Administrație

Elevii din Cluj, încurajați să facă mișcare, prin intermediul voucherelor sportive. Emil Boc: „Să facem din mișcare o regulă a vieții de zi cu zi, un mod în care să ne simțim bine în orașul nostru!”

Primăria acordă vouchere sportive în valoare de 500 de lei pentru a încuraja elevii să practice sportul. „Să facem tot ce ne stă în putință pentru a încurajă tinerii să facă mișcare și sport”, spune primarul Emil Boc.

Elevii clujeni primesc bani pentru practicarea sportului, din noul an școlar. Emil Boc: „Să facem din mișcare o regulă a vieții de zi cu zi, un mod de trai!”|Foto: Emil Boc Facebook.com Elevii clujeni primesc bani pentru practicarea sportului, din noul an școlar. Emil Boc: „Să facem din mișcare o regulă a vieții de zi cu zi, un mod de trai!”|Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Începând cu anul școlar 2024-2025, pentru elevii din clasele a III-a Primăria Municipiului Cluj-Napoca acordă câte 500 lei/elev pentru a participa la activități sportive, pentru a merge la un club sportiv și pentru a se iniția în diferite sporturi.

Viitorul copiilor, cea mai bună investiție

Este vorba de un proiect-pilot, anunțat de administrația locală încă de la începutul acestui an


CITEȘTE ȘI: 
Elevii clujeni primesc bani pentru activități culturale și sportive, începând din anul școlar 2024-2025

Edilul Clujului, Emil Boc, a anunțat implementarea proiectului de susținere a sportului în rândul tinerilor, prin intermediul sprijinului acordat de Primărie pentru elevii care vor să practice sportul. 

„Vouchere sportive în valoare de 500 lei pentru elevi de la Primărie. Programul începe în acest an cu elevii claselor a III-a. Cea mai bună investiție o facem în viitorul copiilor.


Din anul școlar 2024-2025, pentru elevii din clasele a III-a Primăria Municipiului Cluj-Napoca acordă câte 500 lei/elev pentru a participa la activități sportive, pentru a merge la un club sportiv și pentru a se iniția în diferite sporturi”, a anunțat primarul Emil Boc prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook

România, cea mai înaltă rată a obezității la adolescenți din UE 
România are ce mai înaltă rată de obezitate la adolescenți din Uniunea Europeană. 


Elevii clujeni, încurajați să facă mișcare, prin intermediul voucherelor sportive|Foto: Emil Boc Facebook.com

Proiectul vocherelor sportive acordate de administrația locală din Cluj-Napoca are drept obiectiv încurajarea copiilor să facă mișcare încă de la vârste fragede, astfel încât sportul să devină o parte integrată a vieții lor.

Elevii pot practica sportul pe întreg parcursul anului

Pentru implementarea eficientă a proiectului, administrația locală a solicitat școlilor, ca până în data de 20 septembrie, să trimită lista elevilor care doresc să se înscrie la un club sportiv, acreditat în municipiul Cluj-Napoca pentru a face sport. Ulterior, fondurile sunt virate școlilor, care la rândul lor vor vira banii pentru clubul sportiv. Voucherele sportive pot fi utilizate pe tot parcursul anului școlar, inclusiv pe perioadele vacanțelor școlare.


CITEȘTE ȘI: 
Alarmant! Peste 80% dintre copiii din mediul rural nu participă la activităţi sportive în afara orelor de la şcoală.

„Noi toți, autorități locale, autorități naționale, europene, școală, părinți, trebuie sa facem tot ce ne stă în putință să încurajăm tinerii sa facă mișcare și sport. Haideți, la Cluj, să facem din mișcare o regulă a vieții de zi cu zi, un mod de trai, un mod în care să ne simțim bine în orașul nostru!”, a declarat Emil Boc. 

Dacă programul va avea succes, programul de susținere a sportului în rândul tinerilor va continua. 

Sportul, promovat la Cluj-Napoca prin diverse inițiative

În ianuarie 2024, Primăria anunța inițierea unui program-pilot, derulat din anul școlar 2024-2025, pentru implicarea elevilor în activități culturale și sportive.

Astfel, prin intermediul voucherelor sportive, elevii se pot înscrie în cluburile sportive din municipiu, măsură menită să promoveze pasiunea pentru sport în rândul celor mici și să combată sedentarismul.

„Rapoartele ne arată că avem cea mai înaltă rată de obezitate la adolescenți din Uniunea Europeană. Mâncăm nesănătos, nu facem mâncare, stăm prea mult la calculator. Încurajăm copiii să facă alte activități extrașcolare decât cele pe care le fac în contact cu profesorii. Avem nevoie de încurajarea sportului prin orice mijloc. 

În consecință, tot din anul școlar 2024–2025, vom da posibilitatea ca, începând cu clasa a III-a, să acordăm vouchere sportive, în valoare de 500 de lei, pentru a se înscrie la un club și a practica un sport. 

Anul următor, vom lua o altă clasă, astfel încât, în tot ciclul I-XII, copiii să beneficieze de un voucher sportiv, astfel încât «să prindă gustul» pentru sport, fie că e vorba de înot, scrimă, judo, tenis, handbal, orice sport recunoscut de o federație. Familiile pot completa diferența, astfel încât copiii să practice sport, să îi scoatem pe copii din sedentarism și să nu devină adulți cu probleme de sănătate. 

Tinerii, încurajați să facă mișcare și să practice diverse sporturi|Foto: Emil Boc Facebook.com

Dacă sunt adolescenți care sunt obezi, gândiți-vă care o să fie presiunea pe sistemul de sănătate peste câțiva ani. Ce facem acum este o investiție cu recuperare pe termen mediu și lung, prevenim bolile de mai târziu”, explica primarul Emil Boc, în ianuarie 2024, odată cu inițierea proiectului se susținere a sportului. 

Programe de promovare a unui stil de viață sănătos
În ultimii ani, administrația locală a promovat activitatea fizică și un stil de viață sănătos prin diverse programe și evenimente adresate atât sportivilor de performanță, cât și publicului larg, de toate vârstele.

Astfel, administrația locală a inițiat o strategie de dezvoltare și practicare a sportului organizat în rândul tinerilor și mai ales a sportului de performanță și de masă. 

CITEȘTE ȘI: 
Elevii de clasa a III-a, bani de la Primărie pentru practicarea sporturilor. Regulamentul de acordare, în consultare publică.

„Municipiul Cluj-Napoca și-a consolidat statutul de «Capitală a Sportului 2018» găzduind competiții sportive la nivel înalt, dintre cele mai diverse și a obținut titlu de «oraș European al Sportului 2018». 

Ca urmare, considerăm necesară promovarea practicării sportului în rândul elevilor, în special a celor din clasele primare, când se formează primele deprinderi sportive. Studiile de specialitate consideră că elevii din clasele primare sunt la vârsta când copilul își formează deprinderile privind jocul de echipă și își formează aptitudinile pentru practicarea și alegerea unui sport în vederea obținerii în timp a unor rezultate ce țin de sportul de performanță. Din acest motiv s-a luat în considerare ca aceasta susținere financiara să se acorde elevilor din clasele primare, respectiv clasa a Ill-a”, se arată în regulamentul privind acordarea vocuherelor sportive pentru elevi, publicat în consultare publică la început de an. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elevii clujeni primesc bani pentru activități culturale și sportive, începând din anul școlar 2024-2025

Elevii de clasa a III-a, bani de la Primărie pentru practicarea sporturilor. Regulamentul de acordare, în consultare publică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter