Administrație

USR, somați să îndepărteze afișajul ilegal din Cluj. Elena Lasconi, Sabin Sărmaș și Cristian Terheș, amendați pentru materialele electorale ilegale amplasate în oraș.

Mai mulți candidați la alegerile prezidențiale și parlamentare au fost amendați de Serviciul de control urbanism pentru amplasarea ilegală a materialelor electorale. „Pentru USR, legile locale și naționale par a fi facultative”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, care a cerut îndepărtarea mash-urilor ilegale din Cluj-Napoca.

USR, somați să îndepărteze afișajul ilegal din Cluj|Foto: PNL Cluj USR, somați să îndepărteze afișajul ilegal din Cluj|Foto: PNL Cluj

 

 


Materiale electorale ilegale cu Sabin Sărmaș, Elena Lasconi și Cristian Terheș au împânzit clădirile din Cluj-Napoca. 

Viceprimarul Dan Tarcea a cerut respectarea legii și îndepărtarea afișajului ilegal. 


Trei candidați la alegerile parlamentare și prezidențiale - Sabin Sărmaș, candidat independent la alegerile parlamentare, Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale și Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale - au amplasat mash-uri sau afișe electorale pe blocuri sau pe alte imobile din municipiul Cluj-Napoca, fără respectarea legislației în vigoare.

Tarcea: „O dovadă de ipocrizie”

Viceprimarul Dan Tarcea a solicitat USR, în ședința de Consiliu Local, îndepărtarea afișajului ilegal și respectarea legii. 


USR, somați să îndepărteze afișajul ilegal din Cluj|Foto: PNL Cluj

De altfel, acesta a denunțat „ipocrizia” unor partide politice în ceea ce privește discrepanța dintre discursul public și acțiunile ilegale de care dau dovadă. 

„Doamna consilier Adriana Cristian, aș fi apreciat dacă ați fi spus că vă pare rău că ați încălcat legile locale. Mi-ar fi plăcut să spuneți că festivalul democrației pe care l-ați făcut cu „Fără penali în funcții publice” a fost doar pentru câștigare de voturi.


CITEȘTE ȘI: 
Elena Lasconi, acuzată de PNL Cluj că își face campanie de imagine în mod ilegal. „În disperare după obținerea notorietății, calcă în picioare legile din România!”

Adică să spuneți adevărul românilor de ceea ce aveți în spate. M-aș fi bucurat să spuneți că pentru USR legile locale și naționale nu sunt facultative. Exact de asta dați dovadă. Dați dovadă de ipocrizie cu fiecare acțiune pe care o faceți, 

Vă ascundeți în spatele unor întrebări inocente, ca să derutați și să duceți subiectul în altă parte, dar aș vrea să vă întreb de ce ați pus cele 16 mash-uri pe clădirile din Cluj-Napoca, cu doamna Elena Lasconi, știind că sunt ilegale. 


Și, dacă îmi amintesc bine, în acest Consiliu Local s-a votat această procedură. Și votul dumneavoastră a fost „pentru”, prilej cu care ați avut un discurs de apreicere că prin acest demers nu vom urâți orașul?! Cum se împacă aceste acțiuni cu discursul USR? 

Cer imperativ, ca în termen de 24 de ore, să dați jos toate aceste mash-uri, să dați dovadă de respect față de lege și clujeni! Și să dați dovadă de respect față de acest oraș, care vă oferă atâtea oportunități”, a fost mesajul transmis de viceprimarul Dan Tarcea consilierilor USR. 

Amenzi pentru afișaj ilegal

Serviciul control urbanism și disciplina în construcții din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a amendat trei candidați la alegerile parlamentare și prezidențiale pentru amplasarea ilegală de materiale publicitare electorale pe o serie de imobile din Cluj-Napoca.

„În perioada 14 august 2024 – 22 octombrie 2024, Serviciul control urbanism și disciplina în construcții a verificat și a sancționat un număr de 26 de mijloace publicitare, după cum urmează: mijloace publicitare cu conținut electoral, domnului Sabin Sărmaș, candidat la alegerile parlamentare, opt procese verbale de constatare a contravenției, pentru doamna Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidențiale, un număr de 17 procese verbale de constatare a contravenției și domnului Cristian Terheș pentru alegeri prezidențiale, un proces verbal de constatare a contravenției.

Materiale electorale ilegale cu Sabin Sărmaș, pe un imobil din Cluj-Napoca|Foto: PNL Cluj

Aceste procese verbale de constatare a contravenției au fost întocmite în baza Legii 185/2013. Cuantumul amenzii este de la 1.000 la 10.000 de lei. S-a dispus ca în termen de șapte zile, acestea să fie îndepărtate. În cazul în care nu au fost îndepărtate, urmează să fie sesizate instanțele de judecată în vederea îndepărtării acestora”, a declarat, în ședința de Consiliu Local de marți Dumitru Şandor, șef Serviciu control urbanism și disciplina în construcții.

Potrivit regulamentului privind organizarea, autorizarea si amplasarea mijloacelor de publicitate pe raza municipiului Cluj-Napoca, document aprobat cu votul consilierilor locali, amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă într-o serie de situații, precum: 
Art.10
Amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă în următoarele situaţii:
2. Pentru nealterarea imaginii urbane și a calității spațiului public, publicitatea realizată prin amplasarea de materiale publicitare de orice natură pe imobile – fațade, calcane, acoperișuri, terase- sau pe împrejmuiri este interzisă. Secțiunea a VI
Reguli generale privind amplasarea mesh-urilor
Art.37
Prin derogare de la art. 10, alin. (2) din prezentul Regulament, este permisă amplasarea de mesh-uri și mesh-uri digitale:
(a) pe construcţii, inclusiv monumente istorice şi/sau amplasate în zone în care este interzisă publicitatea, în situaţia în care acestea constituie protecţie către domeniul public pe perioada efectuării lucrărilor de consolidare/restaurare și numai dacă reproduc imaginea construcției după consolidare/restaurare, iar eventualul mesajul publicitar va ocupa cel mult 25% din suprafața totală a acestora.
(b) în cazul publicității temporare realizate cu ocazia unor evenimente, manifestații culturale sau sportive.

Potrivit legislației în vigoare, dacă amenda este achitată în termen de 15 zile, atunci aceștia pot plati jumatate din valoarea minimă legală a amenzii, adica 500 de lei. Partidele sau candidații independenți preferă însă aplicarea unei amenzi și păstrarea afișajului ilegal, în condițiile în care îndepărtarea mash-urilor ilegale poate fi dispusă doar prin instanță, dacă afișajul electoral este amplasat pe proprietate privată.

Odată cu începerea campaniei electorale la 1 noiembrie 2024, potrivit calendarului anunțat de Biroul Electoral Central, materialele electorale vor trebui îndepărtate definitiv. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elena Lasconi, acuzată de PNL Cluj că își face campanie de imagine în mod ilegal. „În disperare după obținerea notorietății, calcă în picioare legile din România!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter