Administrație

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, despre regionalizarea României: „Cred mult în dezvoltarea Clujului, cred mult în dezvoltarea regiunii noastre, cred că România are nevoie de acestă reformă”

„Să nu uităm de reforma administrativă care presupune inclusiv această dezvoltare regională (...), iar acest model de dezvoltare din regiunea Clujului se poate multiplica în toată România”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, la inaugurarea lucrărilor la metroul Cluj, cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe despre regionalizarea României: „Cred mult în dezvoltarea Clujului, cred mult în dezvoltarea regiunii noastre, dar cred că România are nevoie de acestă reformă”/Foto: Emil Boc – captură video - Facebook Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe despre regionalizarea României: „Cred mult în dezvoltarea Clujului, cred mult în dezvoltarea regiunii noastre, dar cred că România are nevoie de acestă reformă”/Foto: Emil Boc – captură video - Facebook

 

 


Miercuri, 5 iunie, au început lucrările în teren la metroul din Cluj, cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani. Momentul a fost apreciat de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care a declarat că proiectul metroului va atinge toată zona metropolitană şi astfel toată regiunea se va dezvolta

 


„Cred că astăzi, cu acest proiect, noi politicienii putem răspunde cu sufletul curat la întrebarea «Ce lăsăm după noi după noi, copiilor și nepoților noștri, în perspectiva dezvoltării acestui județ și acestei țări?» Cred că aceste proiecte majore, care se demonstrează proiecte regionale - să nu uităm că acest proiect va atinge toată zona metropolitană, deci putem vorbi deja de o microregiune și ulterior de o regiune - cred că aceasta sunt cheia României în următorii ani. Domnilor miniștri și președinți de partid să nu uităm de reforma administrativă care presupune inclusiv această dezvoltare regională a României. Cred mult în dezoltarea Clujului, cred mult în dezvoltarea regiunii noastre, dar cred că România are nevoie de acestă reformă, care ar însemna o revoluție administrativă din toate punctele de vedere, iar acest model de dezvoltare din regiunea noastră, a Clujului, se poate multiplica în toată România și cred că două partide mari care își asumă astăzi guvernarea sunt singurele care pot să facă această reformă administrativă”, a declarat Alin Tişe. 

CITEŞTE ŞI:
Metroul din Cluj este un proiect ambițios și inovator, primul mare proiect „la cheie” din România și unul dintre cele mai mari din Europa

Recent, Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construcție pentru metroul din Cluj, iar amplasamentul pentru începerea lucrărilor la metrou a fost predat constructorului pentru deschiderea șantierului. 


Cel mai mare contract de infrastructură din ultimii 30 de ani

Contractul pentru proiectul Magistralei 1 de Metrou Cluj, finanțat prin Planul Național de redresare și Reziliență, a fost semnat de Primăria Cluj-Napoca, beneficiarul proiectului, în decembrie 2022.

Contractul a fost semnat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 13.691.849.351,33 lei, din care:
- valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 1.480.588.900 lei
- cofinanţarea națională reprezintă 10.045.622.090,33 lei, TVA aferent contribuției publice naționale și sprijinului din partea Uniunii este în valoare de 2.116.786.000,00 lei
- contribuția de la bugetul local este în valoare de 41.052.941,00 lei și TVA aferent în valoare de 7.799.420,00 lei.


În data de 25 mai 2023 a fost semnat contractul de „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj”. Executantul lucrării este Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S., Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A. Valoarea contractului este de 2.191.706.517,51 euro cu TVA, din care 301 milioane de euro sunt asigurați prin PNRR. Durata de realizare a investiției este de 96 luni.

CITEŞTE ŞI:
Au început lucrările la Magistrala I de metrou din Cluj. Emil Boc: „Este un proiect pentru viitoarele generații”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Florești, prima comună din România care va beneficia de metrou. Primarul Bogdan Pivariu: „Este un moment istoric!”

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu (PNL), anunță predarea amplasamentului pentru lucrările la metrou. „Sunt proiecte de impact pentru întreaga regiune care vor genera mii de locuri de muncă”.

Au început lucrările la Magistrala I de metrou din Cluj. Emil Boc: „Este un proiect pentru viitoarele generații”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter