Administrație

În Florești se fac măsurători de radon în toate clădirile publice. Pivariu: „Preocupările mele includ sănătatea cetățenilor”

Administrația locală din Florești este prima autoritate din România care efectuează măsurători de radon în toate clădirile publice, conform primarului comunei, Bogdan Pivariu. Radonul, principala cauză în apariţia cancerului pulmonar.

Florești, prima autoritate locală care măsoară radonul în toate clădirile publice. Florești, prima autoritate locală care măsoară radonul în toate clădirile publice.

„Preocupările mele active includ atât sănătatea cetățenilor comunei Florești, cât și creșterea gradului de calitate a vieții noastre, de aceea îmi doresc ca toate persoanele care lucrează sau își desfășoară activitatea în clădiri publice, să aibă siguranța că nu sunt expuși niciunui risc de sănătate publică. Astfel, suntem prima administrație locală din țară care a monitorizat și va implementa măsuri pentru reducerea nivelului concentrației de radon din toate clădirile publice pe care le avem în administrare în Florești”, a declarat Pivariu.

Radonul, cauza apaiției de cancer pulmonar

El subliniază că inițiativa a fost implementată deoarece radonul reprezintă principalul poluant al aerului interior, fiind, totodată, principala cauză în apariţia cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a doua cauză în apariţia cancerului pulmonar în rândul fumătorilor.


„În interiorul clădirilor, radonul poate pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior. Clădirile publice în care au sedii creşe, școli, spitale, grădinițe, birouri, săli de spectacol sau de sport etc., cu precădere spațiile ventilate insuficient sau neaerisite, reprezintă mediul cel mai expus populaţiei în care se pot acumula concentraţii mari de radon, care pot constitui un risc pentru sănătatea oamenilor.

Calitatea scăzută a aerului din interior le poate afecta grav sănătatea copiilor şi personalului didactic şi este obligativitatea şi prioritatea noastră de a lua în considerare managementul acestui risc de sănătate publică”, mai precizează primarul.


Proiectul de monitorizare a concentrației de radon în toate clădirile publice de pe raza comunei Florești este realizat în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, iar măsurarea concentraţiei în aerul din interiorul clădirilor s-a realizat prin testarea standard de 90 de zile a nivelului de radon prezent.

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta complexul sportiv de 7 milioane de lei din Florești? Pivariu: „Îmi doresc să creștem calitatea vieții” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter