Administrație

Dezvoltarea Floreștiului, impusă de creșterea populației. Noi străzi vor fi proiectate, iar arterele existente se modernizează

După ce numărul locuitorilor din Florești s-a triplat în ultimii 10 ani, autoritățile locale își propun să extindă rețeaua stradală în comună, pentru a răspunde nevoilor populației. Cinci străzi vor fi lărgite, iar alte două vor fi proiectate de la zero, anunță Primăria.

Două străzi vor fi proiectate de la zero în Florești. Două străzi vor fi proiectate de la zero în Florești.

„Comuna Florești este o comună de categoria I care a înregistrat o triplare a numărului populației în ultimii 10 ani și se află într-o continuă dezvoltare. Aceste aspecte au generat aglomerări pe anumite tronsoane de circulație, iar comunitatea locală resimte, în ansamblu, efectul acestora.

Extinderea rețelei stradale din localitate este primordială, simultan cu asigurarea rezistenței infrastructurii la gabarite corespunzătoare pentru străzile existente, în acest fel fiind posibilă îmbunătățirea accesibilității, confortului și siguranța tuturor cetățenilor”, transmit reprezentanții Primăriei Florești.


Astfel, în urma unei analize a situației existente, autoritățile din Florești transmit că și-au propus realizarea unui proiect de modernizare și amenajare urbanistică etapizată. Proiectul cuprinde proiectarea a șapte străzi, dintre care două vor fi nou realizate, iar celelalte cinci sunt străzi existente care vor fi lărgite pentru adaptarea la gabarit corespunzător, promit cei aflați la conducerea comunei.

De asemenea, au fost gândite noi trasee de străzi care să le unească pe cele existente, în vederea asigurării unei accesibilități sporite și a noior căi de acces către noi dezvoltări urbanistice, mai precizează cei din cadrul primăriei.


Obiectivele care se doresc a fi implementate în Florești:

- lărgirea străzii Dumitru Tăuțan și o parte din strada Dumitru Mocanu pentru a oferi acces vehiculelor către cartierul Terra și către noile dezvoltări din zona străzii Urușagului și Șesul de Sus
- lărgirea și prelungirea străzii Dumitru Mocanu, paralel cu DN1;
- lărgirea străzii Petuniei pentru asigurarea unui acces corespunzător către noul sector al străzii Dumitru Mocanu.

Astfel, în urma realizării planului propus, membrii comunității Florești ar urma să beneficieze de avantaje precum îmbunătățirea condițiilor de circulație auto, creșterea gradului de siguranță a circulației publice, scăderea gradului de poluare și redarea unui ambient plăcut zonei.


Studiu de trafic în Florești

Autoritățile floreștene au de asemenea în plan să rezolve problema aglomerației din localitate cu ajutorul unui studiu de trafic, care a fost deja demarat odată cu începerea școlii, în această toamnă.

Restricțiile au pus însă piedici în desfășurarea studiului de trafic, dar chiar și așa, primarul Bogdan Piavriu asigura la începutul acestei luni că există deja idei pentru a îmbunătăți traficul în comună.


„Cunoaștem cu toții problema traficului din zona metropolitană, dar sigur, noi ne ocupăm de comuna noastră. Este în acest moment în derulare un studiu de trafic care pe masură ce capată noi date din cele colectate, inclusiv de pe camerele de supraveghere din anumite intersecții și din ceea ce se măsoară de la fața locului, ne sunt prezentate rezultate intermediare. Din păcate, studiul de trafic a demarat odată cu începerea școlii și valorile mari au fost înregistrate în momentul începerii cursurilor, pentru că atunci nu existau restricții și toată lumea mergea la serviciu și la școală. A fost un moment în care am putut să colectăm date, după care au urmat aceste restricții, lucru care a îngreunat acest studiu de trafic, dar el funcționează în continuare”, a declarat Bogdan Pivariu, luna aceasta.

El a precizat că datele studiului de trafic au arătat că există încărcări foarte mari ale traficului în intersecția Cetății cu Avram Iancu, iar pe măsură ce se mai colectează date se va putea găsi o soluție în zona respectivă.


„În acest moment există idei despre cum s-ar putea decongestiona traficul, despre cum s-ar putea îmbunătăți traficul intern, dar așteptăm un studiu de trafic complet care să vină cu date certe, după care o să luăm măsurile necesare”, a mai spus edilul.

Locuitorii din Florești, cei mai tineri și educați

Comuna Florești a cunoscut o dezvoltare considerabilă în ultimii ani, numărul locuitorilor, aflat în constantă creștere impunând necesitatea investiției în infrastructură.

De altfel, un raport al Băncii Mondiale publicat în luna iulie plasează comuna clujeană Florești pe primul loc din punct de vedere al celei mai educate și tinere populații.

Câteva dintre aspectele prezentate în raport:

- Comuna Florești iese în evidență cu o populație oficială de 38.257 de locuitori, aceasta fiind așezarea rurală cu cea mai mare populație din România. Comparând alte zone rurale, observăm existența a încă două comune cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori, Apahida și Baciu, care surclasează localitatea urbană cu cel mai mic număr de locuitori, Huedin (9.527 de locuitori).
- Comuna cu populația cea mai numeroasă raportată la suprafață este comuna Florești, cu o densitate a populației de 628 locuitori/km2, mai mare chiar și decât densitățile așezărilor urbane din județ (cu excepția municipiilor Cluj-Napoca și Câmpia Turzii).
- Doar cinci din cele 81 de unități administrative au un număr al născuților mai mare decât cel al decedaților în perioada analizată (Florești, Cluj-Napoca, Apahida, Baciu și Gilău). Valori net superioare sunt regăsite în cazul comunei Florești și Municipiului Cluj-Napoca. Comuna Florești este una dintre unitățile administrative cu cea mai tânără populație la nivel național.
- Florești este comuna cu cea mai accelerată creștere a densității (cu o diferență de 436 de locuitori/km2 între 2019 și 2010, comparativ cu o diferență între 35 și 40 de locuitori/km2 în cazul Apahida, Cluj-Napoca și Baciu). La polul opus se află celelalte patru municipii ale județului, care se confruntă cu cea mai accentuată scădere a densității populației (Câmpia Turzii: -77 de locuitori/km2 , Turda: -46 de locuitori/km2, Dej: -22 de locuitori/km2 și Gherla: -10 locuitori/km2).

CITEȘTE ȘI:

300 de copaci, plantați în Florești. Pe ce străzi din comună vor fi amplasați?

Un nou teren de sport va fi deschis în Florești. Lucrările, aproape finalizate. FOTO

În Florești se fac măsurători de radon în toate clădirile publice. Pivariu: „Preocupările mele includ sănătatea cetățenilor”

abonare newsletter