Administrație

De ce e important să ne recenzăm? Viceprimarul Dan Tarcea: „În primul rând, există o componentă financiară”

Clujenii sunt îndemnați să participe la recensământ, cunoașterea numărului real al locuitorilor din municipiu fiind importantă pentru stabilirea politicilor publice pentru viitor, dar și din considerente financiare.

De ce e important să ne recenzăm? Viceprimarul Dan Tarcea: „În primul rând, există o componentă financiară”. FOTO - Facebook/Municipiul Cluj-Napoca De ce e important să ne recenzăm? Viceprimarul Dan Tarcea: „În primul rând, există o componentă financiară”. FOTO - Facebook/Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Românii se pot autorecenza începând cu 14 martie și până în 15 mai, pe platforma www.recensamantromania.ro, sau pot participa la recensământul clasic după această dată, la domiciliu. În schimbul completării formularului pe cont propriu, până la mijhlocul lunii mai, românii pot primi o zi liberă plătită de la angajator. 

 


Despre importanța recenzării, reporterii Monitorul de Cluj au vorbit cu viceprimarul Dan Tarcea, care a arătat că numărul locuitorilor este luat în calcul atât în procesele bugetare ale administrației locale, cât și în politici publice actuale și pentru viitor. Astfel, este important ca numărul real al locuitorilor din Cluj-Napoca să fie cunoscut, pentru ca nevoile acestora să poată fi adresate de primărie.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„În primul rând, există o componentă financiară, care vine de la bugetul statului, în funcție de numărul de locuitori pe care îi are fiecare localitate. În al doilea rând,este important pentru noi să știm cum aplicăm politicile publice, pentru că trebuie să știm exact unde sunt zonele unde sunt cei mai mulți oameni, unde locuiesc, astfel încât să putem acționa și să facem politici eficiente pentru acestea. Există o serie de decizii administrative care țin cont de numărul de locuiotori. Vă dau exemplu doar stabilirea numărului de taxi-uri la nivelul municipiului, sau stabilirea numărului de polițiști locali. Sunt o serie de elemente care țin cont de aceste numere, iar ultimul recensământ, din 2011, credem noi,  nu mai reflectă realitatea din municipiul Cluj-Napoca. Este și o obligație legală să ne facem recensământul, să vedem structura populației pentru a putea face alocări pentru o serie de aspecte, de la cultele religioase, la creșe și grădinițe”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru Monitorul de Cluj.


Opt centre în Cluj-Napoca pentru autorecenzare asistată

Primăria Cluj-Napoca a stabilit opt centre, pe raza municipiului, pentru autorecenzarea asistată, după cum urmează:

  1.  BT Arena- aleea Stadionului fn;
  2.  Clubul Pensionarilor Grigorescu - str. G-ral Eremia Grigorescu nr.132;
  3.  Clubul Pensionarilor din incinta cinematografului Dacia - str. Bucegi nr.11/A;
  4.  Clubul Pensionarilor Zorilor - str. L. Pasteur nr.77;
  5.  Baza Sportivă Gheorgheni - str Alexandru Vaida Voevod fn;
  6.  Clubul Pensionarilor din incinta cinematografului Măraști - str. A. Vlaicu nr. 3
  7.  Clubul Pensionarilor Someșeni - str. Traian Vuia nr 41;
  8.  Primăria de cartier Iris - în spațiul unde a funcționat filiala Băncii Transilvania- Piața Liebcknecht nr 7-8.

Cele opt centre funcționează de luni, 14 martie până în 15 mai 2022, de luni-duminică 09.00-20.00. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, pe întreaga durată a recensământului-14.03.2022-17.07.2022 - va funcționa un call center, care va fi direct conectat cu cele opt centre de recenzare asistată și cu coordonatorii recensământului pe plan local.


Număr de telefon call-center: 0371-789142 (program de funcționare: luni-vineri 09.00-19.00; sâmbătă-duminică:11.00-15.00).

Pentru prima etapă a Recensământului populației și locuințelor, autorecenzarea, procedura este următoarea: membrii gospodăriei desemnează o persoană care completează formularul de preînregistrare accesând www.recensamantromania.ro, platforma „Auto-recenzare”.

Această persoană completează CNP-urile tuturor membrilor gospodăriei, adresa/adresele de e-mail și celelelalte informații solicitate.

Pe adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare se transmite link-ul pentru completarea chestionarului individual de recensămant- modelul acestor chestionare poate fi consultat in H.G. nr.143/2022.

Vrei să fii recenzor? Iată ce trebuie să faci

Primăria municipiului Cluj-Napoca, recrutează recenzori pentru efectuarea recensământului  în municipiul Cluj-Napoca .

Persoanele interesate vor completa  o cerere tip care poate fi descărcată de pe site-ul instituției, secțiunea„ Informații utile”, o vor scana, semna olograf/ digital si  transmite,  online, la adresa de email: registratura@primariaclujnapoca.ro.

Candidații trebuie să indeplinească următoarele condiții:

Generale:

  • Vârsta minima de 18 ani împliniţi la data selecţiei – condiţie eliminatorie;
  • Minim studii medii absolvite (diploma absolvent liceu) - condiţie eliminatorie;
  • Să nu aibă cazier judiciar – condiţie eliminatorie;
  • Să deţină cunoştinţe de utilizare a unei tablete;
  • Abilitatea de a comunica într-o manieră civilizata; capacitatea de a stabili contacte inter-personale, de a fi cordial, placut, metodic si riguros;
  • Sa dispună de un telefon mobil pe care să-l utilizeze pentru comunicare;
  • Rezistentă la stres si lucru sub presiune;

Specifice:

  • Disponibilitate de a lucra în program prelungit, în medie 8 ore pe zi (pâna la sfârsitul zilei);
  • Disponibilitate de a lucra în weekend (sâmbata si /sau duminica).

Personalul selectat va încheia cu autoritatea locală un contract de prestări servicii pe perioada 16.05-17.07.2022- modelul contractului e prevazut în Anexa nr. 2 a H.G. nr. 145/2022 privind modificarea şi completarea HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuarii recensamântului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021.

Plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu faţă în faţă, chestionarul fiind compus din mai multe secţiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de 7 lei pentru «Secţiunea pentru recenzarea persoanei» şi 3,5 lei pentru «Secţiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secţiunea pentru recenzarea spaţiului colectiv de locuit. Tariful de 7 lei se aplică pentru fiecare persoana recenzată din gospodariei.

Detalii suplimentare pot fi aflate accesand linkul: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/Norme-privind-recrutare-personal-de-recensamant.pdf

CITEȘTE ȘI:

Azi începe recensământul populației! Ce trebuie să faci ca să primești o zi liberă de la muncă?

abonare newsletter