Administrație
Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022 a fost ADOPTAT. Au fost incluse și propunerile clujenilor
Proiectul bugetului municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022 a fost adoptat, marți, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local.
A fost adoptat bugetul Clujului pentru acest an.
Bugetul stabilit pe acest an este de 2.148.607.224 lei (434.483.393 euro), în ușoară creștere față de anul anterior, când era în valoare de 2.124.667.331 lei (429.642.346 euro).
Obiectivele principale pentru anul 2022
Ca obiective generale ale municipalității în 2022 se urmărește atragerea de fonduri europene, digitalizarea, dar și crearea facilităților la transportul public.
Printre proiectele importante incluse în buget și care ar trebui să fie finalizate în acest an se numără cel al Bulevardului 21 Decembrie, a Bazei Sportive „La Terenuri”, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru noul cartier Sopor, reabilitarea termică a 20 de blocuri, modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a Parcului Farmec, realizarea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” sau crearea de noi locuri pentru biciclete.
Printre proiectele care continuă în acest an, dar nu vor fi finalizate, se află Podul Răsăritului, Podul Armătura și Podul Feroviarilor, reabilitarea zonei străzii Mihail Kogălniceanu, modernizarea platoului Sălii Sporturilor ori reabilitarea malurilor Someșului în zona Grigorescu-Plopilor.
De asemenea, se vor organiza licitații publice pentru obiective majore precum Centura metropolitană și metrou, Parcul Est, modernizarea Parcurilor Primăverii,14 iulie și Zorilor, dar și pentru proiectul Park&Ride-ului la aeroport sau amenajarea Cetățuiei.
Noi locuri pentru biciclete și garaje demolate
Totodată, conform municipalității, cu banii din bugetul anului 2022, se vor realiza și finaliza în acest an cel puțin 500 de noi locuri pentru biciclete și spații securizate în valoare de peste 2.500.000 lei.
Continuă la Cluj în acest an și demolarea garajelor în vederea realizării unor noi locuri de parcare. Peste 3.600 de garaje au fost desființate până în prezent, 2.300 fiind demolate în 2021. Pentru anul aflat în curs, sunt identificate pentru a fi demolate aproximativ 2.000 de garaje de pe raza municipiului.
Propuneri ale clujenilor, incluse în buget
Pe lângă aceste proiecte, primarul Emil Boc a enumerat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, principalele proiecte propuse de clujeni care au fost de asemenea incluse în bugetul municipiului pe anul 2022.
Printre propunerile acceptate se numără mai multe proiecte ce privesc mobilitatea și infrastructura: linii de troleibuz Zorilor și Rebreanu, inițierea unui studiu de fezabilitate pentru coridorul pietonal velo pe lângă Someș, amenajarea unor parkinguri auto și de biciclete în cartierele orașului, reabilitarea străzii Edgar Quinet, realizarea unui studiu de trafic în oraș, modernizarea stațiilor pentru transportul în comun, realizarea parkingului Gheorghe Dima sau realizarea legăturii rutiere între străzile N. Drăganu și Mozart.
În ce privește propunerile ce vizează domeniul educație, asistență socială și infrastructură educațională, proiectele incluse în buget vizează suplimentarea cuantumului burselor școlare, oferirea de mese calde în școli, construirea unei școli primare în zona Câmpului – Europa, realizarea unei creșe în cartierul Între Lacuri, sau acordarea de vouchere pentru profesori pentru pregătire digitală.
Au mai fost făcute propuneri și la capitolele mediu, sănătate, cultură, economie, energie sau siguranța populației:
- Studiu de biodiversitate în zona mlăștinoasă a Someșului de lângă Compania de Apă, pe teritoriul UAT Cluj-Napoca, pentru o viitoare arie protejată;
- Maternitate nouă în oraș;
- manual de brand Cluj-Napoca;
- semaforizarea intersecțiilor;
- panouri fotovoltaice pe acoperișurile blocurilor și parcuri fotovoltaice;
- festival multicutural al Clujului (ex. Zilele Clujului multiculturale, pe domenii).
Bani din PNRR pentru locuințe sociale
În cadrul ședinței de astăzi, primarul Emil Boc a precizat că există șanse să fie obținuți bani prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în vederea construirii de locuințe sociale în Cluj-Napoca. Mai exact, cu banii obținuți prin PNRR s-ar cumpăra terenuri pe care să fie ridicate locuințele sociale.
„Se conturează o nouă posibilitate de finanțare a locuințelor sociale destinate tinerilor sau specialiștilor din sănătate sau învățământ, finanțate prin PNRR. Suma care poate fi solicitată este raportată la metrul pătrat”, a explicat viceprimarul Olah Emese.
Proiectul de hotârâre care prevede bugetul pe 2022 a fost adoptat cu 22 de voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și o neparticipare la vot.
CITEȘTE ȘI: