Administrație

Proiecte pentru reducerea gazelor cu efect de seră, în Cluj. Viceprimarul Dan Tarcea: „Avem mai multe seturi de măsuri pe care luăm pentru populație”

În contextul schimbărilor climatice tot mai accentuate și a valurilor de căldură care au afectat intens Clujul în această vară, municipalitatea a demarat o serie de proiecte pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Proiecte pentru reducerea gazelor cu efect de seră, în Cluj | Foto: Emil Boc - Facebook Proiecte pentru reducerea gazelor cu efect de seră, în Cluj | Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Clujul s-a aflat sub mai multe avertizări cod galben și portocaliu de caniculă.

 


Pentru reducerea efectului de seră, municipalitatea a luat mai multe măsuri pentru ajutorul populației.

CITEȘTE ȘI:
Panouri fotovoltaice, montate pe clădirile publice din Cluj-Napoca. Emil Boc: „Clujul este primul oraș din România care va fi neutru din punct de vedere climatic”.

„Avem mai multe seturi de măsuri pe care luăm pentru populație. În primul rând, orice lucrare pe care o facem la nivelul municipiului are incorporată și cișmelele pentru apă. De asemenea, avem trei puncte de hidratare, la nivelul cișmelelor avem peste 100, mai exact 111 cișmele pentru apă care sunt funcționale la nivelul municipiului Cluj-Napoca.
Pe parcursul zilei, atunci cânt temperaturile sunt mari, stropim cu apă străzile, nu doar cele din zona centrală ci și din zonele de cartier. Intrăm și pe străzile care nu sunt modernizate pentru a le stropi și limita ridicarea prafului cât de mult se poate.
Proiectele pe care le facem au la bază plantarea de arbori. În anul 2023-2024 am plantat peste 3.700 de arbori, jumătate sunt pe aliniament stradal, iar restul sunt pentru parcuri și zone verzi pe care le-am modernizat”, a declarat Dan Tarcea la un post de radio local.


Ce se întâmplă cu copacii uscați de pe malurile Someșului?

O parte din copacii plantați pe maluri ale Someșului din Cluj-Napoca s-au uscat. Viceprimarul a declarat că aceștia vor fi înlocuiți, în toamnă, în baza garanției prevăzute de contract.

65 din cei peste 1.000 de arbori plantați s-au uscat. Și aceștia vor fi înlocuiți.


„Garanția poate avea 2, 3, 4 ani, în funcție de tipul de arbore. Nu se pot schimbă în primul an și în perioada lor de vegetație. Se schimbă după 15 octombrie, pe parcursul lunilor noiembrie - februarie. Pe malurile Someșului sunt 65 care trebuie schimbați din 1.000 plantați, avem o rată de prindere mare în condițiile de temperatura de anul acesta”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Măsurile „verzi” luate de Primărie

„În primul rând prioritizarea transportului public, crearea de benzi dedicate transportului public, modernizarea flotei de transport public. Ne propunem ca până în 2027 întreaga flotă de transport public să fie electrică nepoluantă. În prezent 60% din flota de transport public din oraș este electrică.
Vorbim și de măsuri luate pentru modernizarea sistemului de termoficare. Peste 200 de milioane de euro ne propunem să atragem până în 2031 pentru modernizarea acestui sistem. Avem deja două contracte semnate, unul de 50 de milioane de euro și celălalt de 25 milioane de euro. 
Discutăm de panourile fotovoltaice pe care le punem pe clădirile publice. Avem 13 clădiri care sunt cu panouri fotovoltaice astfel încât să producem energie verde (…) Discutăm de plantarea de arbori și de modernizarea spațiilor verzi.
Totodată, discutăm și de componenta reducerii gazelor cu efect de seră prin încurajarea folosirii mașinilor electrice. Am luat acea procedură de limitare a centralelor de apartament pentru blocurile noi. Toate clădirile care se construiesc trebuie să aibă un înalt grad de izolare. Anveloparea blocurilor și creșterea eficienței energiei electrice este un proiect care de asemenea duce la reducerea gazelor cu efect de seră. Cam 33% din gazele cu efect de seră sunt emise de către clădiri, cam 30% sunt gaze cu efect de servă provenite de la mașini, iar diferența provine de la industrie și de la celelalte elemente. Discutăm și de cele 32 de școli pe PNRR pe care avem investiții de 90 de milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice”, a adăugat Tarcea.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic”

S-a deschis parcul fotovoltaic de pe strada Plevnei. Emil Boc: „Ne folosim de energia solară pentru a încălzi locuințele”. VIDEO

abonare newsletter