Artă & Cultură
Palatul Rhédey din centrul Clujului, locul în care a copilărit stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. FOTO
Palatul Rhédey sau „Casa cu lanțuri”, din centrul orașului Cluj-Napoca este chiar locul în care a copilărit pentru mai mulți ani stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Palatul Rhédey din centrul Clujului, locul în care a copilărit stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. FOTO
Palatul Rhédey este un monument istoric, construit în stil baroc, situat la intersecția dintre Piața Unirii și strada Napoca. Acest palat a avut pentru mult timp numele de Casa cu lanțuri, datorită lanțurilor amplasate pe stradă care protejau clădirea de căruțe și de turmele de animale aflate în zonă.
În jurul secolului al XVI-lea în locul actualului palat Rhédey se aflau patru case ale patricienilor clujeni, care ulterior au fost demolate, iar locul a fost luat de palat.
Sala de bal a palatului Rhédey își leagă istoria și de cea a teatrului maghiar din Transilvania. O placă comemorativă amintește că in acest loc s-a permanentizat o primă instituție maghiară de teatru din Cluj, la 17 noiembrie 1792.
Clădirea a fost construită în mai multe etape
La mijlocul secolului al XVI-lea Palatul Rhédey a ajuns în posesia familiei de negustori Vicei. Izvoarele scrise ale oraşului din acea vreme atestă faptul, că lui Máté Vicei i se datorază o fază de construcţie importantă a clădirii, acesta extinzând clădirea.
Între anii 1680-1690, clădirea a aparținut aristocratului László Székely. Soţia lui, Sara de Buluşd, era fiica unui boier din Moldova. La iniţiativa soției lui László Székely care era fiica unui boier din Moldova, clădirea a fost refăcută. Dincolo de primul gang de acces de pe strada Napoca, pe partea stângă, într-o firidă din curtea interioară a palatului, se păstrează şi astăzi blazonul Sarei.
În anul 1807 contele Rhédey László moștenește palatul și de aici începe conexiunea Transilvaniei cu Casa de Windsor. Pe partea superioară a fațadei clădirii poate să fie observat și astăzi blazonul contelui care conține literele RJ și semnul coroanei de nobil cu nouă perle vizibile.
Palatul Rhédey, clădirea în care a copilărit stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Claudina Rhédey a fost o fiică a contelui Ladislau Rhédey și a baronesei Agnes Inczedi. Ea și-a petrecut o mare parte a adolescenței în acest palat.
Potrivit istoriei, Claudina a făcut cunosțiință la un bal organizat în Palatul Rhédey cu ducele Alexandru de Württemberg, fiul ducelui Louis de Württemberg. Claudia și Alexandru au dorit să încheie o căsătorie morganatică (căsătorie de rang social diferit) însă nu au reușit din cauza contelui Rhédey, care s-a opus acestei căsătorii. După moartea tatălui Claudinei în, aceasta s-a căsătorit cu Alexandru de Württemberg devenind contesă de Hohenstein.
Claudine a murit la 1 octombrie 1841, la doar 29 de ani, motivele morții sale fiind incerte, ea fiind înmormântată în Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure județul Mureș.
În perioada monarhiei Austro-Ungare în palat a funcţionat cofetăria tânărului János Wurscher, fiind închiriată mai târziu de către József Orbán, fiind transformată în cofetărie și cafenea.
În anul 1899 clădirea a devenit o casă de raport, încăperile fiind compartimentate, încăperile de la parter fiind destinate prăvăliilor. La începutul secolului XX în clădira funcţiona Banca de Industrie, iar începând din anul 1920 clădirea adăpostea primul cazinou românesc şi primul oficiu de prefectură românesc (care a funcționat doar câteva săptămâni).
Începând din anul 1942 încăperile de la primul etaj au fost închiriate de către diferite asociaţii culturale, precum Asociația Carpaților Maghiari.
SURSA FOTO: Amintiri din Vechiul Cluj
CITEȘTE ȘI: