Artă & Cultură

Festival în memoria lui Dumitru Fărcaș, la Cluj-Napoca: „Nu am dăruit nimic publicului dacă nu m-am dăruit pe mine”

În perioada 1-4 septembrie va avea loc la Cluj-Napoca cea de-a patra ediție a Festivalului „Dumitru Fărcaș”, un festival emblematic pentru folclorul românesc.

În perioada 1-4 septembrie va avea loc la Cluj-Napoca cea de-a patra ediție a Festivalului „Dumitru Fărcaș”/ Foto: Fundația Dumitru Fărcaș În perioada 1-4 septembrie va avea loc la Cluj-Napoca cea de-a patra ediție a Festivalului „Dumitru Fărcaș”/ Foto: Fundația Dumitru Fărcaș

 

 


Fundația „Dumitru Fărcaș” organizează în perioada 1-4 septembrie 2022, la Cluj-Napoca, cea de-a patra ediție a Festivalului „Dumitru Fărcaș”, un festival emblematic pentru folclorul românesc.

 

„Nu am dăruit nimic publicului dacă nu m-am dăruit pe mine”

Un artist care a marcat cultura românească, un adevărat Maestru al taragotului. 


Acesta a fost Dumitru Fărcaș, omul care a fost mereu alături de oameni: „Nu am dăruit nimic publicului dacă nu m-am dăruit pe mine”, afirma cu emoție artistul. Fundația

„Dumitru Fărcaș” invită publicul să își arate susținerea pentru tezaurul muzical pe care l-a lăsat în urmă Maestrul, luând parte la o celebrare a folclorului și tradițiilor în memoria celui care a fost Dumitru Fărcaș!


În urma celor trei ediții precedente, Festivalul a rămas cunoscut sub denumirea Festivalul „Taragotul de aur”. Aflat la cea de-a patra ediție însă, îmbracă o nouă identitate – Festivalul „Dumitru Fărcaș”, oferind timp de patru zile ocazia de a redescoperi o parte din tezaurul muzical românesc, prin prisma unor evenimente deosebite, desfășurate atât în Piața Unirii, cât și la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”. 

Programul festivalului

Festivalul va debuta vineri, 1 septembrie, de la ora 18:30, la Casa de Cultură ce poartă numele marelui artist, cu un vernisaj intitulat „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul”, avându-i ca invitați speciali pe Emil Boc, Elise Stan, Ioan Bocșa, Grigore Leșe urmat de un recital susținut de tineri taragotiști: Cristian Totpati, Andrei Haneș, Dănuț Goia și alții, alături de Orchestra Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”. Expoziția marchează totodată 65 de ani de existență a Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, aducând în atenție atât fotografii, cât și obiecte cu valoare sentimentală din arhiva personală a Maestrului. Accesul la acest prim eveniment se va realiza doar pe baza completării formularului de înscriere disponibil pe pagina de Facebook Festivalul Dumitru Fărcaș sau invitații, iar locurile sunt limitate.


A doua zi de Festival, 2 septembrie, aduce pe Scena Mare din Piața Unirii, de la ora 18:30, un eveniment de excepție, intitulat Regal Folcloric. Vor urca pe scenă interpreți ai muzicii folclorice precum Ionuț Fulea, Maria Casandra Hauși, Cristian Totpati, Grupul Iza, Ioan Sas, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, Grupul de Tulnicărese „Apuseni”, dar și alți invitați surpriză, în cadrul unui spectacol remarcabil, în care acompaniamentul orchestral va fi asigurat de „Cununa Transilvană”, aflată sub conducerea muzicală a dirijorului Ovidiu Barteș. 

Programul muzical va continua sâmbătă seara, 3 septembrie, în aceeași atmosferă festivă din Piața Unirii, cu Seara multiculturală, de data aceasta accentul fiind pus pe elementul multicultural, adus în atenție de ansambluri muzicale cu renume internațional reprezentative pentru diferite culturi și tradiții: Fanfara Transilvania, „Csűrös Banda” și Formația „Mazel Tov”. 


Duminică, 4 septembrie, în încheierea Festivalului, de la ora 13:30 în Piața Unirii, în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni, se vor desfășura Ateliere pentru copii, demonstrații și ateliere de meșteșuguri organizate de meșteri populari, în centrul cetății clujene: olărit, țesut, confecționarea podoabelor din mărgele, confecționarea brățărilor din ață, cusut, tricotat, croșetat și altele.

Pe parcursul celor 3 zile de festival, din 2 până în 4 septembrie, publicul este invitat să viziteze Expoziția „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul”, în intervalul orar 10:00 – 19:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, 

Toate evenimentele Festivalului „Dumitru Fărcaș” se vor desfășura în Piața Unirii și la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, iar accesul pentru public va fi gratuit.

 

CITEȘTE ȘI:

Omagiu adus artistului Dumitru Fărcaș: Casa de Cultură a Studenților îi poartă numele

Un an de la moartea lui Dumitru Fărcaș. Familia pregătește o masă pentru nevoiașii Clujului

Mitropolitul Clujului, mesaj la moartea lui Dumitru Fărcaş: “Fără el, Clujul e mai sărac”

abonare newsletter