculos, cu un imens potențial turistic, care traversează una dintre cele mai atractive zone din Munții Apuseni”
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 132.000.000 lei a costat „Drumul Apusenilor”. 

CITEȘTE ȘI:

Drumul Apusenilor. Înainte și după modernizare – VIDEO

Drumul Apusenilor din Cluj, înainte și după modernizare! Tur VIDEO pe întreg traseul șoselei

Ultimele Stiri
abonare newsletter