Timp Liber

Poze alb-negru cu Biserica Sf. Mihail din Cluj-Napoca. Edificiul a o fost ridicat pe un teren care servise drept cimitir

Clujul este un oraș încărcat de istorie, iar în oraș există numeroase clădiri care impresionează prin arhitectură. Puțini știu că Biserica Romano-Catolică din centrul Clujului este construită pe terenul unui fost cimitir.

Clujul este un oraș încărcat de istorie, iar în oraș există numeroase clădiri care impresionează prin arhitectură/ Foto 1: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook/ Foto 2: Monitorul de Cluj Clujul este un oraș încărcat de istorie, iar în oraș există numeroase clădiri care impresionează prin arhitectură/ Foto 1: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook/ Foto 2: Monitorul de Cluj

 

 


Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania.

 


Edificiul a fost ridicat în Piața Unirii din Cluj-Napoca și se numără printre monumentele emblematice ale orașului.

În data de 19 august 1316, regele Carol Robert de Anjou a acordat printr-un act o serie de privilegii și libertăți Clujului, printre care era și dreptul orașului de a-și alege liber preotul și parohul. Această libertate s-a materializat inclusiv prin ridicarea unei biserici parohiale. Edificiul a o fost ridicat pe un teren care servise drept cimitir și unde existase o capelă dedicată Sfântului Iacob. Construcția s-a desfășurat în două faze: prima a început în anul 1316 și a fost finalizată în 1390, urmată de o a doua fază între 1410-1487. În anul 1390 a fost finalizat și altarul.


Un turn al Bisericii Sfântul Mihai, distrus într-un incendiu

Potrivit documentelor vremii, au fost proiectate două turnuri pentru fațada principală, dar nu a fost ridicat decât cel de nord-vest între anii 1511-1543. În anul 1697 turnul a fost distrus ca urmare a unui incendiu și reconstruit în stil baroc în 1744. Acesta a trebuit demolat însă în 1763, după ce un cutremur îl deteriorase foarte mult, aflându-se în pericol de prăbușire. În 1837 s-a început ridicarea actualului turn cu ceas, în stilul neogotic, de pe fațada de nord, fiind terminat în anul 1860. Turnul este al doilea cel mai înalt turn de biserică din România.

Biserica Sfântul Mihai/ Foto: Torok Andrei Robert Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook
Biserica Sfântul Mihai în prezent/ Foto: monitorulcj.ro

În perioada reformei protestante edificiul a deservit pe rând diverse comunități religioase. În perioada 1545-1558, a fost biserică luterană, între 1558 și 1566 a devenit calvinistă, iar din 1566 a devenit biserică unitariană, ramânând astfel pentru o perioadă de 150 de ani, până când a fost atribuită cu forță comunității romano-catolice, ca urmare a Contrareformei. După revenirea la catolici, biserica a fost restaurată sub influența barocului de către artiștii Johannes Nachtigall și Anton Schuchbauer, sub îndrumarea parohului János Biro. Tot atunci cei doi artiști au realizat amvonul.


De-a lungul vremii, edificiul a fost martor la diverse momente importante: aici a fost botezat Matia Corvin, regina Izabella a predat în lăcaș însemnele regale trimișilor împăratului Ferdinand I. Aici au fost investiți principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory.

Începând cu secolul al XVIII-lea în jurul bisericii au fost construite mai multe clădiri, prăvălii pe care parohia le închiria asigurându-și în acest fel un venit suplimentar. Odată cu sistematizarea Pieței Centrale, în 1890, aceste clădiri au fost demolate, sub presiunea opiniei publice, pentru a nu mai ascunde biserica între ele. Tot atunci portalul baroc din fața bisericii a fost mutat în fața Bisericii Sf. Petru din Cluj. În schimb, parohia a fost despăgubită cu unele terenuri din zona centrală a orașului, terenuri pe care biserica a ridicat cele 2 clădiri „în oglindă” de pe actuala stradă Iuliu Maniu.


CITEȘTE ȘI:
POZA ZILEI. Clujul, acoperit de o „mare” de ceață dimineața. Doar turla Bisericii Sf. Mihail, zărită din depărtare
Cum se vede Clujul de pe Biserica „Sfântul Mihai”. Imagini care îți taie respirația. GALERIE FOTO

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj s-a aflat în lucrări de modernizare în ultimii ani. Echipa de proiectanți, consultanți și restauratori au lucrat la reabilitarea turnului bisericii, cel mai înalt din România timp de mai multe secole.

Redeschiderea pentru public a bisericii renovate era planificată să aibă loc la finalul anului 2021, însă lucrările au fost încă în desfășurare în ceea ce privește exteriorul bisericii, mai precis la turnul acesteia. Biserica este dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.

Întârzierea de o jumătate de an pentru finalizarea lucrării a fost cauzată atât de descoperirea unor elemente artistice, cât și de stadiul avansat de degradare în care se afla turnul bisericii, lucru care nu a putut fi preconizat de constructor până la montarea schelelor.

Firma de construcții care s-a ocupat de renovarea Bisericii Sfântul Mihai din Piața Unirii este KÉSZ România. Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa. Reabilitarea turnului bisericii constituie o adevărată provocare pentru constructor, constituind o muncă atentă încă de la montarea schelei. În prezent, turnul este al doilea cel mai înalt turn de biserică din România, cu 80 de metri înălțime, după cel al Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara - 90 metri înălțime.

Totodată, reabilitarea lucrărilor de artă și a elementelor de piatră au fost solicitantă pentru echipa de proiectanți, consultanți și restauratori.

Misterul tunelurilor de sub Cluj

Existau aceste legende că sunt aceste tuneluri de sub Biserica Sfântul Mihail care merg până la Cetatea Fetei din comuna Florești. Tuneluri existau, dar chiar așa de lungi până la Cetatea Fetei nu s-au descoperit. Există o ipoteză că în perioada 1956-1963 când s-au făcut lucrări de restaurare unul dintre istorici ar fi găsit acest tunel și apoi a retractat ce a spus despre tuneluri pentru că s-a încadrat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Securitatea. Nici preoții nu sunt foarte receptivi la această întrebare pentru că acele lucrări nu prea au fost făcute profesionist. Multe lucruri s-au distrus. S-au distrus și în 1860 – 1870 când a mai avut loc o restaurare, niște obiecte care aparțineau de Cavalerii de Malta sau Cavalerii cu stea roșie.

În Biserică în partea de sud sunt două intrări care duc la pod, nu în turn.

Scările regale sunt în partea de nord, adică scări în care cel care coboară nu se întâlnește cu cel care urcă, astfel încât regele să nu fie deranjat.

Zilnic trecem pe lângă clădiri fără să le cunoaștem de multe ori istoria. Orașul de pe Someș găzduiește atât clădiri cu o bogată istorie și arhitectură, cât și palate care îți taie respirație în momentul în care treci pe lângă ele.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deasupra Clujului. Crucea de pe Biserica „Sfântul Mihail” din Piața Unirii văzută din dronă. VIDEO

Cum arată, noaptea, iluminatul arhitectural de la Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii? VIDEO

abonare newsletter