Artă & Cultură

Balerină de 14 ani, ambasador cultural al Clujului. Recunoaștere a performanțelor extraordinare ale Mayei Ciobotă. VIDEO

Maya Ciobotă, elevă la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” a fost premiată cu titlul de Ambasador Cultural al Clujului la doar 14 ani.

Balerină de 14 ani, ambasador cultural al Clujului. Recunoaștere a performanțelor extraordinare ale Mayei Ciobotă. VIDEO/Sursa foto: Paul Schneider Balerină de 14 ani, ambasador cultural al Clujului. Recunoaștere a performanțelor extraordinare ale Mayei Ciobotă. VIDEO/Sursa foto: Paul Schneider

 

 


Balerina clujeancă Maya Ciobotă a fost premiată miercuri, 15 decembrie, cu titlul de Ambasador Cultural al Clujului, în cadrul ediției cu numărul 13 al Galei de excelență „10 pentru Cluj”, unde au fost premiați preșcolarii și elevii clujeni cu rezultate deosebite în anul școlar 2020-2021.

 


„Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică «Octavian Stroia», domeniul balet și anume reușitele de excepție la multiple competiții internaționale, precum competiția din Spania, premiul 2 la Pas de deux la  Young American Grand Prix Europe Virtual, reușite în domeniul baletului, precum și calificare în top 12 juniori US America Grand Prix. Aceste premiu merge la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică «Octavian Stroia» pentru Cristina Maya Ciobotă”, a transmis primarul Emil Boc.

Maya Ciobotă a primit cu încântare acest titlu și le multumește tuturor celor care au susținut-o în cariera ei.


„ Vă mulțumesc domnule primar. Vreau să le mulțumesc profesorilor mei de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică «Octavian Stroia» și doamnei director Mariana Pintilie, un foarte mare mulțumesc profesoarei Felicia Șerbănescu și domnului profesor Tudor Oltean. Fără sprijinul și ajutorul lor nu aș fi putut ajunge la Academia Vaganova din Rusia și desigur părinților care mă susțin să fac tot ceea ce îmi place. Le mulțumesc și sponsorilor și sunt onorată să primesc acest premiu și voi purta cu mândrie titlul de Ambasador al Clujului ”, a declarat Maya.

Maya Ciobotă, acceptată la o academie de prestigiu din Rusia

Maya a dat dovadă de maturitate încă de la o vârstă fragedă, fiind conștientă că fără muncă, talentul nu poate să iasă la suprafață, iar ea știa că scena este locul magic unde orele de muncă se transformă în feerie, este locul unde își deschide sufletul și împărtășește publicului setimentele sale prin dans.


În urma cursurilor intensive de balet organizate în Alicante (Spania) din data de 4-25 iulie 2021, Maya a fost acceptată să urmeze cursurile Academiei Vaganova din Saint Petersburg Rusia. Academia Vaganova este școala asociată a Baletului Mariinsky, una dintre cele mai importante companii de balet din lume. 

În urma cusurilor, Maya a fost singura acceptată la prestigioasa academie de balet, în condițiile în care elevii internaționali trebuie să aibă 16 ani împliniți, conform condițiilor impuse de Vaganova, iar Maya are doar 14 ani. Printre balerinii care au terminat cursurile de la Vaganova îi amintim pe Mikhail Baryshnikov, George Balanchine, Rudolf Nureyev, Svetlana Zakharova, Diana Vishneva, Galina Ulanova, Vaslav Nijinsky, Ulyana Lopatkina sau Natalia Makarova care au creat metode noi de predare ale baletului.


„Maya este un copil de excepție, un copil care a știut din primul moment ce își dorește de la viața ei. A trecut peste obstacole, a făcut foarte multe sacrificii în viața de zi cu zi ca să ajungă la o astfel de performanță. Este plină de har și este plină de dragoste pentru dans, iar fără dragoste pentru ceea ce faci nu poți să ajungi să îți autodepășești limitele. Fără antrenament nu se poate, indiferent de talentul și determinarea pe care le ai. Dacă nu perseverezi, nu ajungi prea departe”, a declarat pentru monitorulcj.ro, în luna august, profesoara Mayei, Felicia Șerbănescu.

Sub îndrumarea profesorului Tudor Oltean, Maya și partenerul ei, Felix Boboi au obținut locul 2 la Young American Grand Prix Europe Virtual cu Pas de deux „Coppelia”, unde au concurat cu balerini profesioniști, cu vârste de până la 26 de ani. Tot în cadrul acestui concurs, Felix a obținut locul doi la solo clasic, cu variația „Giselle”.

„Aventura noastră la Youth American Grand Prix a început în vara anului 2019, unde în doar trei-patru luni de zile am reușit să pregătim Pas de deux «Coppelia» și au intrat în top 6 din 13 numere, unde au concurat cu balerini cu vârste de până la 19 ani, Maya având doar 12 ani, iar Felix 14”, a adăugat profesorul Tudor Oltean.

Pe lângă locul 6 la Pas de deux alături de Felix, Maya a ocupat locul 3 din 124 de concurenți, fiind primul elev clujean care a ajuns pe podiumul acestei competiții și obținând numeroase burse.

CITEȘTE ȘI:

Excelența întâlnește excelența într-un parteneriat dedicat stomatologiei viitorului. DENT ESTET – Stomestet, garanția unui standard de performanță pentru pacienții din Transilvania(P)

La numai 13 ani, Maya Ciobotă va reprezenta Clujul la o competiție de balet la New York - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter