Administrație

România în Schengen. Cu cât se reduce timpul de așteptare la granițe?

Timpii de staţionare în frontiere se vor reduce, în urma intrării depline a României în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.

| Foto: Sorin Grindeanu - Facebook | Foto: Sorin Grindeanu - Facebook

 

 


Timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

 


„Este oficial! De la 1 ianuarie 2025 suntem membri deplini ai Spaţiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre. De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spaţiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră. Se reduc astfel timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la: Curtici; Valea lui Mihai; Salonta; Episcopia Bihor; Carei”, a scris ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.

Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine, Ungaria şi Bulgaria, astfel că transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE: Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Călăraşi, Zimnicea,  Turnu Măgurele, Bechet, Calafat, Nădlac 1 şi 2, Vârşand, Borş 1 şi 2 şi Petea.


Miniştrii de Interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană salută aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Pe deplin în Schengen, acolo unde vă este locul”

Oficial. România și Bulgaria, aderare deplină la Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.

abonare newsletter