Administrație
Apar nemulțumirile. Oamenii din Sălicea și Ciurila nu vor autostradă care le va secționa satele
Locuitorii din Sălicea cer „cu insistență” să fie consultați în legătură cu posibilul nod rutier pe A3 din dreptul lacurilor Ciurila care ar descărca autostrada A3 spre Făget și Cluj-Napoca.
sursa foto Parohia Ortodoxa Ciurila Cluj
În data de 16 iunie 2022, la ora 17:00, la căminul cultural din Sălicea are loc o dezbatere publică în comunitatea Ciurila referitoare la reactualizarea proiectului PUG Ciurila.
Dezbaterea a fost inițiată de Primăria Ciurila în urma solicitărilor insistente ale locuitorilor.
„Oamenii au aflat detaliile acestui proiect abia în ianuarie 2022 și au depus deja 2 petiții formale, sustinute cu multe semnături, în care și-au expus punctele de vedere și au cerut cu insistență să fie consultați și să le fie luate în considerare cerințele. Autoritățile locale încă nu au dat răspuns acestor petiții. Cele mai multe obiecții ale localnicilor la proiectul de reactualizare PUG Ciurila sunt legate de extinderea masivă a suprafețelor de intravilan construibil peste zone naturale (chiar forestiere) - 586 ha intravilan nou prevăzut, de calitatea locuirii (densitatea caselor), de infrastructura rutieră și de locuire (apă, canalizare, rețea electrică), de protecția mediului natural al zonei”, spun reprezentanții Primăriei Ciurila.
Principala preocupare a oamenilor este posibilul nod rutier pe A3 din dreptul lacurilor Ciurila care ar descărca autostrada A3 spre Făget și Cluj-Napoca, prin mijlocul satelor Ciurila și Sălicea, pe actualul DJ 107R, sau, alternativ, prin proximitatea imediată a satului Pruniș, pe un drum județean nou care ar străbate un deal degradat și ar afecta sursele private de apă ale localnicilor și pădurile din comună.
Oamenii din comună spun că oricare dintre aceste variante ar afecta major și negativ calitatea vieții în satele comunei, ei deja resimt problemele traficului intens pe DJ 107R, un drum îngust, fără trotuare, rigole sau spații de retragere, care trece prin mijlocul satelor Sălicea și Ciurila.
Ei cer ca prioritățile acestui proiect important să fie:
- calitatea locuirii (impunerea unei densități mici a caselor, modernizarea umană a drumurilor publice cu trotuare și rigole, actualizarea și extinderea rețelelor de electricitate, de apă, gaz și canalizare cu respect pentru nevoile reale, actuale, dar și proiectate)
- protecția mediului natural (și prin reducerea suprafeței de intravilan nou propus)
- protejarea patrimoniului rural, tradițional și turistic al zonei.
„Actualul PUG Ciurila este din 2005, nevoia de actualizare fiind de necontestat, întrucât realitatea acestei zone metropolitane s-a schimbat mult, așadar necesită o atenție deosebită pentru a evolua în mod sustenabil și uman. Și mai ales pentru a se evita greșelile făcute în alte zone metropolitane în fază de dezvoltare intensive”, transmite Primăria Ciurila.
Dezbaterea a fost anunțată de către Primăria Ciurila pe site-ul instituției și va avea invitați pentru explicații suplimentare pe arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță și elaboratorul Planului Urbanistic General, arhitectul Horațiu Răcășan.
Dezbaterea va avea loc la Căminul Cultural din Sălicea, joi, 16 iunie, ora 17:00.
CITEȘTE ȘI: