Administrație

Care este stadiul lucrărilor pe Autostrada Transilvania, între Zimbor și Poarta Sălajului? Am putea circula pe acest lot doar în 2024. VIDEO

Specialiștii din cadrul Asociației Pro Infrastructură au prezentat progresul lucrărilor pe porțiunea de aproximativ 12 kilometri între Zimbor și Poarta Sălajului. În teorie, lotul ar trebui să fie finalizat anul viitor, însă „scenariul” nu este cel mai optimist.

Progresul lucrărilor între Zimbor și Poarta Sălajului. Progresul lucrărilor între Zimbor și Poarta Sălajului.

 

 


Contractul a fost semnat cu constructorul UMB în 01.07.2020, fiind în valoare de 680 milioane lei. Acesta prevede 12 luni de proiectare și 24 de execuție cu 10 ani garanție.

 


Conform Asociației Pro Infrastructură, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis târziu, mai exact după 11 luni de la parafarea contractului, în 31.05.2021.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


„Așadar, tehnic vorbind, suntem încă în perioada de proiectare, pe 1 februarie 2022 antreprenorul depunând DTAC, documentația tehnică necesară obținerii autorizației de construire, care este momentan în analiză la CNAIR. Teoretic, lotul poate fi gata la final de 2023, înainte de termen, dar trebuie luată o decizie urgentă, cel târziu în luna mai, cu privire la soluția tehnică aplicată la dealul din apropierea nodului Zimbor și procedurile birocratice trebuie urgentate (autorizații, păduri).

Însă realist vorbind, având în vedere prevederile contractuale și multele variabile din teren, sperăm să circulăm pe acest scurt lot cel mai devreme în vara anului 2024”, au scris specialiștii din cadrul Asociației Pro Infrastructură.


Contractele pe cele două tronsoane legate între ele, Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului, însumează două miliarde de lei fără TVA, iar lucrările au fost prevăzute să dureze minim 3 ani din cauza reliefului dificil. În zonă se vor construi 26 de poduri și viaducte de diferite lungimi, care vor fi săpate de deblee la 20-30 de metri adâncime. Unul dintre acestea va ajunge până la 75 de metri.

Prima autostradă care va atrage bani din PNRR

Prima autostradă care va beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) este deja în lucru, circa 42 de kilometri pe care constructorul a început execuția în urmă cu mai puțin de un an, dar cu progrese vizibile. 


În afară de cei 30 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor, UMB mai are contractată și porțiunea de 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului, în total cei 42 de kilometri care sunt incluși la finanțare prin PNRR.

Lucrările au demarat în forță în luna februarie 2021, atunci când zeci de utilaje ale UMB au intrat în teren pentru a amenaja șantierul. Atât de impresionantă a fost mobilizarea din acel moment, încât șantierul autostrăzii părea că apăruse peste noapte.

Primele imagini video fuseseră publicate pe forumul peundemerg.ro, iar unul dintre utilizatori remarca mirat: „Incredibil cât de repede avansează UMB. Acum o săptămână nu era nimeni aici”.

A3 Nădășelu – Zimbor are lungimea de 30.06 km, constructor pe acest tronson fiind asocierea Spedition UMB - Tehnostrade – Electromontaj. Valoare lucrărilor se ridică la 1.39 mld lei (fără TVA) / 9.6 mil euro per km. Contractul a fost semnat în 22 septembrie 2020, iar durată este de 12 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție. Lucrarea ar trebui finalizată până în trimestrul 4 al anului viitor.

Autostrăzile finanțate prin PNRR

Ministerul Transporturilor a propus spre finanțare prin PNRR următoarele obiective de investiții:

  • A7 – Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău – Pașcani
  • A8 – Tg. Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin – Pașcani
  • A1 - Margina - Holdea: 9 km (2 stații cu 10 puncte de reîncărcare)
  • A3 – Nădășelu – Poarta Sălajului: 42 km (6 stații cu 30 puncte de încărcare).

Video: Youtube/ Asociația Pro Infrastructură

CITEȘTE ȘI:

„Harta” infrastructurii din România în noul an. Două tronsoane noi de autostradă la Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter