Administrație
Primăria donează Universității Babeș-Bolyai un teren de peste 800.000 de euro pentru realizarea Centrului de cercetare și inovare din zona Lomb
Pas important pentru realizarea centrului Science Campus Cluj în zona Lomb. Primăria donează către UBB un teren de peste 800.000 de euro pentru concretizarea proiectului.
Pas important pentru realizarea centrului Science Campus Cluj în zona Lomb|Foto: imagine randată proiect Science Campus Cluj|Sursa: Emil Boc - Facebook
Consilierii locali vor aproba în ședința de săptămâna viitoare darea în folosință gratuită a unui imobil-teren situat în municipiul Cluj-Napoca, către Universitatea Babeș-Bolyai, în vederea realizării proiectului Science Campus Cluj din zona Lomb.
CITEȘTE ȘI:
Science Campus Cluj. Cum vrea Clujul să devină „un pol regional de tehnologie și inovare”, printr-un centru de cercetare amenajat pe 8 ha de teren.
Investiția ce va fi realizată în urma parteneriatului dintre municipalitatea clujeană și UBB urmărește dezvoltarea unei infrastructuri educaționale dedicate cercetării, inovării și transferului tehnologic, care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial.
Science Campus, dezvoltarea infrastructurii educaționale din Cluj
„Se aprobă darea în folosință gratuită, către Universitatea Babeș-Bolyai, a imobiliului-teren în suprafață de 33.197 mp, situat în zona Lomb (...)., în vederea realizării Obiectivului 2 de investiții al ansamblului urban Science Campus Cluj.
Imobilul are valoare de inventar de 3.999.467,67 lei”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării Consiliului Local. Imobilul este situat în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park – CREIC și TEAM.
Ansamblu urban destinat cercetării, educației și inovării
Concret, Science Campus Cluj include două obiective importante ce privesc dezvoltarea infrastructurii educaționale, de cercetare și inovare, dar și a noilor spații dedicate studenților.
Viitorul centru de cercetare și inovare este localizat pe o suprafață de 6,48 hectare, pe un teren aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca. Din suprafața totală, 3,48 hectare îi vor reveni Primăriei pentru realizarea unui Science Center, a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar o suprafață de 3 hectare îi va reveni Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui complex de cercetare, dezvoltare și inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, care include și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc.
Cele două obiective ale Centrului de cercetare din zona Lomb:
*Obiectiv I
Center for life, art and science (Clas) – un centru/muzeu de știință, gândit ca un laborator viu (living lab) ce pune cetățeanul în mijlocul proceselor de cercetare, inovare și transfer tehnologic din domeniile STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Centrul/muzeu de știință va fi o instituție în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, menită să exploreze și să explice sistemele de viață și fenomenel asociate și să atragă publicul larg către cunoașterea și dezvoltarea științifică.
-Piața urbană – spațiu public suport pentru devoltarea unei vieți rubane comparabilă cu cea din piețele orașului istoric, cameră urbană ce ține împreună diferitele funcțiuni ale ansamblului proiectat și îi mediază legătura cu sistemul de transport și cu infrastructura orașului.
-Mică bază sportivă – destinată publicului, dar accesibilă și studenților UBB pentru orele de educație fizică prevăzute în programa universitară.
*Obiectiv II
-InfoBioNano4Health – JR&IC (Joint Research & Innovation Cener) – Centru comun de cercetare-dezvoltare-inovare al UBB, integrat bidirecțional cu mediul socio-economic regional în formula open innovation/science, prin care Universitatea își va direcționa cercetări din domeniile informatică-matematică/științele cognitive/inteligența artificială/bio-nano științe/științele vieții-sănătate spre dezvoltări inovatoare în domeniul sănătății.
-Facultatea de Matematică-Informatică și Cămin studențesc (500 de locuri)
CITEȘTE ȘI:
Clujul vrea să transforme învățământul profesional într-un proiect funcțional. «Consorțiul de învățământ dual» va facilita inserția tinerilor pe piața muncii
Scopul proiectului constă în crearea unui ansamblu urban destinat cercetării, educației și antreprenoriatului care contribuie la dezvoltarea cunoașterii și inovării.
Proiectul a fost realizat de arhitecții de la KXL Studio, câștigătorii concursului internațional de soluții organizat de municipalitate, în cadrul unui contract în valoare de 1,7 mil euro.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: