Artă & Cultură
Oameni de seamă ai Clujului de altădată. Fondatorul presei românești din Transilvania s-a născut în județul Cluj
Istoria Clujului este plină de personalități care și-au lăsat amprenta asupra orașului și nu numai. Printre aceste persoane se numără și George Barițiu care a fost întemeietorul presei românești din Transilvania.
Oameni de seamă ai Clujului de altădată. Fondatorul presei românești din Transilvania s-a născut la Cluj. Sursă foto: ro.wikipedia.org
George Bariț cunoscut de mulți ca și George Barițiu s-a născut la data de 4 iunie 1812 în Jucu de Jos, comitatul Cluj și a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania, dar și unul dintre fondatorii Academiei Române.
George Barițiu a urmat studiile primare la Școala Unitariană din Trăscău, iar studiile liceale le-a urmat la Liceul Piariștilor din Cluj unde a absolvit secția de umanioare și filosofie.
În perioada în care a fost student la teologie la Blaj, Barițiu i-a cunoscut pe Simion Bărnuţiu şi pe Timotei Cipariu, când a participat ca actor şi autor la câteva spectacole de teatru în limba română, organizate la seminar, printre primele de acest fel din Transilvania.
În anul 1835 a fost numit profesor de fizică la Liceul din Blaj. Însă, înainte de a se stabili în oraş, a plecat într-o călătorie alături de Timotei Cipariu. Cei doi cărturari au vizitat mai multe oraşe din sudul Transilvaniei şi s-au îndreptat spre Bucureşti, unde au stabilit contacte cu personalităţi ale vieţii politice şi culturale din Ţara Românească, precum Ion Heliade Rădulescu, C.A. Rosetti, Ion Câmpineanu, Iancu Văcărescu și Cezar Bolliac.
Chiar dacă tatăl și bunicul lui George Barițiu au fost preoți greco-catolici și au încercat să îl pregătească pentru cariera ecleziastică, Barițiu s-a decis pentru cariera didactică, începând prin a preda la Liceul Comercial Românesc din Brașov.
George Barițiu a fondat primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei
După trei ani de activitate ca și profesor, George Barițiu a fondat în anul 1838 Gazeta de Transilvania, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei, al cărui redactor a fost până în 1850.
Tot în același an a început publicarea uneia dintre primele reviste literare românești, Foaia pentru mine, inimă și literatură.
În timpul revoluţiei de la 1848, Barițiu a participat la Marea Adunare Naţională de la Blaj din 3/5 mai, fiind proclamat alături de Simion Bărnuţiu vicepreşedinte al istoricei adunări. În timpul revoluției a fost nevoit să se refugieze în judeţul Prahova şi după s-a adăpostit în Bucovina. După încheierea revoluției, Bariţiu s-a întors la Braşov unde şi-a reluat activitatea publicistică.
Alături de canonicul Timotei Cipariu a fondat Asociațiunea Transilvană pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român, cunoscută și sub denumirea Astra, care a editat cunoscuta revistă Transilvania din anul 1868.
Ceea ce puțini știu este că George Barițiu s-a numărat printre personalitățile care au fondat Academia Română, instituţie de prestigiu, cu un istoric îndepărtat, care a fost înfiinţată 1/13 aprilie 1866, ca „Societate Literară Română”, începându-şi activitatea în anul următor, sub numele de „Societatea Academică Română”.
În anul 1893 el a fost ales președintele Academiei Române însă a fost la conducere doar câteva luni deoarece la data de 2 mai 1893 s-a stins din viață.
CITEȘTE ȘI: