Auto

Legea care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete, atacată de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională

Legea care permite posesorilor de carnet categoria B să conducă și motociclete a fost contestată de Klaus Iohannis la CCR.

Legea care acordă posesorilor de carnet categoria B permisiunea de a conduce motociclete, atacată la CCR pe motiv de neconstituționalitate/Foto: depositphotos.com Legea care acordă posesorilor de carnet categoria B permisiunea de a conduce motociclete, atacată la CCR pe motiv de neconstituționalitate/Foto: depositphotos.com

 

 


Președintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, la Curtea Constituțională (CCR) o lege adoptată de Parlament care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, potrivit Administrației Prezidențiale.

 


Actul normativ a fost votat în Parlament în vara anului trecut, dar a fost retrimisă la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis. În decembrie 2023, Camera Deputaților a votat din nou acest act normativ.

Potrivit președinției, deşi Parlamentul trebuia să îşi limiteze intervenţia la cadrul trasat de cererea de reexaminare, acesta a reconfigurat condiţiile în care deţinătorul unui permis pentru categoria de vehicule B ar putea utiliza permisul şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, excedând acestor limite.


O lege neclară 

Mai exact, textul legii prevede ca permisul de conducere categoria B să fie valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete, dacă șoferul are vârsta de 24 de ani împliniţi, iar permisul eliberat pentru categoria B a fost obţinut cu cel puţin trei ani în urmă. 

În procedura de reexaminare, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adus o serie de amendamente, printre care înlocuirea sintagmei „deţinătorii permiselor trebuie să aibă (…) permisul pentru categoria B obţinut de minimum 3 ani” cu sintagma „deţinătorii permiselor să aibă (…) o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria de vehicule B”.


CITEȘTE ȘI: 
Permisul de conducere pentru categoria B este valabil şi în cazul motocicletelor din categoria A1! Lege adoptată

Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a menţinut sintagma „o experienţă de cel puţin”, însă a redus cu un an durata menţionată, respectiv la cel puţin 2 ani.

În opinia şefului statului, prin înlocuirea sintagmei „deţinătorii permiselor trebuie să aibă (…) permisul pentru categoria B obţinut de minimum 3 ani” cu sintagma „deţinătorii permiselor să aibă (…) o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B” se încalcă dispoziţiile art. 8 alin. (4) din Legea nr. 24/ 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, care prevăd că „forma şi estetica exprimării nu trebuie să prejudicieze stilul juridic, precizia şi claritatea dispoziţiilor”, şi ale art. 36 alin. (1) din acelaşi act normativ potrivit cărora „actele normative trebuie redactate într-un limbaj şi stil juridic specific normativ, concis, sobru, clar şi precis, care să excludă orice echivoc, cu respectarea strictă a regulilor gramaticale şi de ortografie”.


„Considerăm că prin referirea la experienţa de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B norma devine neclară şi echivocă, generând confuzie în aplicare. În acest sens, folosirea unui termen general precum cel referitor la „experienţă” încalcă standardele de calitate a legii”, se arată în sesizarea făcută de Klaus Iohannis la CCR.

Potrivit acesteia, „dovada experienţei va fi dificil de probat”. 

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat CCR să admită sesizarea şi să constate caracterul neconstituțional al legii, în condiţiile în care intervenţiile făcute de Parlament au fost operate cu depăşirea limitelor cererii de reexaminare şi cu nerespectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României. 

Foto: depositphotos.com

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Permis de conducere de la 17 ani, dar nu ai voie să conduci singur până la 18 ani. Noi reguli în UE

abonare newsletter