Administrație
Prețul biletelor de autobuz, afectat de scumpirea combustibilului și a curentului? Viceprimarul Dan Tarcea: „Există această posibilitate, încă nu am luat în discuție”
În contextul scumpirii carburanților, dar și a energiei electrică, creșterea prețurilor biletelor la autobuzele Companiei de Transport Public este o posibilitate. Viceprimarul Dan Tarcea arată însă că discuția este prematură.
Prețul biletelor de autobuz, afectat de scumpirea combustibilului și a curentului? Tarcea: „Există această posibilitate, încă nu am luat în discuție”
Scumpirile din ultima vreme, fie că vorbim de energia electrică, de gazele naturale sau de carburanți, s-ar putea resimți în prețul plătit de clujeni pe bunuri și servicii de zi cu zi. În consecință, și prețul biletelor de călătorie ar putea crește, însă, potrivit viceprimarului Dan Tracea, discuția este încă prematură.
Municipalitatea va așepta să vadă impactul scumpirilor în calculele Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, dar și o stabilizare a prețurilor înainte de a lua o decizie cu privire la prețul biletelor plătite de clujeni, a mai arătat viceprimarul Clujului, într-o emisiune la un post local de radio.
„A crescut mai mult prețul la energia electrică decât la carburant, de la 250 de lei, 270 de lei pe megawatt, la 1.200 de lei. Există această posibilitate (de creștere a prețului biletelor de cătăorie – n.red.), dar nu am luat încă în discuție acest aspect. O să vedem în momentul în care Compania de Transport Public o să își facă socotelile. Astăzi este prematur să dicutăm de asemenea subiect, pentru că nu luăm decizii speculative. Nu putem accepta să vine cu o calculație de 10 lei litrul de combustibil, când el a mers în recul. Pot să fie anumite vârfuri, dar haideți să vedem când se stabilizează și luăm deciziile după”, a declarat Dan Tarcea.
Ultima majorare a prețului, în 2018
Ultima scumpire la prețul biletelor, abonamentelor și cardurilor de călătorie ale CTP s-a realizat în 2018, intrând în vigoare la 1 octombrie.
Prețul a suferit atunci o creștere de 25%. Înainte, preţurile la transportul public nu se mai schimbaseră din 2013.
În vara anului trecut, primarul Emil Boc arăta că primăria plătește 6 milioane de lei subvenție la CTP pentru a nu se mări prețul biletelor de autobuz.
„Clujul nu a mărit prețul biletelor de autobuz, a plătit Primăria. 6 milioane de lei, atâta plătește Primăria din bugetul Consiliului Local, ca să nu se mărească prețul la bilete”, a arătat edilul, în iulie 2021.
În ceea ce privește majorarea prețurilor la bilete în alte localități din județ, Boc a transmis: „Primarii respectivi să își gestioneze bugetul astfel încât să nu mărească prețul la bilete. Clujul nu a majorat prețul și am spus foarte clar că nu o vom face. Celelalte primării au spus «mărim prețul, că nu vrem să punem 100.000 de lei»”. Pentru a efectua plățile compensatorii care să acopere pierderile suferite de Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca în pandemie, cei din cadrul primăriilor s-au văzut nevoiți luna trecută să aleagă între a recurge la scumpirea tichetelor de autobuz ori a plăti o subvenție companiei.
Astfel, cu excepția municipiului Cluj-Napoca și a comunei Florești, toate celelalte UAT-uri membre ale Asociației Metropolitane de Transport Public Cluj au optat pentru majorarea biletelor/abonamentelor și/sau reducerea numărului de mijloace de transport.
Care sunt prețurile în prezent?
Bilete
Bilet o călătorie – 2,5 lei
Bilet transport noapte – 4 lei
Bilet urban 30 minute – 2,5 lei
Bilet urban 60 minute – 5 lei
Abonamente
Abonamente zilnice pentru o zi toate liniile – 14 lei;
Abonamente zilnice pentru trei zile toate liniile – 23 lei;
Abonamente lunare o linie – 70 lei;
Abonamente lunare două linii – 95 lei;
Abonamente lunare toate liniile nominalizat – 138 lei;
Abonamente lunare toate liniile nenominalizat – 168 lei;
Abonamente săptămânale o linie – 20 lei;
Abonamente săptămânale două linii – 32 lei;
Abonamente săptămânale toate liniile – 45 lei;
Abonamente pentru studenți (taxă) reduse pe bază de card, maxim două linii – 70 lei.
CITEȘTE ȘI: