Administrație
Sistemul de termoficare din Cluj, modernizat printr-un proiect de 25 de milioane de euro. Emil Boc: „Măsurile vor duce la o eficiență energetică sporită”.
Sistemul de termoficare din Cluj-Napoca va fi modernizat prin intermediul unui proiect ambițios de retehnologizare.
Sistemul de termoficare din Cluj, modernizat printr-un proiect de 25 de milioane de euro. Emil Boc: „Îmbunătățim eficiența sistemului de producere a energiei termice”|Foto: Emil Boc Facebook.com
Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că municipalitatea a depus spre finanțare un proiect în valoare de 25 de milioane de euro euro pentru modernizarea sistemului de termoficare.
CITEȘTE ȘI:
Proiect de 125 de milioane de lei pentru centrale de termoficare alimentate cu hidrogen. Emil Boc: „Economii la factură şi mai mulţi bani în buzunarul clujenilor”.
Proiectul urmărește reducerea consumului de producție și a emisiei gazelor cu efect de seră, aspecte ce vor fi resimțite, în final, într-un cost mai mic pentru clujeni.
Boc: Îmbunătățim eficiența sistemului de producere a energiei termice
„Clujul Verde - energie verde: Am depus astăzi spre finanțare un proiect în valoare de 25 mil. euro pentru modernizarea sistemului de termoficare”, a anunțat, miercuri, edilul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.
Proiectul presupune retehnologizarea Centralei Termice de Zonă Someș Nord cu echipamente de cogenerare care vor fi pregătite să funcționeze 100% pe hidrogen verde. Soluția va reduce consumul de producție cu 31% și emisia de gaze cu efect de seră cu 4.421 tone CO2 pe an - echivalentul a 14.600 de copaci plantați.
Clujul are ca obiectiv să fie primul oraș din România care să fie neutru din punct de vedere climatic, în primele 100 orașe din UE care să atingă acest obiectiv până în 2030, conform planului asumat cu Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI:
Panouri fotovoltaice, montate pe clădirile publice din Cluj-Napoca. Emil Boc: „Clujul este primul oraș din România care va fi neutru din punct de vedere climatic”.
„Ne dorim să îmbunătățim eficiența sistemului de producere a energiei termice și să creștem performanța echipamentelor și instalațiilor. Totodată, pentru a diminua amprenta de carbon, urmărim reducerea consumului de combustibil fosil pentru accelerarea tranziției către energie verde. Aceste măsuri vor duce la o eficiență energetică sporită, protecția mediului și mai ales la reducerea costurilor de producție a energiei termice”, a explicat primarul Emil Boc.
Reconfigurarea Centralei termice de Zonă va include următoarele dotări:
* 3 motoare termice;
* echipamente și instalații auxiliare (stație de dedurizare, schimbătoare de căldură, electropompe, rezervoare, contoare de energie, debitmetre etc.) care asigură funcționalitatea în condiții optime a sursei de energie;
* conducte de legătură în incinta centralei.
„Continuăm astfel implementarea Strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului pentru 2022-2031 și perspectiva 2050. Urmărim crearea de insule de energie, reconfigurarea și retehnologizarea centralelor termice prin interconectarea centralelor de cartier, instalarea de sisteme solare, pompe de căldură, cogenerare și cazane noi”, a adăugat Emil Boc.
Investiția de 25 milioane de euro (125 milioane lei) este defalcată astfel: 15 mil. euro finanțare externă (sumă maximă eligibilă) și 10 mil. euro contribuție proprie de la nivel local. Durata de implementare a acestui proiect este de 36 de luni, din care durata de execuție e de 27 luni.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: