Administrație

Proiecte propuse de clujeni, incluse în bugetul pe 2022

Primarul Emil Boc a enumerat, într-o conferință de presă, principalele proiecte propuse de clujeni și incluse în bugetul municipiului pe anul 2022, care urmează să fie supus votului Consiliului Local.

Proiecte propuse de clujeni, incluse în bugetul pe 2022 Proiecte propuse de clujeni, incluse în bugetul pe 2022

 

 


În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi la Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc a enumerat proiectele care au venit sub formă de propuneri din partea cetățenilor și care au fost incluse în proiectul de buget al municipiului pe anul 2022.

 


Printre propunerile acceptate se numără mai multe proiecte ce privesc mobilitatea și infrastructura: linii de troleibuz Zorilor și Rebreanu, inițierea unui studiu de fezabilitate pentru coridorul pietonal velo pe lângă Someș, amenajarea unor parkinguri auto și de biciclete în cartierele orașului, reabilitarea străzii Edgar Quinet, realizarea unui studiu de trafic în oraș, modernizarea stațiilor pentru transportul în comun, realizarea parkingului Gheorghe Dima sau realizarea legăturii rutiere între străzile N. Drăganu și Mozart.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

În ce privește propunerile ce vizează domeniul educație, asistență socială și infrastructură educațională, proiectele incluse în buget vizează suplimentarea cuantumului burselor școlare, oferirea de mese calde în școli, construirea unei școli primare în zona Câmpului – Europa, realizarea unei creșe în cartierul Între Lacuri, sau acordarea de vouchere pentru profesori pentru pregătire digitală.


Au mai fost făcute propuneri și la capitolele mediu, sănătate, cultură, economie, energie sau siguranța populației:

  • Studiu de biodiversitate în zona mlăștinoasă a Someșului de lângă Compania de Apă, pe teritoriul UAT Cluj-Napoca, pentru o viitoare arie protejată;
  • Maternitate nouă în oraș;
  • manual de brand Cluj-Napoca;
  • semaforizarea intersecțiilor;
  • panouri fotovoltaice pe acoperișurile blocurilor și parcuri fotovoltaice;
  • festival multicutural al Clujului (ex. Zilele Clujului multiculturale, pe domenii).

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anului 2022 se ridică la suma de 2.148.607.224 lei, circa 434,5 milioane de euro. Din acesta, secțiunea de dezvoltare este de 181 milioane de euro, iar secțiunea de funcționare, de 253,4 milioane de euro. Veniturile proprii au crescut cu 10% față de anul 2021, iar veniturile din cota defalcată din impozitul pe venit au crescut cu 12% față de anul trecut.


Investiții în infrastructură, în 2022, la Cluj

Anul acesta, cele mai importante proiecte ţin de construcţia unor poduri, modernizări de străzi, construcţia unor corpuri de clădire pentru şcoli, parcuri, terenuri sportive şi proiecte park & ride la intrarea în oraş, la Aeroportul Cluj.

Astfel, între proiectele care vor fi finalizate anul acesta se numără, conform prezentării primarului Emil Boc din cadrul dezbaterii, următoarele:

  • Reabilitarea Bulevardului 21 Decembrie - aprilie 2022;
  • Reabilitarea unui nou corp de clădire la Școala gimnazială „Iuliu Hațieganu” - septembrie 2022;
  • Baza Sportivă „La Terenuri” Mănăștur;
  • Modernizarea Parcului „Ștefan cel Mare”;
  • Reabilitarea Turnului Pompierilor;
  • Modernizarea Parcului Farmec;
  • Plan Urbanistic Zonal pentru noul cartier Sopor;
  • Reabilitarea termică a 20 de blocuri;
  • Realizarea de noi locuri de parcare a bicicletelor în spații securizate.

Mai multe străzi vor fi asfaltate

În cadrul obiectivelor de investiții privind infrastructura urbană a municipiului Cluj-Napoca sunt cuprinse și străzile Valea Chintăului, Giuseppe Verdi, Valea Fânațelor și Valea Seacă.

Lucrările de modernizare a acestor străzi vor fi începute abia după finalizarea unor lucrări de investiții desfășurate încă de Compania de Apă Someș sau Electrica în aceste zone aflate în dezvoltare. Aceste proiecte implementate anul acesta parcurg anumite etape și termene, și vor avea termen de finalizare în anii următori (2023-2024).

Astfel, Valea Chintăului va avea cadastrarea finalizată în luna aprilie a acestui an, obținerea autorizației de construire fiind așteptată în luna august, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie dat în septembrie. Termen de finalizare este estimat în luna noiembrie a anului viitor.

În Valea Fânațelor/ Giuseppe Verdi, ordinul de începere a lucrărilor ar putea fi dat în octombrie 2022, locuitorii din zonă urmând să circule pe asfalt abia din decembrie 2023. În cele din urmă, Valea Seacă ar urma să aibă asfalt abia în aprilie 2024, cu toate că ordinul de începere a lucrărilor ar trebui dat în august 2022.

CITEȘTE ȘI:

Ce vrea să facă Clujul în 2022 cu aproape JUMĂTATE DE MILIARD DE EURO?

Ultimele Stiri
abonare newsletter