Auto

Ce trebuie să știe românii care au asigurare RCA la compania Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, vineri dimineaţă, că retrage autorizaţia celei mai mari companii de asigurări auto din România, Euroins. Peste 2,5 milioane de români au RCA la firmă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, vineri dimineaţă, că retrage autorizaţia celei mai mari companii de asigurări auto din România/ Foto: pixabay.com Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, vineri dimineaţă, că retrage autorizaţia celei mai mari companii de asigurări auto din România/ Foto: pixabay.com

 

 


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, ceea ce îi va obliga pe clienții acestei companii să-și găsească un alt asigurator, scrie PressHub.ro

Numeroși români vor fi nevoiți să își caute un alt asigurator, după decizia ASF.


Euroins România este cel mai mare jucător de pe piață pe segmentul RCA, cu peste 2,5 milioane de polițe emise.

Pentru cei care dețin o poliță RCA de la Euroins, aceasta rămâne valabilă încă 90 de zile după pronunțarea hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, conform legii.


Persoanele care au poliță RCA la Euroins au două opțiuni:

  1. pot să-și păstreze asigurările până la data expirării  sau
  2. pot să le denunțe și să încheie contracte la un asigurător fără probleme

Ce trebui să faci dacă ai poliță RCA la Euroins și nu vrei să o denunți?

Deținătorii de polițe RCA de la Euroins pot circula, așadar, în continuare pe drumurile publice până la expirarea celor 90 de zile, când polița va înceta să mai fie valabilă. ASF a declanșat procedura de faliment, dar mai durează câteva luni până instanța va confirma falimentul Euroins.


Ce trebuie să facă cei care doresc să-și schimbe acum polița?

Șoferii care au poliţe RCA la Euroins au posibilitatea de a denunţa în orice moment poliţa, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat. Potrivit unui anunț al companiei, asigurații au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate, precum şi dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor.

În ceea ce îi priveşte pe păgubiţii unui accident cauzat prin intermediul unei mașini acoperite printr-o poliţă RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiţi în baza acesteia, de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în limita a până la 500.000 lei pentru fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare. 


Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, a dat asigurări vineri că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la Euroins.

„În cadrul deciziei privind retragerea autorizației, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților tocmai cu sarcina de a face toate demersurile pentru preluarea patrimoniului acestei societăți. Conform legii, FGA va plăti toate drepturile polițelor de asigurări, adică toate daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente, în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate”, a declarat Apostol, citat de PressHub.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Măsuri pentru a preveni scumpirea RCA, după falimentul Euroins. Preţul poliţelor ar putea fi plafonat la nivelul celor din martie 2022

Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor asigurați la Euroins. Compania intră în insolvență

abonare newsletter