Auto

Cum să îți pregătești mașina pentru iarnă? CERT Rescue, alături de șoferii care întâmpină probleme la drum.

Având în vedere că am intrat în sezonul rece, voluntarii CERT Rescue vin cu câteva sfaturi utile legate de pregătirea mașinii pentru perioada de iarnă.

Voluntarii CERT Rescue ajută un șofer la nevoie / Foto: CERT Rescue - Facebook Voluntarii CERT Rescue ajută un șofer la nevoie / Foto: CERT Rescue - Facebook

 

 


Cel mai important aspect este să ne pregătim mașina cu anvelope adaptate sezonului de iarnă, însă acesta nu este singurul lucru de care trebuie să ținem cont.

CITEȘTE ȘI:
Vremea face ravagii în sud. Zeci de mașini, înzăpezite pe șosele, în Constanța! Peste 200 de persoane au nevoie de ajutor

 


Cei de la CERT Rescue explică ce să faci dacă întâmpini o situație neplăcută, dar și cum să îți întreții mașina pe timp de iarnă.

  • „În mod evident, poate cel mai important este să folosim anvelope adaptate acestui sezon. Important (legal) ar fi să aibă marcajul M+S. Marcajul suplimentar 'munte și fulg' (3PMSF) denotă că anvelopele au fost testate în condiții de zăpadă și vreme severă. În rest există opțiuni pentru toate buzunarele și pretențiile de utilizare. De reținut că după câteva sezoane performanța anvelopelor de iarnă scade, iar acest lucru trebuie luat în calcul la stilul de conducere.
  • Un alt aspect important este starea generală a mașinii - este bine să facem un test al lichidului de răcire (antigel) și o verificare a sistemului de răcire al motorului (acesta fiind folosit și pentru încălzirea habitaclului), respectiv repararea și înlocuirea celor necesare. Și celelalte fluide ale mașinii trebuie să fie în stare bună sau schimbate la nevoie, alături de eventuale filtre și garnituri de etanșare (ulei motor, ulei transmisie, lichid de frână, etc), întrucât temperaturile scăzute vor determina 'îngroșarea' acestora, iar orice mică problemă de etanșeitate se va manifesta mult mai clar la o pornire la rece. Și, evident, lichidul pentru spălarea parbrizului să reziste la temperaturi scăzute. Acumulatorul mașinii e cel care preia de obicei efortul de pornire la rece (amperaj mai mare solicitat de electromotor, bujii incandescente pentru preîncălzire, încălzire suplimentară pentru habitaclu, dezaburire, lămpi de ceață, o serie de extra consumatori specifici sezonului vor solicita bateria mașinii la maxim în această perioadă).
  • Și desigur echipamente necesare pentru situații neplăcute. Lanțuri antiderapante, cârligele de tractare originale ale mașinii, o șufă de remorcare, cabluri de curent, o lopată și chiar un săculeț cu nisip amestecat cu sare ar fi lucruri utile ce le putem lua în mașină, mai ales când plecăm la drum lung, prin zone muntoase, respectiv când prognoza meteo anunță ninsori.
  • Este recomandat ca iarna să circulam cu rezervorul de combustibil preponderent plin, din mai multe motive (volumul redus de aer în rezervor previne apariția condensului, o apăsare suplimentara pe puntea spate conferă un plus de aderență, rezerva mare de combustibil poate fi utilă în situații neprevăzute, etc).
  • Și nu în ultimul rând, la drumuri lungi de iarna, să avem la noi ceva gustări (biscuiți, sărățele), apa de băut, haine călduroase pentru condiții neprielnice, întrucât un eveniment neașteptat (accident, drum blocat) pe vreme de iarnă ne poate pune în situația de a aștepta cu orele (în frig) o rezolvare a situației”, au anunțat reprezentanții CERT Rescue. 

În situația în care veți avea nevoie de ajutor, voluntarii CERT Rescue vor incerca oricând să vă ajute. Puteți cere ajutorul prin intermediul aplicației Cert 4x4 Rescue, pe care o puteți descărca din Google Play aici sau App Store aici


De asemenea, puteți cere ajutor și telefonic la numărul 0722822282.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avertizarea de cod galben de viscol, în Cluj! Vizibilitate scăzută pe drum.

Un autocar cu 40 de persoane s-a răsturnat în Ialomița. Cod roșu de viscol în șase județe din țară.

abonare newsletter