Administrație

Demolarea hotelului Cristian, în impas juridic. Emil Boc: „Trebuie să găsim soluțiile legale”.

Situația hotelului Cristian din zona Pieței Mihai Viteazul se află într-un blocaj juridic. „O discuție față în față cu proprietarul, singura soluție posibilă”, spune primarul Emil Boc.

Primăria caută soluții pentru demolarea Hotelului Cristian|Foto: George Trif - Facebook Primăria caută soluții pentru demolarea Hotelului Cristian|Foto: George Trif - Facebook

 

 


Situația imobilului ridicat fără autorizație în zona Pieței Mihai Viteazul a fost analizată de consilierii locali în ședința de luni, iar primarul Emil Boc a semnalat necesitatea identificării unor soluții în interesul public. 

Hotelul Cristian a fost construit în urmă cu circa 30 de ani ilegal, cu o autorizație de gheretă și fără infrastructură adecvată locuirii. Mai mult, hotelul ocupă o parte din trotuar, clujenii fiind nevoiți zilnic „să facă slalom” printre mașini și gropi în această zonă.


CITEȘTE ȘI: 
Hotelul Cristian a fost cumpărat, dar nu și terenul pe care „stă”. Boc: „Investitorul e blocat. Nu va putea să întăbuleze niciodată”

În condițiile în care imobilul nu poate fi demolat, iar proprietarul nu poate dezvolta legal proiectul, primarul Emil Boc a propus o discuție față-n față cu acesta pentru deblocarea situației.

„Am dat mandat total colegilor din Primărie să ofere tot sprijinul legal necesar pentru soluționarea acestei cauze. 


Eu nu am văzut o altă soluție decât de a chema proprietarul la masă și de a purta o discuție verde-n față. Având în vedere blocajul de acolo, nu văd o altă soluție. 

Rămân la părerea unei discuții de acest fel, cu o echipă mixtă de consilieri de la toate formațiunile politice. Să purtăm o discuție în interesul orașului cu proprietarul. 


Nici proprietarul nu poate dezvolta nimic acolo, în lipsa temeiului legal, nici noi nu putem demola pentru ca s-a ridicat în anii 2000 și nu mai intră sub incidența prevederilor legale de demolare. Ce facem cu orașul? 

Să vedem ce idei se nasc dintr-o discuție față-n față”, a declarat edilul Emil Boc. 


După cum a explicat primarul Emil Boc, termenul legal pentru demolarea imobilului a expirat, astfel că orice acțiune de acest fel devine imposibilă. În același timp, potrivit legislației, municipalitatea nu poate achiziționa un imobil ridicat în condiții controversate. 

„Poate că ar mai putea fi găsite soluții juridice. La prima vedere, într-adevăr, este un blocaj. Dar trebuie să găsim soluțiile legale pentru a rezolva situația”, a adăugat Emil Boc. 

Consilierii locali au propus constituirea unei comisii pentru discuții aplicate cu proprietarul imobilului și deblocarea situației legate de hotelul din zona Pieței Mihai Viteazul, precum și o eventuală integrare arhitecturală și estetică a clădirii în peisajul urban sau demolarea acestuia. 

În primăvara lui 2022, imobilul a fost achiziționat de un nou proprietar. Clujenii au cerut în multiple ocazii demolarea hotelului, însă administrația locală trebuie să identifice o modalitate legală pentru a soluționa cazul imobilului din zona Pieței Mihai Viteazul. 

La finalul lunii trecute, administrația locală a început demolarea gheretelor din zona Pieței Mihai Viteazul din Cluj-Napoca. Proiectul include și revalorificarea Canalului Morii prin decopertare, ca parte a unui proiect mai amplu dezvoltat de Primărie și care vizează modernizarea zonei Liceului „Nicolae Bălcescu”

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dezvoltarea Pieței Mihai Viteazu, blocată din anii '90 de Hotel Cristian: „Îndepărtăm construcțiile parazitare”

Hotelul Cristian a fost cumpărat, dar nu și terenul pe care „stă”. Boc: „Investitorul e blocat. Nu va putea să întăbuleze niciodată”

abonare newsletter