Administrație

Concluziile dezbaterii proiectului de reconversie urbană propus pentru fosta platformă Carbochim

Joi, 18 iulie, la Primăria Cluj-Napoca a avut loc dezbaterea publică pentru proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim. Concluziile dezbaterii care a ținut 5 ore.

Proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim | Sursă: Randare proiect Proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim | Sursă: Randare proiect

 

 


Joi, 18 iulie, la Primăria Cluj-Napoca a avut loc dezbaterea publică pentru proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim, propus de compania IULIUS. Pe parcursul celor cinci ore și 19 minute de discuții, s-au dezbătut aspecte legate de spațiile verzi, despre cele de mobilitate, felul în care viitorul proiect va fi integrat în cel al culoarului verde-albastru, dar și despre clădirile de patrimoniu de la vechea fabrică ce vor fi păstrate și integrate în noua dezvoltare. 

 


Aspectele au fost ridicate de reprezentanți ai ONG-urilor din Cluj-Napoca, printre care Adrian Dohotaru, Adriana Măgerușan, Radu Mititean sau Duminitru Vâlcu, iar din partea dezvoltatorului, lămuriri la toate întrebările au adus proiectantul Vlad Negru, fondatorul biroului de arhitectură TransForm și profesorul de drept administrativ Ovidiu Podaru.  

CITEȘTE ȘI:
Cele mai valoroase resurse ale fabricilor: oamenii. Carbochim are angajați care fac parte din povestea sa și de 40 de ani

În ceea ce privește spațiile verzi, principala problemă pe care o ridică activiștii civici este că zona verde nu ar respecta pragul recomandat - 30% - din cele 14 hectare ale platformei pe care se va construi. Răspunsul a venit din partea proiectantului Vlad Negru, care a explicat exact ce presupune componenta verde din proiect și că încă din 2022, în pepiniera găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă de la Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca sunt pregatiți 700 de copaci pentru plantarea în viitorul parc. 


Lămuriri au fost aduse și la întrebările legate de partea de infrastructură, unde s-a vorbit despre realizarea podurilor, modernizarea străzilor și a intersecțiilor și construirea pistelor de biciclete.

Legat de clădirile de patrimoniu, a intervenit și Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean, care a vorbit despre faptul că hala cu arcade va fi transformată într-un centru dedicat artelor performative și care va fi gestionat de această instituție, dar s-a menționat și de fostul sediu administrativ al fabricii („imaginea Carbochim”) ce va fi de asemenea păstrată. 


La final, primarul Emil Boc a spus că: „Arhitectul șef are mandat acum să analizeze toate lucrurile care s-au spus aici, să le verifice împreună cu departamentele de specialitate ale primăriei. Vă vom informa, evident despre această decizie, după ce aceste lucruri vor fi așezate în ordinea lor firească”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Aprobarea PUZ-ului de restructurare urbană a platformei Carbochim și a zonelor adiacente, în dezbatere publică

Cele mai valoroase resurse ale fabricilor: oamenii. Carbochim are angajați care fac parte din povestea sa și de 40 de ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter