Administrație

A fost lansată licitația pentru modernizarea Parcului 14 Iulie. Peste 5 milioane de lei, valoarea contractului. Cât vor dura lucrările?

Licitația pentru modernizarea și reabilitarea Parcului 14 iulie din Cluj-Napoca a fost lansată. Durata totală a contractului este de 10 luni.

S-a lansat licitația pentru modernizarea Parcului 14 Iulie din cartierul Grigorescu. S-a lansat licitația pentru modernizarea Parcului 14 Iulie din cartierul Grigorescu.

 

 


Licitația publică având ca obiectiv serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea Parcului 14 iulie din municipiul Cluj-Napoca” a fost lansată sâmbătă, 11 februarie. Firmele de consrucții au timp să depună o ofertă până în 15 martie.

 


Conform anunțului privind licitația publică, valoarea estimată totală a contractului este de 5.171.336,6 lei fără TVA, din care: servicii de proiectare și asistență tehnică -174.279,19 lei fără TVA și lucrări de execuție - 4.997.057,41 lei fără TVA. Valoarea lucrărilor „diverse și neprevăzute” este de 249.852,87 lei fără TVA și nu este inclusă în valoarea estimată totală.

Durata totală a contractului este de 10 luni, din care două luni pentru serviciile de proiectare și opt luni pentru execuția lucrărilor.


Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare în vederea realizării lucrărilor este 15.03.2022 (ora 15:00).

Proiectul de hotărâre privind documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea Parcului 14 Iulie din cartierul Grigorescu a fost aprobat la începutul lunii octombrie a anului trecut de consilierii locali clujeni, cu unanimitate de voturi.


Parcul va avea teren de sport, zonă de fitness și toaletă smart

Spațiul verde ce urmează a fi reabilitat are o suprafață de 2.782 de metri pătrați, căruia i se adaugă o suprafață de 1.330 mp de zone pietonale și 292 mp – teren de sport. Spațiul de joacă pentru copii va fi dotat cu un ansamblu mare de joacă, două leagăne și șase figurine, iar zona de fitness – opt aparate de fitness și două mese de ping-pong.

Totodată, în parc va fi amplasată o toaletă smart, o stație de încărcare de biciclete și trotinete electrice, dar și mobilier urban modern – 10 bănci semicirculare, 12 bănci simple și două bănci dotate cu USB. În cadrul proiectului vor fi plantați 41 de arbori noi și vor fi tăiați 6 din cei existenți, aflați în declin fiziologic avansat. În parc va fi montat și un rastel pentru biciclete cu patru locuri.


Cartierul Grigorescu, redat pietonilor

Conceptul de amenajare a unui spațiu dedicat pietonilor și bicicliștilor în zona cartierului Grigorescu a fost prezentat în 2020 într-o dezbatere publică organizată de către Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). În cadrul acesteia, s-a discutat despre o zonă a cartierului Grigorescu, care va fi amenajată pornind de la ideea că orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative.

Primarul Emil Boc a luat cuvântul în cadrul dezbaterii, spunând că locuitorii cartierului Grigorescu nu trebuie „să intre în panică”, întrucât accesul mașinilor nu va fi interzis complet, pe toate arterele cuprinse în proiect, ci vor exista atât spații pietonale, cât și shared-space.

„Aș vrea ca cetățenii să nu intre în panică și să înțeleagă că atunci când vorbim despre pietonalizare nu înseamnă că toate arterele luate în discuție vor fi blocate traficului auto. Unele străzi se transformă parțial în spații pentru pietoni, altele vor fi shared space, scoatem mașinile de pe trotuare, regăsim mai mult spațiu pietonal. În concluzie, vom asigura fluența auto, atât cât este nevoie, creăm și spațiu pentru pietoni și piste pentru biciclete. Nu în ultimul rând, salut orientarea proiectului spre Someș și corelarea lui cu proiectul privind amenajarea malurilor Someșului”, a declarat primarul Emil Boc.

Grigorescu, „victimă colaterală” a traficului din Florești

El a vorbit și despre avantajele pe care realizarea centurii metropolitane le va aduce cartierului clujean, care în prezent este „sufocat” de traficul celor care vin din Florești.

„Fiecare cartier al Clujului este parte al acestui oraș și, prin urmare, toată lumea din acest oraș va avea acces la tot ceea ce înseamnă calitate. Acum discutăm despre Grigorescu, dar vom continua cu fiecare cartier al Clujului. Centura metropolitană ne va aduce un avantaj major: va scoate traficul din Grigorescu, care acum este o victimă colaterală a celor care vin din Florești”, a declarat edilul.

La baza proiectului de amenajare a unor străzi din Grigorescu, în proximitatea Pieței 14 Iulie, stau principiile walkable city/ oraș pentru pietoni și green city. Pe termen mediu și lung, prin programul de investiții „Oraș pentru pietoni”, Primăria și-a propus ca astfel de proiecte să ajungă treptat în toate cartierele orașului. Un prim exemplu de succes este reamenajarea străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, prima stradă „smart” din România.

Ce modificări sunt propuse pentru zona Pieței 14 Iulie?

Proiectul de creștere și îmbunătățire a spațiului pietonal în zona cartierului Grigorescu a fost realizat de o echipă de arhitecți din cadrul Planwerk și vizează un spațiu în suprafață de 35.000 mp cuprins între P-ța 14 iulie, str. Garibaldi, str. S.Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, Str. G. Enescu. Proiectul propune crearea unei zone pietonale în spatele fostei benzinării din proximitatea Pieței 14 Iulie și amenajarea unui spațiu verde pentru plimbare și socializare.

„Vorbim despre un centru al unui cartier, un spaţiu verde important, cu suficient loc pentru a dezvolta spaţii publice necesare. Vorbim despre un centru liniştit, unde pot avea acces copiii, oameni obişnuiţi, oameni în vârstă. Centrul comercial ştim că este la ieşirea din cartier. Este foarte importantă legătura cartierului cu marele proiect ce presupune modernizarea malurilor Someşului. Nu există spaţii pur pietonale. Sunt trasee cu viteze foarte reduse, cu prioritatea pietonului”, a arătat Adrian Borda, arhitect al Planwerk.

Totodată, străzile Garibaldi, Grozăvescu, G. Enescu rămân importante pentru traficul auto pe direcția nord -sud, iar str. O. Goga, Bd. 1 Decembrie 1918 pentru direcția est-vest, în timp ce străzile secundare (Milcov, Sigismund Toduță) sunt propuse să devină străzi rezidențiale. Circulația principală velo pe direcția nord-sud, între strada Eremia Grigorescu și Someș, se va desfășura pe strada Traian Grozăvescu - Piața 14 Iulie- str. Sigismund Toduță.

În Piața 14 Iulie și în prelungire, pe strada Octavian Goga poiectanții au propus amplasarea unor piste de biciclete pe ambele părți ale străzii. De asemenea, străzile secundare cu dublu-sens care nu fac parte din proiect (Țebei-Ion Ghica și Bartok Bela - Sinaia) ar trebui pe viitor să funcționeze într-un sistem de sensuri unice.

Sursa finanțării proiectului de modernizare a Parcului 14 Iulie o reprezintă bugetul local, proiectul fiind inclus în bugetul Clujului pe anul 2021, la rubrica proiectelor a căror documentație pentru licitație va fi gata anul în 2021.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022 a fost ADOPTAT. Au fost incluse și propunerile clujenilor

Pași înainte pentru modernizarea și extinderea Parcului Primăverii. Benzinăria dispare și face loc spațiilor verzi

abonare newsletter